LikeFight: Orbán ismét tarolt a politikusok között, Márki-Zay továbbra sem jut igazán felfelé

2022. március 13. 12:02

Újra jelentkezik a Nézőpont LikeFight, a közösségi médiát mint közéleti harcteret elemző sorozatunkban ezúttal a március 4-10. közötti időszakot vizsgáltuk.

2022. március 13. 12:02
null

Béres Sándor írása

***

A LikeFight adatait és elemzését a Nézőpont Intézet szolgáltatja.

Háború, választási kampány, köztársaságielnök-választás: az elmúlt héten ez a három közéleti téma határozta meg a politikai aktivitást a Facebook magyar felhasználóinál, és mindhárom téma esetén a jobboldal sokkal több interakciót (lájkot, megosztást, kommentet) szerzett baloldali vetélytársaihoz képest.

A lájk nem feltétlenül jelent szavazatot
Fontos kiemelnünk, hogy a LikeFight számai leginkább a táborok várakozásait és a szereplők által beletett energiát tükrözik. Egy lájk értelemszerűen nem egyenlő egy szavazattal.

Fontos kiemelnünk, hogy a LikeFight számai leginkább a táborok várakozásait és a szereplők által beletett energiát tükrözik. Egy lájk értelemszerűen nem egyenlő egy szavazattal.

A háborúval kapcsolatos bejegyzések interakció-oszlásából ezen a héten is világosan látszott, hogy Orbán Viktorral és a jobboldallal azonosultak a magyarok, a miniszterelnök ezúttal is letarolta a teljes politikai mezőnyt a közösségi médiában. A pártok közül ezúttal is a Fidesz uralta a versenyt, a Kétfarkú Kutyapárt pedig tartósan megerősödött, már megelőzték a baloldali összefogás legtöbb pártját. A Kutyapárt már az interakciók 7,3 százalékát tudhatja sajátjának.

Politikusok

Az orosz-ukrán háború első hetéhez képest némileg mérséklődött a politikusok számára kiosztott interakciószám, azonban továbbra is ez a téma dominálja a közéletet. A politikusok körében a jobboldal fölénye egészen meggyőző: a közel kétmilliós interakciószám nagyon magasnak számít, és

Orbán Viktor ezúttal is vezette a mezőnyt.

Érdekesség, hogy nemcsak az abszolút győztes Orbán Viktor, hanem Szijjártó Péter és Varga Judit is megelőzte a baloldal listavezetőjét.

Pedig Márki-Zay Péter stábja a héten sok új eszközzel próbálkozott: az Egyesült Államokból „importáltak” kampánydalt, de az Államokból kölcsönözték még a rendkívüli bejelentkezésének stílusát is.

A baloldali jelölt interakciószámai azonban hetek óta egyszerűen megrekedtek a most látható szinten.

A baloldali interakcióik a közös jelölt helyett minden héten megtalálnak egy régi klasszikust, múlt héten Karácsony Gergelyt, most Jakab Pétert röpítették Márki-Zay nyomába, de még Gyurcsány Ferenc is beért a negyedik helyre.

Hivatalos oldalak

A pártok versenyében a héten a Fidesz 53 százalékot is meghaladó eredménye lassan már a megszokott, ennél sokkal izgalmasabb, hogy

a Kétfarkú Kutya Párt a maga 7,3 százalékával harmadik erővé nőtte ki magát a háború kitörése óta.

Ha a Facebook-interakciószámokat szavazatra lehetne váltani, a Kétfarkúak bejutnának a parlamentbe.

Választókerületek

A választókerületi győzelmek vizsgálata során láthatjuk, milyen hatékonysággal vannak jelen a különböző politikai tömbök a választópolgárokhoz legközelebb eső politikai színtéren.

A Fidesz jelöltjei nem hanyagolták el ezt a munkát sem, egyre nagyobb arányban hódítják el a választókerületeket a baloldaltól: február 27-én 71 db, március 6-án 77 db, mostani elemzésünkben pedig már 80 db választókerület borult narancssárgába.

Azonban nemcsak a trend, a Fidesz győzelmeinek színhelye is beszédes. A sokszor csatatérként hivatkozott budapesti agglomerációban és a Pest megyei választókerületekben alaposan megerősödött a jobboldal: Menczer Tamás és Szél Bernadett, Vitályos Eszter és Buzinkay György, Tuzson Bence és Dorosz Dávid, vagy éppen Rétvári Bence és Inotay Gergely csatája jobboldali győzelemmel zárult a mögöttünk hagyott héten.

A baloldali remények fellegváraként elkönyvelt Budapesten szintén jelentős győzelmeket aratott a jobboldal: Böröcz László legyőzte Csárdi Antalt, Simicskó István maga mögé utasította Orosz Annát, Wintermantel Zsolt lekörözte Varju Lászlót, Szathmáry Kristóf pedig Vajda Zoltán felett aratott győzelmet. Az látszik leginkább, hogy a Fidesz minden szavazatért, minden interakcióért megdolgozik.

Véleményvezérek

Jelentős különbséggel nyerte meg a jobboldal a véleményvezérek versenyét is a mögöttünk hagyott héten. A jó eredményekért ezúttal zömében a megafonos szereplők dolgoztak meg, de mémoldalak, rajongói oldalak és népfelkelők is színesítették a jobboldali tábort. Deák Dániel ezúttal is kiugró eredményt ért el, azonban Rákay Philip nagyon közel került hozzá. Harmadik helyen pedig Bohár Dániel végzett, aki komoly ellenszélből ért el dobogós helyezést.

A jobboldali szereplőknek a folyamatos letiltásokkal is meg kell megküzdeniük, a baloldal szervezetten jelentgeti oldalaikat.

A közösségi médiában ráadásul a jobboldali szereplőknek a folyamatos letiltásokkal is meg kell megküzdeniük, ezzel kapcsolatban több képernyőmentést is nyilvánosságra hoztak az utóbbi időszakban: a baloldal szervezetten jelentgeti oldalaikat. Többek között Bohár Dániel is új oldalt kellett indítson emiatt, de a véleményvezér egy hét alatt „célba ért”.

Jól látszik, az erős jobboldali közösség a teljes tiltásból is percek alatt vissza tud rántani egy szereplőt. A baloldal számára a rosszindulatú feljelentgetési stratégia és a Facebook cenzoraiban való reménykedés nem hozott áttörést. A baloldalon továbbra is a Gyurcsány Ferenchez közel álló szereplők és mém oldalak határozzák meg a jelenlétet, azonban pont ezek az oldalak kevésbé lelkesednek Márki-Zay Péter iránt, üzeneteik inkább a kormány támadására éleződnek ki.

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyéressy Károly
2022. március 14. 12:32
Ez a mérés egy semmit sem jelző baromság. Kérjük vissza az X-et! Nem kell a 18 hozzászólás/oldal lapozás! Rossz, használhatatlan.
Andilla
2022. március 14. 10:01
A Mi Hazánk meg nyilván azért nem szerepel ebben, mert a Facebook törölte őket. Kíváncsi vagyok, ők hova kerülnének.
Fed74
2022. március 14. 07:02
Elmehet a ku...a Anny...ba a nézőpont a Béressel együtt! Nagyon nagy a pofátok, de kíváncsi leszek április 4-én milyen nagy lesz a pofátok!
Isten jobb keze
2022. március 14. 00:15
Maximum 2 ciklus, aztán takarodás vissza a kurva anny&ba!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!