Magyar rendőrök indultak a szerb-bolgár határ védelmére

2016. október 24. 10:26

Hétfőn reggel 20 magyar rendőr indult Szerbiába, hogy segítse a szerb-bolgár határ védelmét.

Húsz magyar rendőr indult el hétfő reggel Szerbiába a szerb-bolgár határ védelmére. Az országos rendőrfőkapitány a Készenléti Rendőrség budapesti központjában tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a külső schengeni határokat meg kell védeni, az ezzel kapcsolatos intézkedéseket és erőforrásokat pedig össze kell hangolni.

Papp Károly hozzátette: Magyarország 2015 óta több országnak is nyújtott rendőri támogatást a határőrizetben, ezek közé tartozik Szerbia, Szlovénia, Macedónia, Bulgária és Görögország. „Ma már természetessé vált, hogy a közép-európai és a balkáni országok egymást segítik a balkáni útvonal ellenőrzésében” – mondta a rendőr altábornagy, jelezve, hogy Magyarországon is folytatódik a nemzetközi együttműködés, például a személyszállító vonatok ellenőrzését magyar, német és osztrák rendőrök közösen végzik.

Magyarország külső schengeni határain – januártól október 23-ig – 18 028 illegális határátlépőt fogtak el. A bevándorlók 97 százaléka a magyar-szerb határon érkezett, ugyanekkora részük a Görögországban vagy Bulgáriában lépett be az Európai Unió területére. „A fentiek alapján érzékelhető, hogy a migrációs nyomás továbbra is folyamatos” – fogalmazott az országos rendőrfőkapitány. Hozzátette, hogy a hétvégén 393 migráns kísérelt meg illegálisan bejutni Magyarországra. Eddig 227 büntetőeljárást indítottak embercsempészet miatt és jelenleg nyolc embercsempész bűnszervezet ellen folyik nyomozás. (MTI)

 
A bejegyzés trackback címe: http://migracio.mandiner.hu/trackback/25893