A Rongyos Gárdának és Prónay Pálnak állított emlékművet a Mi Hazánk

2022. március 31. 07:10

Toroczkai László szerint az emlékmű felállításával a magyar politika több mint százéves, óriási mulasztását pótolták.

2022. március 31. 07:10
null

Felavatták a Rongyos Gárda emlékművét, Megyeri János szobrászművész alkotását vasárnap a Csongrád-Csanád megyei Ásotthalom központjában, a Szent István téren. Toroczkai László polgármester, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke és kormányfőjelöltje avatóbeszédében kifejtette, az emlékmű fölállításával a magyar politika több mint százéves, óriási mulasztását pótolták.

Az emlékmű közadakozásból készülhetett el

A pártelnök elmondta, az emlékmű ötlete akkor merült föl, amikor tavaly Budapesten több szervezet is meg akart emlékezni a névtelen magyar hősökről, a Rongyos Gárda tagjairól. Ám falakba ütköztek, mert a főpolgármester megtiltotta az ünnepséget. A politikus hangsúlyozta, az emlékmű nem kormányzati támogatásból, nem is önkormányzati forrásból, hanem közadakozásból készülhetett el. Toroczkai László kijelentette, a következő években társaival azon fognak dolgozni, hogy

ne csak Ásotthalmon, hanem egész Magyarországon helyre tegyék az emlékezetpolitikát.

Az emlékmű központi figurája a Rongyos Gárda vezetője, Prónay Pál, akinek alakját bronzból mintázta meg Megyeri János szobrászművész, körülötte a fegyveres csoport több tagja látható kőből kifaragva. Az ünnepségen a Mi Hazánk Mozgalom az ország minden részéből érkezett tagjai és szimpatizánsai mellett megjelent a Magyar Önvédelmi Mozgalom több tucat, egységes ruházatot viselő, zászlók mögött alakzatban, vezényszóra felvonuló tagja, valamint a Betyársereg több képviselője is.

Az 1919 áprilisában alakult, Prónay Pál és Héjjas Iván vezette Rongyos Gárda nevű fegyveres csoport egyebek között vissza akarta szerezni a trianoni békeszerződés miatt elvesztett területek egy részét. A nyugat-magyarországi felkelés 1921. augusztus 28-tól október 13-ig tartott a mai Burgenland és Magyarország nyugati területén. Előzménye az volt, hogy a trianoni békeszerződésekben Ausztriának ítélték Nyugat-Magyarországot, beleértve Sopront és környékét is. Magyarországon felkelőcsoportok szerveződtek, és felvették a harcot a bevonuló osztrák csendőrökkel. A felkelés után sikerült elérni, hogy Sopron és környéke népszavazáson döntsön hovatartozásáról.

(MTI) 

Nyitókép: YouTube

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Alcofrybas
2022. április 01. 00:48
Prónay Pál Kárpátaljáért vs Elensky https://youtu.be/mchZSEXIjsA https://youtu.be/wcS3-u62WJE
Előre66
2022. március 31. 17:30
Tisztelet a hősöknek!
tevevanegypupu
2022. március 31. 13:07
Tavaly Sopronban volt megemlékezés a Rongyos Gárdáról és Prónayról..nagyon helyesen.
Ödenburger
2022. március 31. 12:59
Az nem baj, ha emlékezünk azokra a nincstelen srácokra, akiknek másuk nem maradt, mint a magyarságuk! És - bár Toroczkai hiánypótlásról beszél - természetesen van már emlékműve a Rongyos Gárdának - a Károly-magaslaton, Sopronban. https://www.kozterkep.hu/10481/felkelo-emlekmu Sopronban kissrác koromban katonásdit játszottunk. Össze-vissza ruhában, ki miben jött ki játszani. Jött egy öregúr, és azt mondta: olyanok vagytok, mint a Rongyos Gárda. Azt hittük leszól minket. Este meséltem Apámnak, akinek könnybe lábadt a szeme, és azt mondta: fiam, ennél nem kaphattatok volna nagyobb dícséretet!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!