Orbán Balázs: Az unipoláris világrend nem létezik többé

2023. március 10. 15:07

A miniszterelnök politikai igazgatója szerint a balkáni országok és Magyarország függnek egymástól, országaink regionális és globális kapcsolatait pedig növelni, nem pedig felszámolni kell. Orbán Balázs a Külügyi és Külgazdasági Intézet Balkán-csúcsán szólalt fel.

2023. március 10. 15:07
null

„Hogyan kapcsolódik Magyarország? Mit jelent ez a kapcsolat a Balkán országainak? Milyen a viszonyuk Magyarországgal és az EU-val – és milyen a viszonyrendszer fordítva?” – tette fel a kérdést előadása elején Orbán Balázs. Szerinte jobban tudjuk értelmezni a speciális kapcsolatrendszerünket, ha megnézzük, hogyan lát minket a világ többi része.

Megosztott egy történetet, miszerint nem szükséges elemezni a stratégiákat, ha megértjük a balkáni országok és Magyarország mély, történelmi kapcsolatait. 1973-ban megjelent egy népszerű szakácskönyv Németországban és Ausztriában a térségről, amely a balkáni nemzetek és a magyarok konyháját egy egységként mutatta be.

Ugyanakkor Orbán Balázs szerint nem egészen pontos ez a felfogás. A Balkán önmagában is számos országból áll, amelyek jelentősen különböznek egymástól – ahogy Magyarország is különbözik tőlük.

Orbán hangsúlyozta: kapcsolódni kell egymáshoz, a különbözőségek ellenére is.

A konnektivitás hatalmas lehetőség a Balkánnak és Magyarországnak is.

A miniszterelnök politikai igazgatója ezután Magyarországról beszélt a hallgatóságnak. A hidegháború utáni időszak neoliberális modellre alapuló globalizációt hozott magával. A szabályozások leépítésével, a szabad piac erősítésével, a nyugati liberális demokrácia terjesztésével vélték megtalálni a legjobb modellt – ami az elképzelések szerint a történelem végéhez vezetett volna, és a Kelet olyanná vált volna, mint a Nyugat.

Időközben viszont a neoliberális rend pont az ellenkezőjét hozta annak, amit ígért. A keleti kihívók megértették és megtanulták a modellt, majd a saját szabályaik szerint kezdtek el játszani, bemutatva, hogy nem csak a nyugati neoliberális eszme az egyetlen érvényes a világban. A kétezres években egymás után következtek gazdasági, migrációs és politikai válságok, amik tünetei lettek a változó világrendnek. Orbán Balázs szerint az ukrajnai háború bemutatja a világban zajló újrarendeződés mai állapotát, a divergenciát. A nyugati országok nagyrészt csak a nyugati országot tudták felsorakoztatni Oroszország ellen.

Orbán kifejtette: tetszik vagy sem, az unipoláris világrend nem létezik többé.

A politikai, geopolitikai szituáció változik. A globális rendszer töredezni kezdett. A Nyugat szeretné megőrizni az eddigi hatalmát, exkluzív befolyási szférát építve. Ez viszont Orbán Balázs szerint veszélyes Magyarország és Közép-Európa számára, mivel perifériára szorulnánk, és a periféria államainak távoli központokhoz kell igazodnia. Ezzel a térségünk elveszítené eddigi perspektíváit, lehetetlenné válna a nagyon fejlett országok csoportjához való felzárkózás. A mostani szankciós időszakban a Kelet és Nyugat közötti kapcsolatok szakadozni kezdtek, újra országok blokkjai kezdenek kialakulni, ami rossz a magyar érdekek szempontjából.

Orbán Balázs szerint a kérdés az, hogyan lehet ezt elkerülni. Helyes válaszokat kell találni, mert Magyarország különben nem tudja elkerülni a csapdákat.

A helyes válasz Orbán Balázs szerint pedig az, hogy a kapcsolati rendszerünket bővíteni kell,

nem kevesebb, hanem még több kapcsolatra van szükség.

Több infrastrukturális kapcsolatra, több beruházásra, több tudástranszferre és közdiplomáciára. Orbán úgy látja, a blokkok logikáját meg kell haladni, ami a kapcsolatok építésével lehet elérni.

Mindez a nemzetközi politikai térre is érvényes: Orbán hangsúlyozta, hogy Magyarország minden lehetséges nemzetközi együttműködési fórumon részt kíván venni. Természetesen az EU részei vagyunk, ami a legfontosabb kapcsolati háló Magyarország számára. Minden mostani politikai konfliktus ellenére még mindig ez a legnagyobb érték. Ugyanígy tagjai vagyunk a NATO-nak, a világ legnagyobb és legerősebb védelmi szövetségének, ami összekapcsolja a tagállamokat.

De ettől függetlenül más kapcsolatokat és szövetségeket is építünk: ilyen például a visegrádi országok csoportja, vagy a Bukaresti Kilencek csoport, a NATO keleti szárnyának tagállamaival, vagy épp a Három Tenger Kezdeményezés a térségünkben. Orbán Balázs a Türk Tanácsot is felsorolta a fontos regionális kezdeményezések között, valamint a Kína-központú Új Selyemút kezdeményt is –

mindezek a magyar kapcsolódási, konnektivitási stratégia részét képezik.

Orbán Balázs hangsúlyozta: 2010 óta új gazdasági modell alapján működik Magyarország, amelyben fontos szerepe van az államnak, és amelyben nagyon fontosak a nemzetközi kapcsolatok is.

A gazdasági kapcsolatok mellett azonban Magyarország fenn akarja tartani azokat a hagyományos kulturális kapcsolati hálókat is, amik a civilizációnkat alkotják. Ugyanakkor tiszteletben kell tartani a nemzeti szuverenitást is, valamint védeni és támogatni kell a családokat. „Nem felejthetjük el, kik vagyunk és honnan jöttünk” – hangsúlyozta Orbán Balázs.

A fő üzenet Orbán szerint világos: Magyarország ellenzi a blokkosodást, a szétválást, a meglévő kapcsolati hálózatok felszámolását. Ehelyett több együttműködésre, annyi kapcsolat építésére van szükség, amennyi csak lehet.

Ezért van szükség a Balkán felé is a kapcsolatokra, a Balkán összekötésére az Európai Unióval. Orbán Balázs hangsúlyozta:

a balkáni országok és Magyarország függnek egymástól,

a regionális kapcsolatok kritikus fontosságúak, amikre különösen oda kell figyelni. Magyarország érdeke az erős Balkán, és a Balkánnak szüksége van Magyarországra is, mint közeli kapcsolatra, a közös érdekek képviseletéhez.

 

 Nyitókép: Ficsor Márton (Mandiner)

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
P. Savoiardes
2023. március 11. 09:28
Nem lenne rossz ha lenne egy egyértemű stratégia a konnektivitasrol is. Ennek az alapja a V4 helyre hozása és egy olyan struktúra kialakítása aminek alapeleme a különbözőség adta helyzetek kezelése, belül kapcsolati, kívülre kommunikációs keretben. A V4 alapja lehet a 3SI -nek, ez pedig azonnal központi helyre teszi a magyar diplomáciát a déli bővítés kérdéseihez. Külön nem látom értelmet a túlsúlyozott törekvést a balkáni régióhoz, csakis a V4-3SI rendszer felől nézve. Mert így középre kerül az ország, nem a Balkán északi perifériájára.Anélkül csak sima biztonsági kérdés, ami ugyan roppant fontos, de nem hagy teret fejlődésre. A többi, mint turk tanács, selyem út az nekem inkább szuverén gazdasági irány míg a bukaresti 9 inkább regionális biztonsági kérdés. De külön külön mindegyik elvisz egy csomó energiát annyira különböző alapokon állnak. Szóval szerintem erős V4, aktív 3SI és praktikus Balkán politika lenne a sorrend.
Namond
2023. március 10. 17:13
Orbán Balázs a miniszterelnök politikai igazgatója téved, az egypólusú világrend létezik és éppen most mutogatja karmait. A V4 bedőlt, ehelyett a blokk helyet akarnak az Orbánok egy Balkáni 4-ek blokkot összekapcsolni (couplinging)? A helyes válaszok megtalálásához, helyes kérdéseket kell feltenni Orbán Bazsa, és ahhoz jól kell a problémát azonosítani. A V4-ek, a Bukaresti Kilencek csoport, a NATO keleti szárnyának tagállamai, a Türk Tanács blokkjaiból legalább háromban rossz szemmel nézik Orbán személyét és politikai játszmáit és lehet, hogy ez négy lesz, ha Erdogán nem nyer a választáson. A Három Tenger Kezdeményezés, a Kína-központú Új Selyemút kezdeményezés egyaránt az OB által liberálisnak titulált munkamegosztási coupling - kapcsolódás - globális elosztási láncai. A konnektivitás fogalma igaz az Unió esetére, csak éppen a konnektorunkon nem jön alrendszerünkbe erőforrás, csak megy a főrendszeri közös kasszába. Hasonlóképpen az Európa Tanácsi és a BIS tagságunk is csak közpénzt visz, na meg belső - kormányzati és MNB üzleti információkat, amikkel visszaélhetnek és az Emberi Jogi Bíróságon, a forint elleni spekulációkkal vissza is élnek. Orbán Balázs a miniszterelnök politikai igazgatója ostobán hazudik a kormánynak nincs stratégiája, össze vissza kapkodva építene blokkokat ahonnan erőforrást szívna el. Azt viszont elfeledi, hogy az azokba (szövetségek, blokkok) belépők juttatásokat várnak tőlünk, adni viszont nem akarnak.
Lajoss
2023. március 10. 16:24
Fölösleges erőlködés a Balkánnal..értelme semmi..
dglaj
2023. március 10. 16:07
Magyarország elemi érdeke, hogy minél több országgal legyen kölcsönös gazdasági, kulturális kapcsolatunk, tisztelve egymás belpolitikáját, nézeteit. A blokkosodás, kirekesztés, sárdobálás, hazudozás az ördög műve, bármilyen köntösbe és színbe bújik is...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!