Orbánozva aggódnak a szlovák sajtószabadságért Brüsszelben

2024. május 11. 15:52

Meglepő állítások jelentek meg a Politicoban hazánkkal kapcsolatban, ám az azokat alátámasztó konkrét tények felsorakoztatása ezúttal is elmaradt.

2024. május 11. 15:52
Orbán, Fico, Nyitókép: AFP/Ludovic Marin

Nyitókép: Nyitókép: AFP/Ludovic Marin

„A szeptember 30-i választások megnyerése óta Fico és koalíciós partnerei megdöbbentették Brüsszelt azzal, hogy a jelek szerint Orbán Viktornak, Magyarország erőskezű miniszterelnökének a kormányzási stílusa felé hajlanak” – fogalmaz a Politico annak kapcsán, hogy szerintük az új szlovák miniszterelnök megpróbálja háttérbe szorítani a vele kritikus médiát.

A cikk szerint Fico kormánya április 24-én jóváhagyta azt az ellentmondásos javaslatot, melynek értelmében az RTVS közszolgálati műsorszolgáltatót megszüntetnék, és helyére a a kormánykoalíció szócsövét állítanák.

A Politiconak nyilatkozó Zuzana Petková, egykori gazdasági újságíró, jelenleg a Zastavme korupciu (Stop a korrupciónak) NGO igazgatója azt állította, szerinte „ez egy kísérlet arra, hogy az aktív nőket gyűlölettel elhallgattassák”, majd úgy fogalmazott: „Magyarországon számos, politikáról tudósító újságírónőt hallgattak el ilyen módon”.

Érdekesség, hogy arra, hogy mely újságírónőket „hallgattatták el konkrétan Magyarországon”, arra nem tértek ki. De nem említették meg azt sem Orbán Viktor a minap is interjút adott a kormánypártisággal aligha támadható Telexnek.

A Politico azt írja, az EU még nem kongatta meg a vészharangot a szlovákiai médiaszabadsággal kapcsolatban, bár Věra Jourová,  a Bizottság alenöke múlt hónapban Pozsonyba látogatott, hogy megvitassa a kormány által a közmédiával kapcsolatban tervezett változtatásokat. „Az uniós polgárok elvárják, hogy az EU határozottan lépjen fel a médiaszabadság védelme érdekében” – mondta akkor Jourová.

Maguk a szlovákok sem aggódnak különösebben. A GLOBSEC nemrégiben készült jelentése szerint a szlovákiai válaszadók 73 százaléka szerint az ország médiája „viszonylag vagy teljesen szabad”.


 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2024. május 16. 18:10
KEDVES TEK! Kérünk benneteket, nagyon erősitsétek meg a kormányfő-diktátor személyi védelmét. Hiszen Európában agyonlövik a hazéáukat és szövetségeseiket eláruló, ruszkicsicska politikusokat.
Tommaso
2024. május 16. 18:08
Ma Európában a nyílt utcán lövik le az agresszort támogató vezetőket! Fico a nemzetét 45 éven át gyarmati sorban tartó ruszkik kiszolgálója. Volt. De talán revideálja eddigi, hibás álláspontját.
P_F_Juli
2024. május 11. 20:43
Semmi más nem történik, mint az, hogy még mindig megpróbálnak "leválasztani" mindenkit rólunk, aki a legkisebb mértékben is osztja a nézeteinket, akár politikai, akár gazdasági téren. Mindeközben úton, útfélen hangoztatják, hogy Orbán Viktor teljesen el van szigetelődve. Ha így van, miért támadnak folyamatosan bennünket, ennek semmi értelme. Mivel gazdaságilag megpróbáltak teljesen "megfojtani" bennünket, és ezzel nem jártak sikerrel, folyamatosan soroznak bennünket mindenféle váddal, eljárások indításával, szankcionálnak.... de láthatólag beletört a bicskájuk. Mi lesz a következő, mit tartogatnak még a választásokig hátralévő néhány hétre? Remélem, már a tűzhányás árnyékában azért a legtöbbjük csomagol....
magyarszo
2024. május 11. 20:18 Szerkesztve
Ha esetleg vissza emlékeztek, a Star Wars üzenetében is ott volt, hogy a Jediket kiirtani az egész birodalomból. Aki nem tér át a sötét oldalra, annak pusztulnia kell. A V Négyek is a Jedi rend tagjai. Vagy átállnak a sötét oldalra, vagy ideológiai támadást indítanak ellenük. Ez jelenleg folyamatban is van. Az eszköz a jól bevált lejáratási módszer.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!