Legyen a kultúra támogatása (újra) polgári erény!

2024. május 16. 06:54

Mecénások nélkül nem létezne a mai gazdag szellemi örökségünk.

2024. május 16. 06:54
L. Simon László
L. Simon László

A szerző író, kultúrpolitikus

2011-től három éven át vezettem a Nemzeti Kulturális Alapot. Azt a szervezetet, amely a gyakorlatban a garanciája annak, hogy határoni belüli és túli magyar kultúra támogatásában érvényesül egyfajta egészséges diverzitás. Ha ugyanis egy központból három ember akarná elosztani a rendelkezésre álló forrásokat, bizonyosan nem jutna kellő figyelem a végeken dolgozó műhelyekre, a megtartóerőt jelentő népművészeti, közművelődési programokra, intézményekre. Az alapító Fekete György, az Antall-kormány helyettes államtitkára jól látta: a szakmai kollégiumokban meglévő tudás és felhalmozódó tapasztalat alapvető fontosságú ahhoz, hogy a fővárostól távolabbi, legkisebb településeken is legyen kulturális élet. S bár a kultúrában vannak más, évek óta működő vagy éppen a közelmúltban létrejövő értékes támogatási források (a Bethlen Gábor Alaptól a Mol – Új Európa Alapítványig), s léteznek olyan szervezetek, amelyek szintén a több lábon állást szolgálják (például a mostanra már hálózattá fejlődő népfőiskolai rendszer), alapvető fontosságú az NKA rendszerének fenntartása.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-91
2024. június 01. 00:30
🍓 ️ ­­É­r­­t­­­é­k­e­­l­d­ ­­­a­­ ­­s­­z­­e­­­x­­i­ ­­p­­­u­­n­­­c­­i­m­­­a­t­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­.­­­𝐗­­­𝟏­𝟖­­­.­­­𝐅­𝐔­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!