Kulturális különbségek

Migrációkutató: Lassú a bevándorlók munkaerőpiaci integrációja

2016. november 20. 09:14

Európa-szerte nem kedvezőek a tapasztalatok a migránsok munkaerőpiaci integrációjával kapcsolatban – állítja a Migrációkutató Intézet munkatársa. Janik Szabolcs szerint többek között leginkább az alacsony képzettségi szint, a kulturális különbségek hátráltatják az integrációt.

Nagyon lassan halad a migránsok integrációja a munkaerőpiacon az őket befogadó európai országokban - mondta Janik Szabolcs kutató, a Migrációkutató Intézet kutatója szombaton az M1 aktuális csatornán.

A kutató elmondta: ugyan még csak kevés idő telt el a migrációs hullám kezdete óta, de bizonyos óvatos állítások már most is megfogalmazhatóak. Az első tapasztalatok nem kedvezőek például a migránsok munkaerőpiaci integrációjával kapcsolatban.

Problémákat okoz az alacsony képzettségi szint, a kulturális különbségek, a munkatapasztalat hiánya, valamint az, hogy a befogadó országok oktatási rendszere eltér a származási országétól - tette hozzá.

„Tehát itt annyi akadály van, ami ilyen létszámnál, ilyen rövid idő alatt igenis komoly terheket ró a fogadó országokra” – hangsúlyozta.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: http://migracio.mandiner.hu/trackback/26533