Diákálmok: 300 ezer forint és vezetői pozíció kezdő munkavállalóként

2014. július 16. 20:05

Vezetői beosztásban, 200-300 ezer forint nettó fizetéssel szeretne munkába állni a gimnazista és szakközépiskolák diákok többsége, miután gazdasági és pénzügyi területen szereznek felsőfokú végzettséget – derül ki a Provident Pénzügyi Zrt. kutatásából. A diákok igényei köszönő viszonyban sincsenek a valósággal.

2014. július 16. 20:05

A gimnáziumi és szakközépiskolai tanulók java része a munkába állást egyből közép-, vagy felsővezetői pozícióban képzeli, negyedük nettó 200-300 ezer közötti kezdőbért, másik negyedük kapásból 300 ezer forint felett szeretne hazavinni – derül ki a Provident Pénzügyi Zrt. által működtetett Családi Kasszasikerek Program reprezentatív kutatásából, amelyet a Hvg.hu ismertetett.

A másod- és harmadéves középiskolások és gimnazisták negyede már beérné valamivel nettó 200 ezer alatti kezdővel is, de nettó 150 ezres fizetés alatt inkább meg sem mozdulna. Harmaduk azonban 100 ezer és 150 ezer forint közötti fizetéssel is megelégedne.
 
A középiskolások többnyire nagyvállalatnál képzelik el a jövőjüket, saját vállalkozásban a válaszadók 41 százaléka gondolkodik. Kiemelten lényeges még számukra, hogy a kiválasztott cég biztos háttérrel rendelkezzen (39 százalék), jó legyen a társaság, a munka során használni lehessen a korábban megszerzett ismereteket és legyen előrejutási lehetőség.
 
Magyarországon jelenleg 152 ezer forint a nettó átlagkereset az összes munkavállalót, a 20-30 éves karriert felmutatókat és az állami dolgozókat is figyelembe véve. Ezen belül nagy az eltérés a fizikai munkások 105 ezer forintos nettó átlagbére és a szellemi foglalkozásúak 215 ezer forintos nettója között.
 
A 16-17 éves tanulók kiemelkedően magas aránya, 92 százaléka szeretne továbbtanulni a középiskola befejezése után. A továbbtanulni szándékozók körében a legnépszerűbb a gazdasági és pénzügyi képzés, de vonzó még az orvosi, műszaki, és informatikai szakirány is. A legkevésbé népszerű az agrár, a társadalomtudományi, a rendészeti, illetve a pedagógusi pálya.
 
A diplomás-pályakövetési rendszer legfrissebb, 2013-as adatai szerint a pályakezdő diplomások jövedelme átlagosan 158 ezer forint forint, amin belül a legalacsonyabb 125 ezer forint, a legmagasabb pedig 192 ezer forint. A képzési területek szerinti megoszlásban a műszaki diploma éri a legtöbbet, átlagosan 285 ezer forintot, ezt követi az informatikus és a gazdaságtudományi 260 és 247 ezer forintokkal.
 
Tóth Andrea, a Provident Pénzügyi Zrt. senior vállalati kapcsolatok vezetője szerint ugyanakkor „a fiatalok gazdasági és pénzügyi ismeretei témakörében végzett korábbi kutatásunk eredményeit figyelembe véve kicsit meglepő, hogy a legtöbben a pénzügyi pályát preferálják. Abból ugyanis az derült ki, hogy az elméleti pénzügyi ismeretek meglehetősen alacsony szintet mutatnak. A megkérdezett középiskolások legalább kétharmada nem volt tisztában olyan alapfogalmakkal, mint például a törlesztőrészlet, a THM, a kötvény vagy az infláció.” Tóth Andrea szerint „a felkészültség és érdeklődési kör helyett az előnyben részesített képzések és szakok említése inkább az ott megtanulható szakmák anyagi és társadalmi megbecsültségével függhet össze”.
 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ördöngös pepecselés
2014. július 17. 13:25
"a Provident Pénzügyi Zrt. senior vállalati kapcsolatok vezetője szerint" érdekes hogy mindenki a felmérteket csócsálja, holott szerintem a felmérő épp elég aggodalomra ad okot a felmérés milyenségét illetően az eredmény nekem csak egy dolgot igazol: a magyar fiatalok nem hülyék. Ezért akarnak min. befektetéssel max. profitot. A többi rizsa.
Csigorin
2014. július 17. 06:48
Ha a piacon senki nem ad 300ft alatt almat, akkor annyit lesz kenytelen fizetni akinek alma kell. Ha tartjak magukat az igenyeikhez, meglesz. Ha nem, ha csak zsebpenz kell amibol a szulok nyakan meg elvannak, akkor marad a 100-120.
Akitlosz
2014. július 17. 01:43
Nem az igényekkel van a probléma Magyarországon, hanem a valósággal. A magyarországi élet költségeit figyelembe véve teljesen reális igény a havi 200-300 ezer forintos nettó fizetés. Mivel ezt Magyarországon nem hajlandóak megadni a cégek, ezért vándorol ki a magyar nép Angliába, Németországba, meg bárhova, ahol fizetést is adnak a munkáért.
Felebarát
2014. július 16. 23:37
komoly álmokkal telve kezdik meg az egyetemet, mert elhitetik velük, hoyg neked diplomásnak kell lenned és akkor jó lesz és jó sokat fogsz keresni és meg fogsz élni, főleg ha szereted a munkád... jah látjuk... Segíthetek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!