Karikó Katalin bajba került: az interneten az olvasható, hogy parazitákkal kapcsolatos készítményeket árul

2023. október 27. 11:43

„Mindez a büntetőjog hatálya alá is tartozhat. Ezért is bízom abban, hogy az illetékes hatóságok, hivatalok, szervek haladéktalanul intézkednek, megteszik a szükséges lépéseket!” – írta a Nobel-díjas tudós.

2023. október 27. 11:43
Karikó Katalin, Nobel-díjas kutatónő

Visszaéltek Karikó Katalin Nobel-díjas tudós nevével és képmásával az interneten – tudatta a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatósága pénteken Karikó Katalin közleménye alapján, amelyet az intézmény kutatóprofesszorának, volt hallgatójának kérésére juttattak el az MTI-hez.

Karikó Katalin az egyesült államokbeli Philadelphiában október 26-án keltezett közleményében jelezte, hogy ismét visszaéltek a nevével az online felületeken. A professzor leszögezte: nem árul és nem reklámoz az interneten semmilyen, gyógyhatásúnak mondott készítményt vagy eljárást. „Most parazitákkal és vérnyomásproblémákkal kapcsolatban, korábban körömgomba, illetve visszerek és véráramlási zavarok otthoni kezeléséhez kötődően éltek vissza a nevemmel és a képmásommal a rám hivatkozó álinterjúban, álhírben” – írta, kitérve arra, hogy a személyét érintő legújabb jogsértésre, a fogyasztók megtévesztésére is alkalmas szövegre és fotókra a barátai és ismerősei hívták fel a figyelmét a napokban. 

Karikó Katalin hangsúlyozta, hogy az említett álinterjúban és álhírben olyan szavakat, mondatokat, állításokat, nyilatkozatokat tulajdonítanak neki, amelyeket ő soha nem mondott, nem állított. 

A Nobel-díjas magyar tudós úgy véli, az ilyen magatartás polgári és személyiségi jogai megsértése, továbbá a személyes adatai jogosulatlan, visszaélésszerű kezelése, emellett a fogyasztók tisztességtelen megtévesztése is. „Mindez a büntetőjog hatálya alá is tartozhat. Ezért is bízom abban, hogy az illetékes hatóságok, hivatalok, szervek haladéktalanul intézkednek, megteszik a szükséges lépéseket!” – írta. 

Karikó Katalin a közleményében mindenkit arra kért, hogy az interneten és a közösségi fórumokon megjelent és megjelenő hirdetésekben neki tulajdonított mondatokat, állításokat semmilyen körülmények között se azonosítsák a személyével, a reklámozott terméket hozzá ne kössék. „A kutatómunkámon, szabadalmaimon alapuló fejlesztésekről és készítményekről megbízható forrásból, például az orvosoktól és a gyógyszerészektől érdeklődjenek!” – zárta sorait Karikó Katalin.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

 

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karcsi_Charlie
2023. december 09. 20:57
Karikó nem terjeszt parazitákat. KARIKÓ ÖNMAGÁBAN EGY PARAZITA PÉNZÉHES GAZEMBER KÁDÁRISTA ÜGYNÖK.
Obsitos Technikus
2023. október 27. 17:05
Az anyátok picsája került bajba kedves szerkesztőség..
egonsamu
2023. október 27. 16:04
Karikó Katalin a tudását és szakmai tapasztalatát - amely elött fejet hajtok - sajnos a KillGates és büntársai által szervezett népirtásban kamatoztatta mint a BioNtech mainzi cég igazgatója. Nagyban hozzájárult a kísérleti géntarápia által okozott halálosan végzödött és beteggé "oltott" emberi életek kioltásában és megnyomorításában. Szomorú, hogy Magyarországon a tények nem kaptak/kapnak ezzel kapcsolatban teret a nyilvánosságban. Karikó véleményem szerint annyira magyar, mint Szaros Gyuri bácsi....mindketten az USA embergyülölö elitjének a szekerét tolják.....
kiss.istvan770
2023. október 27. 15:42
A youtube-on terjed a legtöbb hasonló "reklám". Néhányszor már jeleztem a youtube-nak, de aljas módon mindig kitérő választ adnak, szerintük minden rendben, nem történt semmi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!