A vajdasági magyarok problémáiról egyeztetett Orbán

2012. november 12. 15:51

A Vajdasági Magyar Szövetség elnökének és Orbán Viktor találkozóján szóba került Szerbia uniós csatlakozása és a Vajdaságot ért újabb sérelmek is.

2012. november 12. 15:51

A vajdasági magyar közösség aktuális problémáiról tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnököt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke hétfőn Budapesten. Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy a politikusok találkozója része a folyamatos kapcsolattartásnak, de aktualitást adott a megbeszélésnek Tomislav Nikolic szerb köztársasági elnök kétnapos budapesti hivatalos látogatása. A tárgyaláson a felek biztatónak nevezték a koszovói rendezés esélyét, továbbá kulcsfontosságúnak értékelték Szerbia európai uniós közeledését, hangsúlyozva, hogy a vajdasági magyar közösségnek kiemelt fontosságú a csatlakozási tárgyalások mihamarabbi megkezdése, Magyarország e téren továbbra is erőteljesen támogatja Szerbiát.

Pásztor István tájékoztatta a miniszterelnököt a Vajdaságot ért újabb sérelmekről is. Megállapították – idézte a sajtófőnök –, hogy ezek a jelenségek aggodalomra adnak okot, mert a vajdasági térség leszakadását erősíthetik. „Az alkotmány betartása, a jog uralma megkerülhetetlen európai érték, az elvek megsértése nem belügy, hanem európai értékrend kérdése” – hangzott el a megbeszélésen. A vajdasági politikus ismertetése szerint aggodalomra ad okot az is, hogy az egy évvel ezelőtt elfogadott, európai megoldásokat tartalmazó rehabilitációs törvény alkalmazása lassú, körülményes, vontatott, „mintha ellenérdekeltség volna az ügyészi és bírói gyakorlatban”. Az ártatlan áldozatok előtti főhajtás még mindig várat magára, ami viszont kitolja a történelmi tényekkel való szembesülést – így vélekedett a közlemény szerint Pásztor István.

A hétfői budapesti megbeszélésen emellett áttekintették a nemzeti tanácsokról szóló törvény ügyét, különös tekintettel azokra a „verbális támadásokra”, amelyek a jogszabály alkalmazását igyekeznek ellehetetleníteni. A megbeszélésen szó volt a gazdasági együttműködésről, a térségfejlesztés esélyeiről is. Pásztor István beszámolt arról, hogy a Wekerle-tervbe való bekapcsolódás érdekében a VMSZ hozzálátott egy vajdasági közösségi térség- és gazdaságfejlesztést célzó terv kidolgozásához – zárta közleményét Havasi Bertalan.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HSL
2012. november 12. 17:57
temerini fiúk?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!