Horvátország a magyar határra buszoztatja a menekülteket

2015. szeptember 18. 14:26

Sajtótájékoztatón jelentette be Zoran Milanović miniszterelnök, hogy Horvátország nem fogja feltartóztatni a migránsokat, nem veti be a hadsereget, de regisztrálni sem fogja a migránsokat, akik szabadon átvonulhatnak az országon. A horvát lapok szerint a horvát miniszterelnök bejelentette: a hatóságok elkezdik a magyar, illetve a szlovén határra buszoztatni a migránsokat.

2015. szeptember 18. 14:26

Horvátország nem tartóztatja fel a migránsokat, nem fogja őket regisztrálni, nem zárja le az országhatárokat, és nem vezényli ki hadseregét a határokra – közölte Zoran Milanović miniszterelnök pénteken Zágrábban, rendkívüli sajtótájékoztatón. Kijelentette: „Horvátországon keresztül szabadon átvonulhatnak a migránsok, mert mi nem vagyunk célország”. „A szomszédaink nagyon gyorsan összefogtak ellenünk, és most ujjal mutogatnak ránk, de mi nem fogunk szögesdrótot húzni, mint Magyarország” – mondta, majd hozzátette: azt üzenik Európának, hogy Horvátország nem lesz hot spot. 

A miniszterelnök elmondta, hogy Horvátországban szeretettel fogadják a menekülteket. Innen tovább utazhatnak, mert ők Nyugat-Európába akarnak eljutni, de az újonnan érkezőket már nem tudják regisztrálni és elszállásolni, ezért áttérnek a „B-tervre”. Milanović részleteket erről nem kívánt elárulni, de sejttette, hogy a menekültek átengedéséről és ellátásáról van szó, a horvát hatóságok nem fogják megakadályozni a belépésüket az országban, de a kilépésüket sem. „Horvátország megmutatta, hogy van szíve, és emberségesen viselkedik, de emlékeztetnünk kell szomszédjainkat arra, hogy eszünk is van, és tudjuk, mi az érdekünk, valamint, hogy milyen biztonsági kockázataink vannak” – hangsúlyozta.

Kétszer is elhangzott a sajtótájékoztatón az az újságírói kérdés, hogy amennyiben Horvátország nem akar hot spottá válni, merre fogja irányítani a menekültáradatot? Milanović mindkét alkalommal burkoltan utalt arra, hogy a magyar határhoz. Amikor arról kérdezték, hogy Szlovénia felé irányítják-e őket, csak azt a válaszolta: „Úgy gondolom, hogy Magyarország háromszor közelebb van”.

Az Al Jazeera pánarab televízió újságírója azt kérdezte tőle, hogy a horvát kormány tervezi-e a migránsok regisztráció nélküli, szervezett átszállítását a magyar határhoz? „Mi mást tehetnénk? Veszélybe sodorjuk a horvát gazdaságot, a turizmust, a forgalmat?” – válaszolta a miniszterelnök. Arra a kérdésre, hogy lehet-e rendbontásra számítani a magyar-horvát határon, azt mondta: „Majd meglátjuk”. Hozzátette, hogy ott lesz az összes médium.

Milanović szerint a határokat fizikailag csak úgy lehet lezárni, ha falakat építenek, amit pedig Horvátország nem fog megtenni. Ezt beszédében többször is hangsúlyozta. A miniszterelnök azt is elmondta, hogy nem érti, Görögország miért nem tartja be az uniós szabályokat, és Európa ezt miért engedi meg neki. Hangsúlyozta, hogy a migránsok feltartóztatása a török partok és a görög szigetek között nem lenne nehéz feladat, és ehhez Horvátország is segítséget tudna nyújtani hajóival.

Csütörtök este még arról szóltak a hírek, hogy Horvátország is gondolkozik a hadsereg bevetésén, illetve a határ lezárásán.

A magyar és a szlovén határra buszoztatják a migránsokat

Horvátországból ingyenesen buszokkal szállítják a migránsokat a magyar határra - jelentette a horvát sajtó pénteken. Miután Zoran Milanovic horvát miniszterelnök korábban kijelentette, hogy nem regisztrálják többé a migránsokat, és oda mehetnek, ahová akarnak, a magyar határhoz közeli Pélmonostorról (Beli Monastir) és a horvát-szerb határon lévő Tovarnikról ingyenesen buszokkal szállítják az illegális határátlépőket a beremendi határátkelőre – írta az Index.hr horvát internetes portál. Az Eszék melletti Csepényből pedig, ahol 600 migráns volt elszállásolva, Zágrábba irányítják a buszokat. Az ott lévők ugyanis Szlovéniába akarnak továbbmenni.

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
=nessuno=
2015. szeptember 18. 23:32
És? Mi meg az osztrákra.
korona
2015. szeptember 18. 20:16
(bemásoltírás)---------------------------------------------------------------- A NAGY-IZRAEL MEGTEREMTÉSE ÚJABB ÁLLOMÁSÁHOZ ÉRKEZETT Izrael elkezdett terjeszkedni! szeptember 18, 2015 Tudósítások szerint a hét elején izraeli biztonsági erők bevonultak a jeruzsálemi Al-Aksza mecsetbe, ami a közel-keleti muzulmánok egyik legszentebb helyének számít. Erre 1967 óta nem volt példa, mikor Izrael megszállta Ciszjordániát. Az akció után összecsapások történtek és az izraeli hadsereg emberei brutálisan léptek fel a palesztin őslakosok ellen. A palesztin hírügynökség harminc sebesültről számolt be, közülük ketten kórházba kerültek és két fiatalt letartóztattak. A jeruzsálemi muszlim szent helyek felelőse, Azzan Hatim egyértelmű provokációnak vette a bevonulást. Szerinte Izrael terjeszkedni akar és szélsőséges zsidók megjelenését szeretné lehetővé tenni a muszlim körzetekben. A Hamasz gázai szóvivője nyílt hadüzenetként könyveli el Izrael mostani tevékenységét és felszólítja a világot, hogy lépjenek fel a zsidó terror ellen. A jordániai vezetés is felszólította Izraelt, hogy óvakodjon további provokációktól. Az Egyesült Államok tartózkodik a helyzettől, de tisztában vagyunk vele, hogy Izrael kiszolgálója. A keddi akció után az izraeli miniszterelnök rendkívüli ülést hívott össze a jeruzsálemi helyzetet illetően. Valószínűleg további hódításokat terveltek ki. Korábbi írásunkban jeleztük, hogy a menekült invázió Nagy-Izrael előkészítése. Ebbe beletartozik a közel-kelet kiürítése és Izrael terjeszkedése. A mostani lépésükből nyugodtan levonhatjuk azt a következtetést, hogy elkezdődött Nagy-Izrael megvalósítása. Erre mindenképp oda kell figyelni, mivel a világban most zajló háborús folyamatok, illetve Európa bevándorlókkal való elárasztása mind a zsidó világbirodalom előkészítése, ahol az emberi minőségnek és az emberi értékeknek nincs helye. Kijelenthetjük: Izrael az emberiség ellensége. Varga-Vikernyés Sándor
Rézvirág
2015. szeptember 18. 16:10
Kertítést végig!!!
SigSauer
2015. szeptember 18. 15:56
Egyebkent a Europaban mar nem az az ereny, ha toketlenkedik egy politikus es kepmutatoan terez anya reinkarnacioja szemelyesen. Az aktualis, realpolitikai erenyek az ero nyelven mutatkoznak meg. Torvenyt hozni es betartatni. Konnygaz, gumilovedek, vipera, kutya, vizagyu es meg mindig nagyon jofejek voltunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!