Utazások kora

2016. november 30. 19:53

Hogy manapság ki mit akar a politikában, azt nehéz nyomon követni. Milyen célokat kerget Merkel, és milyeneket Erdogan különös és eleve betarthatatlan migránsszerződésükben? Ezt talán ők maguk sem értik.

2016. november 30. 19:53
Gágyor Péter
Magyar Nemzet

„Hogy manapság ki mit akar a politikában, azt nehéz nyomon követni. Milyen célokat kerget Merkel, és milyeneket Erdogan különös és eleve betarthatatlan migránsszerződésükben? Ezt talán ők maguk sem értik, csak blöffölnek a felelőtlenség posztmodern bűvöletében. Mondják, hogy útra kelt a világ. Mi, magyarok végvári múltunk tudatalatti hatására bizalmatlanabbak vagyunk a hirtelen jött utazókkal nyugat-európai polgártársainknál, és naponta felvetődik bennünk a kérdés: mire utaznak ezek a látszólag naiv politikusok? Merthogy utazás minden tettünk időben és térben. Kíváncsi turista, menekült, emigráns, migráns, kereskedő, vigéc, kalandor – valamennyi kategória utólagos besorolás, magyarázkodás csupán a sorssal szemben, új időpontról nézve azt a pillanatot, amikor átléptük saját Rubiconunkat. Ebből a látószögből mindent lehetett volna másképpen is, de most más időben járunk – ami volt, azt nem tudjuk megváltoztatni.

(…)

Hiába, ez a 21. század: mindenki csak utazna, ha kell, ha nem. Hogy Erdogan mire utazik az atatürki reformoknak félig hátat fordító és az iszlamizmus felé kacsingató politikájával, azt nehéz megfejteni. Merkel hagyományosan szófogadó népe élén valószínűleg túlélni szeretne egy maga okozta nehéz politikai helyzetet. Már nem hisz, nem akar hinni a mai magyarokban még élő emlékezetnek, a Budát cselesen elfoglaló janicsár »turistainváziótól« öröklött tapasztalatainknak. Kár. Talán jól tenné, ha Török Bálinttól és héttoronybeli rabtársaitól érdeklődne afelől, milyen ízű az igazi feketeleves.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hanita
2017. március 21. 16:40
Mindkettő az egoista hatalmát próbálja megtartani, vagy növelni. Merkel rossz döntéseit be nem ismerve kínlódik az újraválasztásáért, hogy Európa ura lehessen. Erdogan ugyanez előázsiában, miért az atatürki százados rendszert is feladná. Mindegyik tudat alatt diktátor szeretne lenni demokratikus köntösben felülmúlva a kisdiktátor Orbánt.
Volo
2017. március 05. 20:53
"Hogy Erdogan mire utazik az atatürki reformoknak félig hátat fordító és az iszlamizmus felé kacsingató politikájával, azt nehéz megfejteni." Nem, nem nehéz megfejteni.Csak a tudatlan európaiaknak.Az iszlám megvadulása, nem európai jelenség. Elsősorban, kisázsia térségéra jellemző, Irántól Szaud-Arábiáig, Iraktól az Isis-g, al.Nuszra, al Kaida-ig...stb.Erdogant,az európai parlamentális demokrácia keretein elül nem nagyon lehet eltávolítani. Ezt ő tudja, ezért is mer packázni Merkelékkel.Viszont az iszlám, őt is elsodorhatja, ezért neki kell ennek a folyamatnak, az iszlam erősödésének az élére állnia, s az irányítása alatt tartania. ( Ameddig tudja!) Ez van.
Besewayo
2016. december 17. 20:42
Nagyon jó ! Igazi kesernyés hangulatú, de remek kis írás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik