Szerb elnök: Új korszak kezdődik Magyarország és Szerbia kapcsolatában

2012. november 14. 08:45

Tomislav Nikolic az M1-nek adott keddi interjúban kifejtette: a szerbiai magyar és a magyarországi szerb közösség érdekében kell fejet hajtani a második világháború idején történt vajdasági vérengzések áldozatai előtt. A temerini fiúk ügyével kapcsolatban megjegyezte, kész azt jóindulattal kezelni.

2012. november 14. 08:45

A szerbiai magyar és a magyarországi szerb közösség érdekében kell fejet hajtani a második világháború idején történt vajdasági vérengzések áldozatai előtt – mondta Tomislav Nikolic az M1-nek adott keddi interjúban. Az Este című műsorban azzal kapcsolatosan kérdezték a szerb államfőt, hogy keddi budapesti látogatása során abban állapodott meg Áder János köztársasági elnökkel: közösen hajtanak fejet az 1942-es újvidéki razzia és az 1944-45-ös titói megtorlások vajdasági áldozatai előtt. Nikolic igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy ezzel új korszak kezdődik-e a két ország kapcsolatában. Szerinte a két államfő főhajtása már rég megtörténhetett volna, mert mindkét ország eldöntötte, hogy „nem a múltban él, hanem a jövőben”. „Amikor háborúra kerül sor, minden népben akadnak olyanok, akik háborús bűncselekményeket hajlandók elkövetni, de ezek nem határozhatják meg örök időkre a népek jövőjét” – mondta.

A „temerini fiúk” ügyéről a szerb államfő elmondta, hogy alaposan megismerkedett az esettel, és néhány hónapon belül a nyilvánosság értesül arról, hogy milyen döntést hozott. Tévesnek nevezte a sajtóban megjelent információkat, amelyek szerint elutasította az egyik elítélt, Máriás József kegyelmi kérelmét. Kijelentette: eddig nem foglalt állást az elítéltek amnesztiájával kapcsolatban, de megjegyezte: „negatív” az álláspontja a bíróság döntéséről. Öt temerini magyar fiatalt évekkel ezelőtt súlyos börtönbüntetésre ítéltek egy szerb férfi brutális bántalmazása miatt. A bírósági ítélet felháborodást okozott a délvidéki magyarok körében, az ügy többször felvetődött a magyar-szerb kétoldalú tárgyalásokon, és szó volt róla Áder János és Tomislav Nikolic budapesti megbeszélésein is. „Kész vagyok arra, hogy jóindulattal kezeljem az esetet” – mondta a tévéinterjúban Tomislav Nikolic, ugyanakkor megjegyezte: a temerini incidens borzalmas bűncselekmény, a „legkegyetlenebb kínzás” példája volt. Felhívta a figyelmet arra, hogy a bíróság ítélethirdetéskor nem nézi, hogy ki milyen nemzetiségű, miközben a média nemzeti alapon kezeli az ilyen ügyeket.

Szólt arról is, hogy Szerbia nagyon jól megoldotta a kisebbségeket érintő kérdéseket, és a magyarok számára teljes mértékben biztosított a kisebbségi jogok gyakorlása. „Nagyon örülnék, ha a magyarok részt vennének a köztársasági szintű kormányzásban is” – tette hozzá. Jelezte, hogy rendszeres kapcsolatot tart Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével, és rögtön tudomást szerezne róla, ha a magyarok bármilyen jogsérelmet szenvednének. Koszovó és az európai uniós integráció kérdéskörét illetőn Tomislav Nikolic ismét kijelentette: Belgrád lemondana az EU-hoz való csatlakozásról, ha Brüsszel feltételül szabná Koszovó függetlenségének elismerését.

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
almafa
2012. november 14. 23:01
...A „temerini fiúk” ügyéről a szerb államfő elmondta, hogy alaposan megismerkedett az esettel, és néhány hónapon belül a nyilvánosság értesül arról, hogy milyen döntést hozott. Tévesnek nevezte a sajtóban megjelent információkat, amelyek szerint elutasította az egyik elítélt, Máriás József kegyelmi kérelmét. Kijelentette: eddig nem foglalt állást az elítéltek amnesztiájával kapcsolatban... A család speciel nem így tudja! Máriás István szülei: Megdöbbenve vettük tudomásul Tomislav Nikolics szerbiai köztársasági elnöknek a 2012. november 13-án az MTV1 Az Este című műsorában tett kijelentését, amelyet az MTI összefoglalója alapján a Vajdaság Ma internetes hírportál is átvett. Abban az áll, hogy a magyarországi látogatáson tartózkodó politikus a hivatalba lépése óta még egyáltalán nem foglalkozott az öt temerini fiú kegyelmi kérelmének az elbírálásával, noha mindegyik ott van az asztalán. Fiunk, Máriás István a drákói szigorral meghozott bírósági ítélet nyomán 15 évre fegyházba került. Az ő kegyelmi kérelmét ez év március 22-én nyújtották be. Nikolics úr majd hét hónapi várakozás után, október 4-én el is bírálta: elutasította. Fiunkat egy hónappal később, november elsején a börtönben tájékoztatták arról, hogy az államelnök elvetette a beadványát. Ügyvédjét erről egy héttel később, november 7-én kézhez kapott levelében értesítették. Minket, szülőket pedig a napokban. Dacára mindennek, a tévéműsorban olyan kijelentést tett, hogy a sajtóban téves információk jelentek meg ezzel kapcsolatban, ugyanis Máriás István kegyelmi kérelmét nem is bírálta el. Márpedig a birtokunkban van az elutasított beadvány a szerbiai államelnök saját kezű aláírásával. Ebből viszont kénytelenek vagyunk arra következtetni, hogy a magas rangú politikus nem kezeli kellő komolysággal, az ügy fajsúlyának megfelelően ezt a kérdést. Komolytalan a hozzáállása, márpedig itt nem kevesebbről, mint a fiunk sorsáról van szó. Felháborodásunkat teljes mértékben megalapozottnak és jogosnak tartjuk. Egy államelnöknek igenis tudnia kellene, hogy mikor milyen dokumentumot látott el a kézjegyével. Mellékletben megküldjük a szóban forgó elutasított kegyelmi kérvény másolatát. Az elkeseredett Máriás szülők: Ilona és István Temerin, 2012. november 14.
OrangeOrder
2012. november 14. 10:52
Már az hatalmas eredmény, hogy idáig eljuthattunk. Ld. Benes-dekrétumoknál még kiejteni se szabad a szót. Nagy esély, élni kell vele, és nem csak az ígéretet besöpörni. Göncz Kinga persze biztos jobban csinálta volna.... ;D
Senior
2012. november 14. 10:13
Nikolic? Nikolic Nemanja szerb-magyar kettős állampolgár. Az ökör Egervári meg nem hívja be a válogatottba, majd őt is lenyúlják, mind Janicsot.
Giulio
2012. november 14. 09:52
Ezeknek (Nikolic és Fico) én már csak akkor hiszek ha meghaltak...!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!