Tageszeitung: Magyarország úttörő a menekültek jogainak leépítésében

2022. december 19. 09:12

A német lap szerint a magyar hatóságok a menekülteket étel és víz nélkül tartják fogva, mielőtt kitoloncolják őket.

2022. december 19. 09:12
null

A Frontex a határok zárva tartásával megsérti az emberi jogokat, magyarországi működése pedig az egyik példa arra, hogy a szervezet ignorálja az emberi jogi figyelmeztetéseket – olvasható a Die Tageszeitung cikkében. A Lighthouse múlt héten közzétett képein láthatók a Szerbiával közös határon felállított hajókonténerek, ahol a jelentés szerint a menekülteket étel és víz nélkül tartják fogva, illetve

néha paprikaspray-vel támadnak rájuk, mielőtt buszokkal kitoloncolják őket.

A cikk szerint Magyarország úttörő a menekültek jogainak leépítésében. Emlékeztetnek: 2015-ben az ország a külső határokon úgynevezett tranzitzónákat hozott létre az internálásra, amelyeket csak „visszafelé”, azaz vissza Szerbiába lehetett elhagyni. És mivel szinte minden, – amit Orbán Viktor a helyzet kezelésére kitalált – sértette az uniós jogot, Magyarországot többször is elítélték – írja a Tageszeitung.

„Magyarország menekültügyi szabályai sértik az uniós jogot”

Később a Frontex saját konzultációs fóruma is azt írta, hogy ha az ügynökség nem tudja garantálni a menekültek jogainak tiszteletben tartását, akkor azt javasolja, hogy „függesszék fel a magyar-szerb határon folytatott operatív tevékenységet”. Fabrice Leggeri, a Frontex akkori igazgatója, ezt elutasította. 2017. február 1-jén azt írta a konzultációs fórumnak, hogy a magyarországi misszió nem ér véget.

Elmondta, hogy „csak egy eset” volt „a Frontex által koordinált tevékenységek keretében” állítólagos bántalmazásról. A magyar hatóságok lezárták a nyomozást, mert „nem volt bizonyíték a törvénysértésre”. A cikkben azt írják: 2020 decemberében az Európai Bíróság kimondta: Magyarország menekültügyi szabályai sértik az uniós jogot. Az ország a menedékkérelmek engedélyezésére vonatkozó kötelezettsége ellenére járt el, ráadásul a Szerbiába való visszatoloncolások jogszerűtlenek voltak – olvasható a német lap hasábjain.

Fotó: MTI/ Ujvári Sándor

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NTLLK
2022. december 21. 09:05
Die Flüchtlinge sind nur im Nachbarland, (wenn schon) Flüchtlinge. Dann sind sie illegale Einbrecher. Ohne Dokumente usw. Das wisst ihr ebenso gut, aber dafür werdet ihr nicht gekauft.
formaegy
2022. december 20. 18:56
Büdös rohadt gyilkos nácik!!!!!!!!!!!!!!! Milyen menekültek b+?????????? Ha nem tetszik valami akkor vedd a szaros segged, szervezz buszokat, vonatokat és a merkelcsordát vidd N.o.-ba! Na ott azt csinálsz velük amit akarsz. Le is térdepelhetsz eléjük. Ugye érted te büdös náci?! Menekültek........ Meg az anyád.
Bojli68
2022. december 20. 08:30
Kamu firkász!!!!!
Reszelő Aladár
2022. december 20. 07:49
A pofám leszakad. A szabályok világosak, mégsem hajlandóak egyesek értelmezni. A következő biztonságos országig menekült valaki, ha onnan tovább akar menni, akkor a fenti jogok már nem illetik meg. Jelenleg bárki, aki Magyarországra akar bejutni, az valahol már érintette az EU területét, ha pedig legalább azokat elfogadjuk biztonságosnak, akkor meg is vagyunk. 2022-ben aki elhiszi, hogy Ázsiából gyalog jönnek az emberek az alighanem hülye. Aki pedig nagy szavakkal várja őket, az tegye már meg, hogy repülőt küld értük, a migri meg boldogan kifizetné a szociális repjegyért a 200-300 Eurót. Ami sokkal kevesebb, mint amit egy embercsempésznek kell adnia. Ja hogy úgy túl sok jönne és az ő problémájuk lenne. Az mindjárt más. Amúgy Wéber úr szerint azért nem lett Románia a Schengen tag, mert mi nem védtük a határokat, amire ők nem is adtak pénzt, mert hidakat kell építeni és nem falakat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!