DK-s túlsúly a Városházán: Gyurcsány-párti politikus ellenőrzi a legnagyobb fővárosi cég pénzügyeit

2024. május 08. 14:48

Élő Norbert pedig nem áll „jó gazda” hírében.

2024. május 08. 14:48

Nyitókép: Élő Norbert Facebook-oldala

Nemes Gábor és a korábban elhunyt Vágó István mellett Élő Norbert a következő olyan DK-s párttag, akiket Gyurcsányék a fővárosi cégek ellenőrző és irányító testületeibe delegáltak – írta a Magyar Nemzet.

A lap hangsúlyozta, hogy a 2010 előtti években önkormányzati és parlamenti képviselőként is szocialista színekben tevékenykedő politikusra 

ráadásul egy valóságos portfóliót bíztak,

hiszen amellett, hogy 2019-től a Budapesti Városüzemeltetési Holding (BVH) Nonprofit Zrt. felügyelőbizottságának az elnöke, 2021-ben megkapta a frissen létrehozott, öt nagyobb fővárosi vállalatot tömörítő Budapesti Közművek (BKM) Nonprofit Zrt. felügyelőbizottsági elnöki posztját is. 

Arra is felhívták összeállításukban a figyelmet, hogy miközben Élő Norbert a főváros legnagyobb cégének pénzügyeit felügyeli, a mamutvállalat igazgatóságát Garamhegyi Ábel, Gyurcsány egykori államtitkára kezébe adták, a vezérigazgató pedig a Gyurcsány-fiókaként is emlegetett Mártha Imre lett.

Ezt is ajánljuk a témában

A Magyar Nemzet felidézte, hogy Láng Zsolt,  – aki azóta parlamenti képviselőként dolgozik – még a Fidesz fővárosi frakcióvezetőjeként élt a gyanúperrel, hogy 

a Karácsony Gergely vezette főváros elsősorban a hatalom centralizálását akarta elérni az összevonással. 

Láng akkor kijelentette, „a BKM felügyelőbizottságában a Fidesz–KDNP-frakció, a Karácsony-féle átláthatóság és demokrácia jegyében, csupán egyetlen helyet kapott, csakúgy, mint minden más fővárosi gazdasági társaság felügyelőbizottságban, az igazgatóságok többségében pedig egyáltalán nem delegálhatott képviselőt. 

Nyilvánvalóan ez megnehezíti az ellenőrzést, az érdemi beleszólást” 

– hangzott el.

A lap Élő pozíciói kapcsán emlékeztetett, hogy az DK párttagja a Gyurcsány-korszakban is elfoglalt hasonló pozíciókat, így 2008-tól 2010-ig pont a BKM egyik elődcégének, a Főtáv Zrt.-nek volt igazgatósági tagja. A 2010-es években továbbra is otthonosan mozgott a fővárosi cégek világában: 2014-től 2019-ig például a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt.-nél volt felügyelőbizottsági tag.

Élő Norbert nem áll „jó gazda” hírében

A Magyar Nemzet ugyanakkor arra is rámutatott, hogy 

a politikus eközben a saját cégei pénzével nem tud megfelelően bánni. 

A veszteséges magáncégei ellen sorozatban indultak a végrehajtási eljárások, egy 2018-as cikk szerint 35 ilyen procedúra indult Élő különböző cégei – vagy az általa irányított vállalatok – ellen – sorolták.

Sőt, még 

etikai kérdések is felmerülnek a DK-s politikus üzleti ügyleteit illetően: 

ugyanis Élő egyik cégének közbeiktatásával tudott az összeférhetetlenséget megkerülve lakást venni Budán Molnár Gyula, aki mint ismert, időközben a DK-ban kezdett politizálni, miután megvált MSZP-s párttagságától.

Ezt is ajánljuk a témában

Vereség Hegyvidéken

A lap cikke végén azt is felidézte, hogy 2019-ben Élő Norbertet indították a baloldal közös polgármesterjelöltjeként az önkormányzati választáson, ám a DK-s politikust magabiztosan, húszszázalékos szavazati többséggel győzte le az újrázó Pokorny Zoltán (Fidesz).

Ugyanabban a körzetben, a XII. kerületben elfoglalt önkormányzati képviselői helyét az idén nyáron tartott időközi választáson szerezte meg Élő Norbert – ismertették.

A videós összefoglalót alább tekintheti meg:

***

 

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:47
🍓 ️ ­­­I­­­g­a­­­z­­i n­­i­­­m­­­f­­o­m­­á­­­n­­­i­­á­­k­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­­.­­𝐗­𝟏­­­𝟖­.­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
kunfia1
2024. május 08. 22:16
Abiondikunfia1 2024. május 08. 15:41 Erre légyszi, tényeken alapuló adatokat is prezentálj, mert ez így csak propagandista büfögés a részedről! Ja, hogy nincsenek ilyen tények, csak egy csomó fakenews... Ezek vagytok ti, mocskos hazaárulók!" Konkrétan azt vitatod, hogy Orbán kétharmados, vagy azt, hogy Orbán és bandája kétharmaddal mindent leural, mint a déká Budapesten? Ez tényleg kérdés, hogy ti, balfasz hazaárulók uralkodtok? Akkor ki? Soros, Gyurcsány, Brüsszel?
kissb56
2024. május 08. 20:32
Minek örül böszme anett? 🤣
Tommaso
2024. május 08. 18:31
A demokráciák alapja a hatalmon lévők kontrollja, ellenőrizhetősége. Orbanisztánban ezt a FIDESZESEK leépitették. A köztársasági elnök, a Legfőbb Ügyész, a Birák elnöke, az Alkotmánybiróság, a MédiaTanács, Az ÁSZ, a Gazdasági versenyhivatal, az Ombudsman - mind mind KORMÁNYPÁRTIAK, a többségük FIDESZ- párttag
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!