Jobbik: Pedagógushiány van Magyarországon

2018. július 10. 12:28

Az is kérdés, hogy mi lesz az „elgettósodó" és leszakadó peremvidékek sorsa – mondta Ander Balázs jobbikos képviselő a szerinte „szinte teljesen elcigányosodott" Hernádvécsét hozva fel példaként.

2018. július 10. 12:28

A Jobbik szerint a kormány nem becsülte meg a pedagógusokat, aminek az lett a következménye, hogy kétezer tanár hiányzik az oktatási rendszerből – mondta Ander Balázs, a Jobbik országgyűlési képviselője keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Az Országgyűlés oktatási bizottságának jobbikos alelnöke úgy fogalmazott: az „iszonyatos pedagógushiány egy nagyon veszélyes eleme annak a káros folyamattengernek, amely életveszélyt jelent a magyar jövőre nézve”. Hozzátette: a Fidesz számos ponton referenciának tekinti a Horthy-korszakot, de míg akkor a tragikus eredményeket hozó trianoni békediktátum után nyolc évvel sikerült rendbe rakni a magyar iskolaügyet, addig a Fidesz a szintén katasztrofális balliberális kormányzást követő nyolc évben ezt nem tudta megtenni.

Nem becsülték meg a pedagógusokat, hanem a „Klik cselédjeivé" tették őket, ennek pedig az lett a következménye, hogy a legfrissebb adatok szerint több mint kétezer tanár, tanító, pedagógus hiányzik a rendszerből – hangsúlyozta Ander Balázs.

A jobbikos szakpolitikus szerint a 2019-es költségvetésből is az látszik, hogy a Fidesz nem fogja fel, mennyire fontos gazdasági és társadalmi célokat szolgál az oktatás. Ha tömegével hiányoznak pedagógusok, akkor nem tudunk változtatni az „iszonyatos" lemorzsolódási adatokon és a korai iskolaelhagyók hatalmas arányán sem, és az is kérdés, hogy mi lesz az „elgettósodó" és leszakadó peremvidékek sorsa – mutatott rá. Ander Balázs az utóbbira az alig ezer lakosú, megfogalmazása szerint „szinte teljesen elcigányosodott" Hernádvécsét hozta fel példaként, ahol a kozigallas.gov.hu adatai szerint 12 pedagógust keresnek. 

Úgy vélte: ha a magyar pedagógustársadalmat a mindenkori kormány nem kezeli megfelelően, és a tanárok nem kapják meg az erkölcsi és anyagi megbecsülést, akkor nem kell csodálkozni azon, hogy ezekbe a térségbe egyre nehezebb lesz közszolgálatot vállaló, elhivatott szakembereket találni. Közölte: a Jobbik számos módosító indítványt nyújt be a jövő évi költségvetéshez, ezek lényegi segítséget jelentenének a magyar köznevelés, közoktatás számára, azonban arra számítanak, hogy a Fidesz ezeket lesöpri az asztalról. Ezért kijelentette: meggyőződésük szerint új költségvetésre lenne szükség, mert a jövő évi büdzsé egyik legnagyobb vesztese a magyar oktatás.

Ander Balázs a kémkedéssel vádolt volt jobbikos politikus, Kovács Béla büntetőügyével kapcsolatos kérdésre válaszolva azt mondta: ez az ügy messze túl van reprezentálva a kormánypárti sajtóban, és a Fidesz-média számára éveken keresztül jó „aduász" volt arra, hogy a Jobbikot sározni tudják. Ha Kovács Béla valóban kém volt, akkor ennek legnagyobb áldozata a Jobbik - jelentette ki Ander Balázs, aki szerint ez az ügy a Fidesz érdekeit szolgálta.

(MTI)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalom
2018. július 10. 14:11
Ezek a sirámok! Már nincs pedagógus, már iskola sincs, semmi, csak nyomor, nyomor! Ki tart itthon, te szerencsétlen?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!