Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

Kulturális különbségek
2016. november 20. 09:14

Európa-szerte nem kedvezőek a tapasztalatok a migránsok munkaerőpiaci integrációjával kapcsolatban – állítja a Migrációkutató Intézet munkatársa. Janik Szabolcs szerint többek között leginkább az alacsony képzettségi szint, a kulturális különbségek hátráltatják az integrációt.

Nagyon lassan halad a migránsok integrációja a munkaerőpiacon az őket befogadó európai országokban - mondta Janik Szabolcs kutató, a Migrációkutató Intézet kutatója szombaton az M1 aktuális csatornán.

A kutató elmondta: ugyan még csak kevés idő telt el a migrációs hullám kezdete óta, de bizonyos óvatos állítások már most is megfogalmazhatóak. Az első tapasztalatok nem kedvezőek például a migránsok munkaerőpiaci integrációjával kapcsolatban.

Problémákat okoz az alacsony képzettségi szint, a kulturális különbségek, a munkatapasztalat hiánya, valamint az, hogy a befogadó országok oktatási rendszere eltér a származási országétól - tette hozzá.

„Tehát itt annyi akadály van, ami ilyen létszámnál, ilyen rövid idő alatt igenis komoly terheket ró a fogadó országokra” – hangsúlyozta.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: http://migracio.mandiner.hu/trackback/26533


Összesen 49 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerintAz átlagember nem érdemli meg, amit a politikusaik rájuk szabadítottak.
Nem tudom, hogy veszik azt az örömteli tényt, hogy a németek tovább élnek jó erőben, ezért menjenek később nyugdíjba, hogy finanszírozni lehessen az integrációt.
Ez kicsit furcsa, hiszen egy éve arról volt szó, hogy a migránsokból lesznek az adófizetők és a németeknek de jó lesz.


Sok agymutet kozt nem volt idejuk olvasni tanulni :)


Úgy tálaljuk a migrációkutató által közölt tapasztalatokat, mintha bárki is azt állítaná, hogy nem terheli meg a befogadás, főleg rövid idő alatt nagy létszámú befogadás az országokat? Mintha a más kultúrkörből érkezők integrációjára bárki azt mondta volna vagy mondaná, - "márpedig ez sétagalopp folyamat lesz s mi bebizonyítjuk, igenis az integrálás és érkezők munkaerő piacra történő helyezése garantáltan sikertörténet lesz, mindenkit integrálunk, gond nélkül mindenkit elhelyezünk a munkaerőpiacon, az iskolázatlanokat, betegeket, mankóval érkezetteket, gyerekek, öregeket, mindenkit, azokat is akik nem beszélnek adott nyelveket, százezereket, probléma és tehervállalások nélkül, s főleg rögtön?"

Nem lehetséges, hogy a krízis helyzet kezelése volt korábban a középpontban, mind jobban csökkenteni a leselkedő veszélyeket? Nem lehetséges, hogy a többség józan paraszti ésszel is felmérte és felméri, már előre is, hogy igen, az integráció ezen helyzetekben soha nem lehet leányálom, főleg más kultúrkörből érkezők esetén, az feladatot fog képezni, nem egyszerű feladatot? Nem lehetséges, hogy józan paraszti ész mellett is felfogja az ember előre is, a betegek, idősek, adott nyelveket nem beszélők, iskolázatlanok elhelyezése problémákat, nehézségeket fognak képezni? Hogy a befogadás terheket ró befogadóra, minél többet fogadnak be, minél rövidebb idő alatt, a terhek úgy növekednek? Ugyanakkor ezen úton segíteni is lehet mások életén, más életeket is lehet támogatni?

Ehhez meg kell szólítani egy migrációkutatót s rá kell csodálkozni arra, ami józan paraszti ész mellett előre is megmondható?

Vagy mire helyezzük a hangsúlyt, merre kívánunk mutatni? Hogy segíteni nem érdemes másokon egyáltalán, mert az integráció és munkaerőpiaci elhelyezés problémákat generál, hogy a másokon való segítés terheket róhat/ró az emberre?

A rászorulókon a lehetőségek függvényében segíteni kell, ahol ha a segítséget a befogadás képezi, ott az integráció feladatokat képez, problémákat szül, ahogyan a munkaerőpiacon való elhelyezés is megoldandó problémát képez. A segítség terheket ró a segítőre és problémákat is fog képezni irányába és nem lesz minden sikeres, nem is lehet minden sikeres, a mind jobb hatásfokra lehet csak törekedni, figyelve arra, az ember olyan mértékkel vállaljon fel segítséget, amellyel még meg tud birkózni. Ugyanakkor ezen irány emberi életeken segít és súlyosabb következmények előzhet meg - migrációkutató megkérdezése mellett és anélkül is, de ehhez kell a magunk jóérzése és jó szándéka is. Ami abban is is megnyilvánulhat, hogy nem manipulációkra törekszünk, hanem a valóság mind objektívebb bemutatására.


Miert is csak a noket? Nem ketto kell a gyerekcsinalashoz?


Milánó nem fogad be több menedékkérőt
2016. november 20. 19:18

Az olasz belügyminisztérium nem helyez át több menedékkérőt Milánóba az észak-olaszországi város migránsokkal való telítettsége és a kialakult közbiztonsági helyzet miatt - jelentette a Corriere della Sera olasz napilap vasárnap hangsúlyozva, hogy a befogadásra nemet mondó olasz városokban a római kormány kemény fellépésre készül.

Angelino Alfano olasz belügyminiszter bejelentése szerint Milánó teljesítette a migránsok befogadásában rá eső részt, és mostantól - rendkívüli eseteket kivéve - a városnak nem kell továbbiakat befogadni az Olaszország városai között szétosztott kvóták szerinti menedékkérőkből. A belügyi tárca vezetője hozzátette, hogy Milánóra nagy teher nehezedik főleg a befogadásra nemet mondó önkormányzatok miatt: a Milánó-megyében levő 134 önkormányzatból csupán 34 fogadott be menedékkérőket. Egész Olaszországban pedig a mintegy 8 ezer önkormányzatból 2600 mondott igent a menedékkérők kvótáira.

Giuseppe Sala milánói polgármester adatai szerint az észak-olaszországi városban több mint 3700 menedékkérőt fogadnak be, Milánó térségében 5400-t, egész Lombardia tartományban mintegy 23 ezret, ami az Olaszországban tartózkodó menedékkérők legnagyobb csoportjának, 13 százaléknak felel meg.

Milánó felmentést kapott a migránsok befogadása alól a városban megromlott közbiztonsági helyzet miatt is. A Milánóban élő dél-amerikai és más nemzetiségű közösségek tagjai között egyre gyakoribb az erőszakos bűncselekmény: a latin-amerikai bandák közötti leszámolásban november 12-én a Dominikai Köztársaságból származó egyik férfit a nyílt utcán üldözőbe vették és lelőtték. Péntek este fülöp-szigeteki fiatalok bandái között tört ki tömegverekedés, amelynek két sérültje lett.

A közbiztonsági helyzet miatt tovább emelték az olasz fegyveres erők Milánó utcáit felügyelő katonáinak számát: hétfőtől nyolcszáz katona járőrözik a városban.

A Corriere úgy értesült, hogy a december 4-i népszavazás után a római belügyminisztérium kemény kézzel kíván fellépni a menedékkérők befogadását elutasító önkormányzatokkal szemben. Ahol a polgármester nemet mond, vagy a helyi lakosság blokádokkal, tüntetésekkel akadályozza meg a menedékkérők elhelyezését, a prefektus lefoglalhatja az elszállásolásukra kiválasztott épületeket.

Utőbb Molise tartományban Sesto Campano mondott nemet, akárcsak a Milánóval szomszédos Legnano, ahol 350 menedékkérőt akartak elhelyezni a volt kaszárnyában.
mti

Válaszok:
lilaremény | 2016. november 21. 19:33


Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó