Uniós illetékes: Tusk a szociáldemokrata Timmermanst javasolta az Európai Bizottság elnökének

2019. június 30. 15:04

A tagországok állam- és kormányfői vasárnap este rendkívüli csúcstalálkozót tartanak Brüsszelben.

2019. június 30. 15:04

Frans Timmermans szociáldemokrata csúcsjelöltet javasolta kompromisszumos megoldásként az Európai Bizottság élére Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az európai parlamenti (EP-) frakciók vezetőivel folytatott vasárnapi egyeztetésén – közölte egy bennfentes illetékes.

Tobias Teuscher német EP-tisztségviselő, aki részt vett az ülésen, arról számolt be sajtójelentések szerint, hogy a Tusk által javasolt megállapodás alapján a májusi választást megnyerő Európai Néppárt adná az Európai Parlament elnökét, illetve az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét, az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) névre keresztelt centrista-liberális frakció pedig az Európai Tanács elnökét.

Tájékoztatása szerint az Európai Központi Bank elnöki posztjáról nem esett szó.

A tagországok állam- és kormányfői vasárnap este rendkívüli csúcstalálkozót tartanak Brüsszelben, egyetlen napirendi pontként a főbb EU-intézmények vezetői tisztségeinek betöltéséről tárgyalnak.

A Financial Times brit napilap pár napja arról írt, hogy egy pártcsaládok közötti kompromisszum keretében Timmermans kerülhet előtérbe, de arra is rámutattak, hogy ez könnyen elbukhat egyes kelet- és közép-európai államok ellenállásán.

(MTI)

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2019. június 30. 17:57
hát Tusk nem egy Pilsudski...
Robur
2019. június 30. 16:39
Sok hülye itt örömködött, hogy Weber kiesett. :-))))) Nesztek én szóltam!
Vadakat terelő juhász
2019. június 30. 16:39
Orbán Viktor megtámadta Webert és Timmemmanst. Mindketten fontos pozíciót fognak betölteni az európai parlamentben. Birkák, még mindig Orbánt tartjátok mindenidők legnagyobb magyar politikusának?
gyaloggos
2019. június 30. 16:28
Tusk a PO vezető politikusa, miniszterelnöke volt. A PIS győzelme okán került a PO hatalmon kívülre, ide vezethető vissza Tusk viselkedése. NEM mellékesen ő közvetít a tisztségviselők jelölését illetően, függetlenül attól, hogy az ET-ban nincs szavazati joga. VÁRJUK meg az esti sajtótájékoztatót !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!