Dublin

Perrel fenyegeti Magyarországot Ausztria

2016. szeptember 7. 09:59

Ausztria pert indítana Magyarország ellen, amennyiben nem fogadná vissza azokat a menekülteket, akiket a megérkezésük szerinti első európai uniós tagországnak kell befogadnia. Magyarország, hasonlóan Közép- és Kelet-Európa más országaihoz, elutasítja az ez irányú kezdeményezéseket, Ausztria pedig a dublini rendeletekre utalva indítana pert a további ellenállás esetén.

Ausztria belügyminisztere szerdán kijelentette, hogy Ausztria pert indítana Magyarország ellen, ha az nem fogadná vissza azokat a migránsokat, akik a múlt év óta többnyire figyelmen kívül hagyott uniós jogszabályok alapján jogosultak menedéket kérni az első EU-tagállamban, ahova megérkeztek – írja a Reuters.

Az elmúlt egy évben osztrák és magyar félen is konszolidálódott a helyzet a közös határon, ami fókuszponttá vált az Európába érkező migránsok tömeges áradatától. Migránsok százezrei utaztak dél-európai országokból északra Ausztria, Németország vagy Svédország felé, így akkor lehetetlenné tették, hogy a dublini rendeletek értelmében visszaküldjék őket az első tagországba. Közép- és Kelet-Európa országai – köztük Magyarország is – ellenezték a visszaküldött migránsok befogadására tett kezdeményezéseket, valamint a kvótarendszert is elutasították. 

Wolfgang Sobotka az ORF rádiónak a dublini egyezményre utalva elmondta, hogy „azok az államok, akik állandóan megszegik a törvényt, jogi következményekre számíthatnak”. Amikor arról kérdezték, hogy Magyarország nem fogadná vissza a dublini egyezmény alapján visszaküldött migránsokat, Sobotka elmondta, hogy „abban az esetben az Osztrák Köztársaságnak muszáj lenne perhez folyamodnia”.

 
A bejegyzés trackback címe: http://migracio.mandiner.hu/trackback/24451