Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

MSZP: Késői és drága a visszafizetés

2013. július 30. 12:08

Az MSZP szerint az ország gyengébben teljesít a lehetőségeinél. Szekeres Imre, a szocialisták gazdaságpolitikai kabinetvezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy az ország későn és drágán fizeti vissza a IMF 2008-ban felvett hitelt.

2013. július 30. 12:08

Az MSZP-s politikus azt mondta: míg Orbán Viktor miniszterelnök korábban 2012-t az elrugaszkodás, 2013-at az emelkedés, 2014-et pedig a gyarapodás évének nevezte, tavaly 2 százalékkal csökkent a GDP, idén sincs kilátás növekedésre, jövőre pedig a prognózisok szerint ismét stagnál a gazdaság, folytatódik elszegényedés, gyengül a forint, nő az infláció és az államadósság, nem gyarapszik a fogyasztás, vagyis az ország rosszabbul teljesít a lehetőségeinél. Hozzátette: ezt támasztja alá a jövő évi költségvetés körirata is, amely szerint jövőre sem növekszik a közszférában dolgozók bére, és további áremelések várhatók például a közösségi közlekedésben.

Szekeres Imre arról is beszélt: a kormány luxusáfa bevezetését tervezi, de nem tesz említést arról, hogy ebben az esetben meg kellene szüntetni a kedvezményes áfakulcsot, valamint a devizahitelezés kivezetését ígéri, de nem árulja el, milyen hitelezési feltételek lépnének a helyébe. A kormány döntése alapján Magyarország a lejárat előtt, augusztus 12-éig vissza kívánja fizetni a 2008-ban felvett IMF-hitelt. A szocialista politikus ezzel kapcsolatban elmondta: 2014 márciusában egyébként is vissza kellett volna fizetni az utolsó részletet is.

2010 első félévében a szocialista kormány nem használta fel a kölcsön esedékes részét, hanem meghagyta tartaléknak – fűzte hozzá, megjegyezve, hogy ez lehetőséget adott volna az idő előtti törlesztésre. Megemlítette azt is, hogy a kormány az IMF-hitelből fedezte az orosz tulajdonú Mol-részvénycsomag visszavásárlását, amely viszont azóta veszített az értékéből, ez pedig ugyancsak megdrágítja a hitel visszafizetését. Kiemelte továbbá, hogy az Orbán-kormány eközben az IMF-hitelnél drágább piaci hiteleket vett fel.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2013. július 30. 20:15
"2010 első félévében a szocialista kormány nem használta fel a kölcsön esedékes részét, hanem meghagyta tartaléknak " Nna! Szekeresnek eleve tömlőcben a helye, de felveszünk hitelt a semmire? tartaléknak?? Mire tartalék? Hidegkúti villa? Tihanyi villa? Azt' térdenmászva bebaszva haza?
hátakkor
2013. július 30. 20:11
" Szekeres Imre, a szocialisták gazdaságpolitikai kabinetvezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy az ország későn és drágán fizeti vissza a IMF 2008-ban felvett hitelt. " Bizony későn. Illett volna 2010 márciusában visszafizetni. Amúgy nem is 2008 volt sztem..
kjkj945
2013. július 30. 15:59
http://h2o.ingyenweb.hu/keret.cgi?/tema/71.html http://petofisandor.blogspot.hu/2009/01/mit-nem-beszel-az-nemet.html Mit nem beszél ez a stréber, Az istennyila ütné meg! Azt követeli a maszoposság: Fizessük az adósságát. Ha csináltad, fizesd is ki, Ha a nyelved öltöd is ki, Ha meggebedsz is beléje, Ebugatta himpellére!... Ha pediglen nem fizetünk, Aszondja, hogy jaj minekünk, IMF-et küld a magyarra, Országunkat elfoglalja. Foglalod a kurvanyádat, De nem ám a mi hazánkat!... Hadat nekünk ok izennek, Kik egy nyúlra heten mennek.
tango47
2013. július 30. 13:43
Azért ehhez már pofa kell! Én a helyükben meghúznám magam, akkor talán a nép elfelejtené a gaztetteiket egy idő után.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!