Szanyi: Hollandia Európa közös értékeire mondott nemet

2016. április 07. 08:16

Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő szerint az Ukrajna EU-társulási szerződéséről tartott holland referendummal Hollandia „az európai integrációra, a szolidaritásra, közös értékeinkre mondott nemet.” Szerinte Ukrajna sikeréhez, és így a társulási szerződéshez az EU országainak is elsőrangú érdeke fűződik – különösen igaz ez a kárpátaljai magyarság miatt Magyarországra.

2016. április 07. 08:16

Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő, az Európai Parlament és az ukrán törvényhozás közös Parlamenti Társulási Bizottságának első alelnöke így reagált az EU-ukrán társulási megállapodásról tartott tegnapi hollandiai népszavazás eredményére: „A holland EU-ellenes erők által kiprovokált és az ottani idegen-ellenes szélsőjobboldal által támogatott referendum nyilvánvalóan nem az – egyébként már minden EU-tagállam által elfogadott és ratifikált  ukrán társulási szerződésről szólt, hanem valójában az európai integrációra, a szolidaritásra, közös értékeinkre mondott nemet.

Szanyi ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy a 30 százalékos érvényességi küszöböt éppen csak elért népszavazás eredménye nem kötelező érvényű, így most a holland kormány felelőssége, hogy saját szélsőségesei véleményét a helyén kezelje, s főleg ne hátráltassa az Unió többi tagját abban, hogy közösen segítsék az ukrán nép erőfeszítéseit az európai normák szerinti demokratikus jogállam kiépítése, az ország gazdasági fejlődése, területi egységének helyreállítása érdekében.

A szocialista EP-képviselő szerint az egyébként már sok területen jól működő társulási megállapodás ugyanis éppen ennek az együttműködésnek a legfontosabb kerete és eszköze, miközben a folytatódó orosz katonai agresszióval, belpolitikai és gazdasági válsággal küzdő fontos keleti szomszédunk sikeréhez az EU országainak is elsőrangú érdeke fűződik. Közvetlen szomszédságunk és a kárpátaljai magyarság demokratikus, európai jövőjének esélye okán ez Magyarországra különösen érvényes – áll a közleményben.

Az alapvetően belpolitikai indíttatású tegnapi hollandiai fejlemények mindenesetre fájdalmasan emlékeztetnek bennünket arra, hogy szűklátókörű, Európa-ellenes, idegengyűlölő populista politikusok és nézetek hazánkhoz hasonlóan másutt is jelen vannak Európában – ha nem is éppen a kormányzatban –, s politikai érdekből bármikor képesek saját nemzetük és az EU jövőjét veszélyeztető politikai akciókra. Szerencsére a legtöbb tagállamban, az európai intézményekben, de elsősorban az Európai Parlamentben nagy többsége van az Ukrajnát támogatóknak. A szomorú hollandiai eset újabb ösztönzést ad számomra is, hogy az EU-ukrán Parlamenti Társulási Bizottság keretében képviselőtársaimmal együtt tevékenyen és konkrétan cselekedjünk Ukrajna valóban európai jövője érdekében” – tette hozzá Szanyi Tibor.

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vendelin
2016. április 07. 15:41
Szenzációs az ajrópai politikai elit demokráciaértelmezése. Ha egy népszavazáson a nekik nem tetsző vélemények nyernek, akkor az populista-szélsőséges hangulatkeltés eredménye. Persze ha itthon népszavazni lehet a vasárnapi családi plázázásról, az a demokrácia győzelme, és az orbánrendszer lebontásának első lépése. Kivéve, ha esetleg nekik nem megfelelő válasz születik. Mert akkor az átmosott agyú fideszfan narancsbolsik újabb szánalmas "sikere" lesz. A szemükben, persze.
antioxi
2016. április 07. 15:09
Respect of Holland!
OberEnnsinnen
2016. április 07. 14:23
"„A holland EU-ellenes erők által kiprovokált referendum az európai integrációra, a szolidaritásra, közös értékeinkre mondott nemet.”" Hülyegyerek, Szanyi. A holland szavazók megfelelően tájékozottak, veled ellentétben. Pontosan tudják, Nuland asszony igen rossz néven venné, ha holmi Fuck me Eu - ő maga mondta ezt az Eu-ra, - belerondítana abba, amit ő, 5 milliárd dolláros befektetéssel Ámerikából elkezdett... Szanyi, te szint alatti.
csurcsányi
2016. április 07. 14:19
Szanyi kapitány!Hogyan szavaztatok a Gyurcsányi vezetésével a 2004 -s népszavazáson a kettős állampolgárságról?Tetszettek volna akkor igent mondani!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!