Új világ jön: a mesterséges intelligencia korába lép a munkaerőpiac

2023. december 31. 06:56

Csökkent némileg a munkaerőhiány az elmúlt évekhez képest, ám még így is bőven lesz kereslet az álláskeresők iránt 2024-ben. A javuló gazdasági környezet kedvez a digitalizációnak, miközben egyre több munkahelyen jelenik meg a mesterséges intelligencia.

2023. december 31. 06:56
Nagy Kristóf

Ismét magasabb fokozatba kapcsol a munkaerőpiac rendkívül gyors átalakulása: a Covid-19 járvány óta már általánossá vált a home office és a rugalmas munkarend, miközben sokkal magabiztosabbá váltak a munkavállalók. Idén és jövőre a mesterséges intelligencia térhódítása lehet jelentős hatással a munkahelyekre. Nem új jelenség a munkaerőhiány, amely a következő években is kihívást jelent majd a munkáltatóknak, ez ugyanakkor kedvez a munkavállalóknak. 

A munkaerő iránti kereslet az idei átmeneti megtorpanás után 2024-től várhatóan ismét tovább nő, mivel az idei gazdasági visszaesés után újra 4 százalék körüli GDP növekedés várható, az uniós pénzek érkezése pedig már érdemben élénkíti a beruházásokat is. A gazdasági folyamatoknak köszönhetően továbbra is meghatározó lesz a kereslet, vagyis a gazdasági szereplők jelentős része megtartja a munkavállalóit, sőt, létszámbővítéssel számol. A Magyar Nemzeti Bank előrejelzése szerint a munkanélküliség tartósan a 3-4 százalék körüli lesz a következő években.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pénteken bejelentette, hogy a kormány új, célzott munkaerőpiaci programot indít az aktivitás növelése érdekében. Cél, hogy a 16-64 évesek foglalkoztatottsága a jelenlegi 78 százalékról 85 százalékra emelkedjen.

A munkaerőhiány ugyanakkor már elsősorban nem a szakemberhiányt jelenti, hanem azokat az üres pozíciókat, amelyekre régóta nincs jelentkező. Ezeket a pozíciókat a vállalkozások részben vendégmunkásokkal tudják feltölteni, ám az új idegenrendészeti törvénynek köszönhetően csak abban az esetben, ha valóban nincs más lehetőségük.

Ezt is ajánljuk a témában

A fejlett országokban – így Magyarországon is – a járvány megjelenése óta rendkívül gyors változás tapasztalható a munkahelyeken. Ezeknek a változásoknak egyre inkább meg kell, hogy feleljenek a munkavállalók, így a készségek fejlesztése már most is legalább annyit ér, mint egy felsőfokú végzettség.

A mesterséges intelligencia lesz az új személyi asszisztens

A digitalizáció és a mesterséges intelligencia (AI) térnyerése jövőre is meghatározó lesz, hasonlóan az elmúlt évekhez. Ám míg korábban ezek az innovatív fejlesztések elsősorban a nagyobb vállalkozásoknál voltak jellemzőek, egyre inkább megjelennek a technológiák a kisebb cégeknél is

Az idei év óriási változást hozott ezen a téren, mivel a mesterséges intelligencia már nemcsak vállalati szinten válik egyre általánosabbá, hanem a munkavállalók szintjén is, saját döntésük szerint.

Ennek oka, hogy az OpenAI által fejlesztett, bő egy éve bárki számára használható chatGPT egyre több területen válik a munkavállalók és az egyéni vállalkozók munkavégzésének részévé. Ez a folyamat ráadásul alulról indult, vagyis a munkavállalók nem egy munkáltató által bevezetett új rendszerben végzik napi feladatukat, hanem maguk ismerték meg a generatív mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket, amely sok munkakörben leegyszerűsíti a feladatokat.

Felesleges pánikba esni, az AI nem veszélyezteti a munkahelyeket

Az OECD átfogó helyzetértékelésében leszögezi, a mesterséges intelligencia a legtöbb munkahelyet nem veszélyezteti még annak ellenére sem, hogy a legtöbb munkakörben néhány éven belül általánossá válhat alkalmazása. A világszervezet szerint a legtöbb feladatkörben az AI a munkavégzést könnyíti majd meg, segítségével hatékonyabbá és gyorsabbá válhat a munkavállaló. A legújabb nagy nyelvi modellek – mint a chatGPT – működését jelenleg mindenki kutatja, a sokszor pontatlan válaszok miatt ráadásul felügyelet nélkül használhatatlanok. Az OECD azt is megállapította, hogy míg a korábbi technológiai ugrások a nagyvállalatok szintjéről indultak, addig a mesterséges intelligencia széleskörben hozzáférhető, ráadásul szabályozatlan, ami az egyének és a kisebb vállalkozások körében segíti terjedését. Közben a nagyobb gazdasági szereplők sokszor akadályokba ütköznek az AI-rendszerek bevezetésével.

Álomfizetés vár arra, aki már szót ért az AI-val

A mesterséges intelligencia rekordsebességgel válik a mindennapok részévé, mivel bárki hozzáférhet. Az úgynevezett nagy nyelvi modellre épülő generatív AI, például a chatGPT pedig rengeteg munkakörben tudja támogatni a feladatvégzést, sokan ezért a jövő személyi asszisztenseként tekintenek a technológiára.

Az AI-korszaknak a korábbi technológiai fejlődésekkel szemben új, újdonsága, hogy miközben sokan puszta kíváncsiságuk, érdeklődésük miatt már profi módon bánnak vele, addig szinte sehol a világon nem készült el az AI érdemi szabályozása, nincsenek átfogó képzések, munkahelyi szinten pedig vegyesek a tapasztalatok. Egyes munkáltatók kifejezetten tiltják, hogy a dolgozó a mesterséges intelligenciával beszélgessen munkaidőben, ezért korlátozzák a weboldal használatát. A legtöbb vállalkozás pedig még el sem kezdett ismerkedni a technológiával.

A mesterséges intelligenciát már jól ismerők – iskolai végzettségüktől, szakképesítésüktől, lakhelyüktől, sőt bérigényüktől függetlenül – egyre több újonnan megjelenő munkakörben is el tudnak helyezkedni, akár milliós fizetésért is. A tapasztalatok mellett az árfogó képzések is hiányoznak, emiatt várhatóan 2024-ben is bőven lesz olyan új AI-munkakör, ahol magas fizetést kínálnak, és szinte kizárólag a munkavállaló készségei a döntőek.

Nélkülözhetetlenné válik, hogy mindenhez is értsünk

A chatGPT, a Bing és más mindenki számára elérhető mesterséges intelligencia modellek használatához elengedhetetlenek a világos, érthető és pontos utasítások. Az AI-korszakban a korábbinál is fontosabbá válnak a kommunikációs készségek. Más területeken is felértékelődött és alapvető készséggé vált a jó kommunikáció, amely korábban nem minden munkakörhöz volt feltétel.

A szűkülő munkaerőpiac következménye, hogy egyre inkább az lesz a piacképes munkavállaló, aki nem csak egy bizonyos területen képes helytállni, hanem gyakorlatilag bármilyen feladatot képes elvégezni, ami a munkaköréhez kapcsolódhat.

A munkáltatók ugyanakkor a növekvő elvárásaikhoz magasabb bért is adnak. A felmérések azt mutatják, hogy a jól képzett, széleskörű ismeretekkel rendelkező alkalmazottak jól fizető álláshelyen tudnak elhelyezkedni. Fontos, hogy a végzettség már nem elsődleges szempont, sok helyen már nagyobb szerep jut a valós, gyakorlati ismereteknek.

Hol lehet legkönnyebben elhelyezkedni 2024-ben?

A gazdasági környezet ellenére nem nőtt érdemben a munkanélküliség, sőt, jellemzővé vált a vállalati munkaerő-megtartás. Ez azt jelenti, sok gazdasági szereplő annak ellenére sem csökkentette az alkalmazotti létszámot, hogy a megtorpanó kereslet miatt kevesebb munkavállaló is el tudná látni a feladatokat. 

A vállalkozások tanultak a Covid-19 járvány időszakában elkövetett hibákból: sok cég létszámleépítésbe kezdett, de a járvány visszahúzódását követően nehezebben talált új alkalmazottat, mint a pandémia előtt.

Egyes ágazatokban régóta tart a munkaerőhiány, és a helyzet a következő években tovább romlik. Az Európai Szakszervezeti Szövetség korábban arra figyelmeztetett, hogy sok kulcsfontosságú munkakörben az alacsony bérek és a rossz munkakörülmények ellenére óriási felelősség terheli az alkalmazottakat. Ezzel a helyzettel egyre többen szakítanak és a jobb feltételekért akkor is hajlandók váltani, ha ehhez el kell hagyniuk eredeti pályájukat. 

A demográfiai folyamatok pedig csak rontanak a helyzeten, mivel a pályakezdők és más jelentkezők száma nem közelít azokéhoz, akik nyugdíjba mennek. Ezeken a szakmákon ráadásul a digitalizáció sem tud érdemben segíteni.

A komoly és tartós munkaerőhiánnyal küzdő, elöregedő ágazatok többsége ráadásul társadalmi szempontból nélkülözhetetlen. Ilyen

  • az egészségügy,
  • a közigazgatás, védelem
  • az oktatás,
  • a személy- és áruszállítás,
  • a logisztika,
  • a kereskedelem,
  • a turizmus és a vendéglátás,
  • az építőipar
  • és a mezőgazdaság.

A munkáltatók ezeknek a szolgáltatásoknak a működését racionalizálással, béremelésekkel és a munkakörülmények javításával jelenleg még képesek kezelni. Sokan vannak azok is, akik elhivatottságból nem terveznek szakmát váltani.

A munkaerőhiány a magas fizetést kínáló területeken is jelen van, de más dimenzióban. Az állásajánlatokban magas fizetést kínálnak, amely ma már akár több millió forintos alkalmazotti bérezést jelent. Az álomfizetésért cserébe ugyanakkor több éves, akár több évtizedes tapasztalattal és magas szintű tudással kell rendelkezniük a jelentkezőknek, a kritériumoknak pedig kevesen felelnek meg. 

Fontosak a szakmai referenciák és a végzettség. Sok ilyen területen, elsősorban a digitalizáció és az IT területén a gyors fejlődés miatt növekvő tudásigénnyel nem tudja felvenni a versenyt a képzési rendszer. A jól fizető állások, amelyekben sok a betöltetlen pozíció

  • az informatika és az IT, beleértve az AI szakembereket,
  • a kommunikáció,
  • a pénzügyi és biztosítási szektor
  • és gyakorlatilag az összes mérnöki, tudományos munkakör.

A Központi Statisztikai Hivatal idén a harmadik negyedévben 78,5 ezer üres álláshelyet tartott nyilván. Az üresen maradó helyek száma 20 ezerrel csökkent 2022. második negyedévéhez képest, ám még így is magas, megegyezik a járvány előtti szinttel. A betöltésre váró pozíciók mintegy 20 ezer fős csökkenése a versenyszférában ment végbe, miközben a közszférában évek óta ugyanannyi, nagyjából 22-25 ezer pozíció vár munkavállalóra.

A neheze már mögöttünk, újra nőnek a fizetések

A keresetek szempontjából a legfontosabb, hogy 2023-mal a rekord magas inflációt is elhagyjuk. Az előrejelzések szerint az idei 17,7 százalékos átlagos áremelkedések után jövőre 4-5 százalék, utána pedig 2-3 százalék lesz az éves infláció.

A minimálbér és a garantált bérminimum jelentős emelése és a munkaerőhiány továbbra is jelentős hatással lesz a fizetésekre. A kormány pedig többször hangsúlyozta: azt szeretnék, ha a reálkeresetek emelkedése legalább évi 5 százalék lenne. Ehhez jövőre a gazdasági szereplőknek legalább 10 százalékos béremelést kell végrehajtaniuk. 

A magas keresetű, jól képzett, szellemi munkakörben dolgozók jelentős része az elmúlt években nem részesült béremelésben, vagy annak mértéke elmaradt az inflációtól. Esetükben a szakszervezetek tapasztalatai szerint előfordulhat akár 40 százalékos reálbér-visszaesés, így érdemi életszínvonal-csökkenés. Noha a munkavállalók túlnyomó többségének vásárlóerőben stagnált, vagy enyhén nőtt a keresete, akiknél mégis elmaradt a bérkorrekció, tartós marad a visszaesés.

Érdemben befolyásolhatja a fizetéseket és a bérszínvonal emelkedését, hogy a szakszervezeteknek és a munkáltatóknak a 2024-es bérmegállapodásokban milyen, a bérpolitikát az évtized végéig alapjaiban megváltoztató intézkedésekről sikerül megegyezniük.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Getty Images

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvanpeter
2023. december 31. 14:18
Viszont egyáltalán nincsen szó semmiféle intelligenciáról, csupán irdatlan nagy kapacitású számítógépek és információfeldolgozási rendszerek körül folyik a hisztéria és a misztifikáció, amelyek az ember parancsai szerint működnek, ha elektromos áramot is biztosítunk a számukra. Ugyanakkor, a háttérben lappangó valódi cél a háttérhatalmi maffia régi álma, a totális világuralom megteremtése és a digitális világrabszolga birodalom kiépítése, amikor is minden embert egyedileg ellenőriznek és manipulálnak, s természetesen kiforgatnak a saját identitásából.
masikhozzaszolo
2023. december 31. 09:44
Érdekes ez a munka világa. Munkát magát sehol sem hirdetnek. Hogy ezt, vagy azt kellene csinálni, megcsinálni, megtanítani valakit 3D-re, stb., javítani. Csak munkahelyek vannak, és alkalmazottak. Csak alkalmazottat keresnek. Hacsak nem a fb-n. Nekem meg olyan nincs, meg telefonom se.
Zolotarjov
2023. december 31. 09:34
Nagy László: https://youtu.be/VZD-ahtExvE?si=HRIOIuoYjdMTZXGO
Zolotarjov
2023. december 31. 09:12
10-15 éve minden azzal volt tele, hogy 2020-ra az önvezető autók leváltják a hagyományos járműveket..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!