Új szabályokkal kedveskedik Németország a migránsoknak

2016. január 28. 20:11

Új, menekültekről szóló törvénycsomagról egyeztek meg a német nagykoalíció pártjai. Két évig felfüggesztik a korlátozott védelem alatt álló menekültek németországi családegyesítését, gyorsabban kitoloncolják az észak-afrikai migránsokat és lehetővé teszik a németországi szakképzést elvégző fiatal menedékkérőknek, hogy két éven keresztül ott dolgozhassanak.

2016. január 28. 20:11

Másodszorra is módosítanák a németországi menedékjogot. A Spiegel értesülése szerint a nagykoalíciót alkotó pártok elnökei által csütörtök este elfogadott, és a szocdem alkancellár, Sigmar Gabriel által bejelentett, hamarosan a kormány elé kerülő törvénycsomag-javaslat két évre felfüggesztené a személyes üldözésnek közvetlenül nem kitett menedékkérők németországi családegyesítését. Olyan személyeket értenek a megnevezés alatt, akiknek a genfi konvenció értelmében nem adható menekültstátusz, ám mégsem lehet őket hazaküldeni, mivel ott kínzás vagy halálbüntetés várna rájuk. 

Ezt a korlátozást főleg a CSU sürgette és az SPD ellenezte. A kompromisszum végül az lett, hogy a korlátozást bevezetik, de a Törökországból, Jordániából és Libanonból áttelepítendő kontingensek összeállításában törekednek az oltalmazottak családjainak egyesítésére.

A tárgyaláson – melyen a CSU élén álló Horst Seehofer és a CDU-elnök kancellár, Angela Merkel is jelen volt – arról is döntöttek, hogy speciális felvevőtáborokat rendeznének be, amelyekben gyorsított eljárással dönteni lehet arról, jogosultak-e a menedékkérők a menekültstátuszra, írja a Spiegel.

A német nagykoalíciót vezető politikusok abban is megegyeztek, hogy Marokkó, Algéria és Tunézia mostantól biztonságos származási országnak számít, így az észak-afrikai migránsok kitoloncolása ezzel meggyorsulhat. A Spiegel cikkének értelmezése szerint a német kormány ezzel a kölni szilveszteri eseményekre is reagál, hiszen az erőszakoskodók és támadók nagy része észak-afrikai menedékkérő, illetve menekült volt.

Mostantól integrálni fognak

A fiatal migránsokról is született megállapodás: amennyiben valaki menedékkérőként Németországba érkezik, és elkezd, majd sikeresen el is végez egy szakképzést, annak a sikeres vizsgát követően két éven keresztül joga van legálisan Németországban dolgozni. Döntés született arról is, hogy a menedékkérőknek havi tíz eurós önrészt kell fizetniük az integrációs tanfolyamokon való részvételért, áll a Spiegel cikkében.

Sigmar Gabriel elmondta, a német kormány politikája a menekültcsomagról szóló vita után mostantól az integrációra helyezi a hangsúlyt, pártja eurómilliárdokból óvodákat hozna létre, több tanárt képezne ki és szociális bérlakásokat is építene.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
enes
2016. február 05. 14:24
"...Mostantól integrálni fognak..." Deriválni is tudni kell!!
berzsian56
2016. február 05. 14:23
A német sajtó mélyen hallgat arról, hogy a migránsoknak alig 3%-át sikerült bevonni a munkaerőpiacra és azokat is legfeljebb untermann szinten képesek alkalmazni. Eddig nem sok hozadéka volt ezeknek a nélkülözhetetlen munkáskezeknek. A ráfordítás alig tízszer több mint a megtérülés. Franciaországban az elmúlt húsz év legmagasabb munkanélküliségét mutatták ki, ehhez jön még párszázezer kullancs bevándorló. Úgy kell nekik ez az iskolázatlan ,képzetlen tömeg ,mint üveges tóthnak a hanyattesés. További százezrek élősködhetnek majd az állam szociális rendszerén.
marós
2016. február 05. 14:22
Késő bánat, eb gondolat. Hol van, és volt a népet precizitás? Ez nagyon sokba kerül a német adófízetőknek, nem sajnálom őket, de senkinek nem jó a pénz pocsékolás.
UvegSam
2016. február 05. 14:21
Amen. A bolsevik disznó korlátolt is. Még az akolbeli karám tagok szerint is. Bízzunk az Úr végtelen kegyelmébe, hamar megszabadulunk ezektől az átkozott dögöktől.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik