A magyar menekültügyi rendszert bírálja az Európa Tanács

2017. október 19. 09:44

Részletes beszámolót készített az Európa Tanács a Magyarországon tapasztalható menekültügyi rendszerről és a menekülttáborok körülményeiről – a jelentés több ponton is kritizálja a magyar rendszert.

2017. október 19. 09:44

Óriási kihívás elé állította a bevándorlóáradat 2015-2016-ban Magyarországot, a hatóságok válaszintézkedései közül azonban több is súlyos aggályokat vet fel a menekültek és a migránsok emberi jogainak, alapvető szabadságjogainak védelmét illetően – mutatott rá csütörtökön közzétett jelentésében Tomás Bocek, az Európa Tanács (ET) főtitkárának menekültügyi különmegbízottja.

A csaknem 40 oldalas dokumentumban a menedékkérők szerbiai és magyarországi helyzetét értékelte Bocek a két országban tett júniusi látogatása alapján. Az illetékes több szerbiai befogadóközpontot felkeresett, ahogyan a röszkei és a tompai tranzitzónát is, illetve találkozott a helyi hatóságok és a civil társadalom képviselőivel.

A helyzetértékelésben kiemelte: a menedékkérők automatikus őrizetbe vétele a „de facto szabadságvesztés” aggályát veti fel a magyarországi tranzitzónákban. Sürgősen megoldást kell találni arra a problémára, hogy az új magyar szabályozás értelmében kiskorúakat, köztük 14 és 18 év közötti, kísérő nélküli gyerekeket is fogva tartanak az esetükben lefolytatott menekültügyi eljárás idejére – olvasható a jelentésben, amelyben hatékony gyámsági rendszer felállítását javasolták minden kísérő nélküli gyerek számára.

Mint írta, ilyen esetekben is elsődlegesen a gyermekek érdekeit kell szem előtt tartani, valamint mindent meg kell tenni annak elkerülése érdekében, hogy pusztán a migrációs státusuk miatt megfosszák szabadságuktól a menekült és migráns gyerekeket, alternatív megoldásokat kell kidolgozni.

Fontos emellett, hogy a magyar hatóságok minden érkező számára garantáljanak tényleges hozzáférést a menekültügyi eljáráshoz, és hozzanak létre biztosítékokat az emberek automatikus visszaküldése ellen – húzta alá a különmegbízott.

Bocek kielégítőnek találta a magyarországi tranzitzónák tisztaságát, ugyanakkor arról számolt be, hogy látogatása idején többek szerint is elviselhetetlen volt a hőség a konténerekben, egyesek pedig kevesellték az élelmiszer mennyiségét.

(MTI)

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jóvanna
2017. október 19. 23:17
A lengyel nőt 16 évesek erőszakolták meg brutálisan!
pppp
2017. október 19. 15:36
a magyar menekült kezelés kimondottan humánus. még egyet sem lőttek agyon.
zakar zoltán béla
2017. október 19. 14:04
hess
péterx
2017. október 19. 13:38
1."Aggályos" : azaz szubjektíve neki nem tetsző... 2.És : tele a jelentés olyan kitételekkel , melyek esetszerűen bármely ország menekültügyi rendszere kapcsán felvetődnek . Avagy : a kákán mindig lehet csomót keresni ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!