LMP: Lépéseket a földmoratórium ügyében

2012. április 30. 15:52

Az LMP intézkedéseket vár a kormánytól a földvásárlási moratórium két év múlva esedékes lejárata kapcsán, illetve a spekuláció és a birtokkoncentráció megállítása érdekében.

2012. április 30. 15:52

Az LMP azonnali lépéseket vár a kormánytól a két év múlva lejáró földmoratórium ügyében – írta az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében Szabó Rebeka. A párt a hazai családi gazdálkodók érdekeinek védelmében azonnali lépéseket vár a kabinettől, mert úgy vélik: a kormány a „hangzatos ígéreteken kívül” eddig szinte semmit sem tett annak érdekében, hogy megállítsa a birtokkoncentrációt és a spekulációs célú földvásárlást.

Sőt, az állami tulajdonú földeket is saját klientúrájának építésére használja” – teszik hozzá a közleményben. A politikus felhívja a figyelmet, hogy két év múlva külföldiek is szabadon vásárolhatnak termőföldet Magyarországon, és annak a meglátásának ad hangot, hogy amennyiben továbbra sem születik érdemi földügyi szabályozás, úgy minden esély megvan arra, hogy a tőkeszegény hazai gazdálkodók lába alól kivásárolják a termőföldet.

Az LMP szerint a földet az életvitelszerűen gazdálkodó, helyben lakó emberek, közösségek tulajdonában kell tartani, és ehhez a moratórium feloldásáig hátralévő időben új birtokrendezési és üzemszabályozási törvényt kell alkotni, ami rendet tesz a földtulajdon, a haszonbérlet és a földhasználat terén. A közlemény szerint megoldást kell találni az osztatlan közös földtulajdon problémájára, növelni kell a helyi közösségek részvételét és ellenőrzési lehetőségeit a földtulajdonnal és haszonbérlettel kapcsolatos döntésekben, ezért helyi földhasznosítási és birtokrendezési bizottságokat kell létrehozni.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2012. május 01. 10:17
Az Agrárunió c. lap 2011. dec.-i számában egy enyingi „agráriparos” nyilatkozik: "...a hatóanyag és a víz terem. A földnek...kevesebb szerepe van...egy tejfölös bögrényi nagyságú uborkapalántáról egy mázsa uborkát szednek le...a föld azért van, hogy a létrát rá tudják tenni, hogy le tudják szedni. A többi dolog abból a nyolc-tíz hordóból a komputeren keresztül a megfelelő adagolással működik". Versenyképesen...meddig is? Nem politikai, hanem „pénzpárti” elkötelezettség szerint lehet sorolni az intenzív nagygazdaságok tulajdonosait! Ők a „versenyképesek”, kifacsart értelmezésben az "életképesek" - mint ahogy a profit szempontjából igen eredményes ipari ágazat a fegyvergyártás. „Életképes fegyvergyártás” – „és a föld azért van, hogy a létrát rá tudjuk tenni” –abszurd megközelítései az emberi létnek! Az élelmiszer létfeltétel – pénz, olaj, sőt béke híján is meg kell termelni. Erre kizárólag a valódi falvak sokasága alkalmas, az „élet” szó eredeti értelmében életképes parasztcsaládokkal. Szanyi Tibor úr írta a Gazdálkodás c. folyóirat 2003 évi 6. számában: "Magyarországnak –természeti körülményei folytán- szinte behozhatatlan előnyei vannak a szántóföldi gabonatermelésben, amit bizonyít az e szektor tetején ülő vállalkozók elképesztő gazdagsága is." Ők a „versenyképesek”, akik mindent elkövetnek az „elképesztő gazdagságuk” megőrzése érdekében – és kormányváltás ide, kormányváltás oda - meg is van hozzá az erejük. A „nép” pedig vár – mire is?
kjkj945
2012. május 01. 08:25
http://www.youtube.com/watch?v=9bnW0Un7S5k
Biomechanoid
2012. május 01. 07:23
Ej, no, hát, ha az LMP asztat mongya, hát az úgy is van! Ugyan ki merné kétségbe vonni egy ilyen szélsőségesen bolsevik mozgalom szavának igazságát?
tommo
2012. április 30. 21:18
Na, pontosan ezt várom tőlük. Csak gy tovább! Ha már egyszer a Fidesz így lemondott a vidékről, a pénzes ügyvédek javára...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!