Mi tagadás, régen volt ekkora kavarodás a magyar politikában

2024. május 03. 11:08

Megjelent egy új szereplő, amely felforgatta a korábbi viszonyokat.

2024. május 03. 11:08
Gyurcsány Ferenc
Gyurcsány Ferenc
Facebook

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Az elmúlt hónapokban a Fidesz minden bizonnyal elveszített többszázezer szavazót, valószínűleg hosszú évek óta a legtöbbet. Érdemi változás ez, de nem érinti a kormányoldal támogatói hátterének szerkezetét. Ez egyelőre mennyiségi változás.

Más a helyzet az ellenzéki oldalon, itt érdemi átrendeződés zajlik.

Megjelent egy új szereplő, amely felforgatta a korábbi viszonyokat, vonzereje egyes pártok szavazóira nagyobb, másokéra kisebb. A változás jelentősége mégse ebben áll.

A politika végeredményben mégiscsak álmok, vágyak, tervek, programok küzdelme.

Most, ebben a küzdelemben egyetlen olyan politikai erő, a közös listát állító, stratégiai együttműködés kötött DK, MSZP és a Párbeszéd maradt, amely nyugatos, ha úgy tetszik, európai polgári demokráciát, jogállamot, erős európai együttműködést, kiterjedt szociális felelősséget, környezeti tudatosságot képvisel, amely tiszteletben tartja az emberi méltóságot.

Ugyanis a legfontosabb új fejlemény a magyar politikában, hogy ellenzéki oldalon ér el támogatást egy olyan erő, amely nem ezt képviseli, sőt, éppen ellenkezőleg, nem titkoltan a Fidesz-kormány politikájával ért egyet.

Bevallottan ellenségnek tekinti a brüsszeli központú európai együttműködést.

Érdektelennek gondolja a »fékek és ellensúlyok« jogállami rendszerét, feleslegesnek az arról szóló vitát.

Osztja a kormány álláspontját Oroszország ukrajnai agressziójával kapcsolatban.

Nem emel szót a pénz- és jövedelemromboló gazdaságpolitikával szemben, nincs rendszerszintű kifogása a kormány gyalázatos egészségügyi-, az oktatási- és szociálpolitikája ellen.

Közszereplései épp úgy gőgről, kizárólagos hitről, megbélyegzésről, indulatkeltésről szólnak, mint ahogy a hasonlóan fellépő kormánypártoké is.

Súlyos tévedés lenne azt gondolni, hogy a választás elsősorban politikusokról szól. A választás most arról szól, hogy kik akarnak olyan Magyarországot, amelyet a mai kormány és a vele egyetértő szereplők kínálnak, és kik olyat, amelynek ügyét a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd jelentette együttműködés.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atti64
2024. május 05. 07:56
ENNEK A PATKÁNYNAK MÁR RÉG A FÖLD ALATT LENNE A HELYE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
tapir32
2024. május 05. 04:10
MZP mint az ellenzék közös jelöltje képviselni kívánta a fasisztákat is! Aki az ellenzékre szavazott az, erre szavazott. Egy táborban a fasisztákkal.
tapir32
2024. május 05. 00:22
A kísérleti egereknek megállt a fejlődése DOBREV képek hatására. Emberekkel nem szabadna kísérletezni! Le a Dobreves plakátokkal! Le az emberkísérletekkel!
tapir32
2024. május 05. 00:20
Fasizálódik a DK! A DK a vallásszabadságot korlátozni akarja. A DK a vezetőben való feltétlen hitet követel (Führerprinzip). A DK felelőtlenül politizál. A baloldalinak nevezett összefogás propagandájában az szerepelt, hogy hatalomra jutásuk esetén azonnal megszüntetik az orosz gáz és olaj importját, Paks II-t nem építik meg és Paks I-et azonnal leállítják. A rezsicsökkentést és az ártámogatást eltörlik azért, hogy mindenütt az aktuális világpiaci ár érvényesüljön. Ez a felelőtlen politizálás! Ha, ez megvalósul akkor, Magyarország már rég tönkre ment volna. A DK az EU ellensége! Aki, az EU átalakításán, javításán fáradozik, kritikusan áll az EU-hoz, az nem az EU ellensége. Annak fontos az EU jövője. Az EU-val szembeni kritikátlan hozzáállás az EU tönkretételének stratégiája. A DK háborút támogató politikát folytat. Erkölcstelen emberek halálát, megnyomorodását akarni! Az emberek élete az első! A baloldali demagógia veszélyezteti a demokráciát és az EU-t!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!