Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

Beliebt
2016. december 28. 14:54

A berlini merénylet óta két százalékpontot nőtt a kereszténydemokrata pártkoalíció (CDU-CSU) támogatottsága, míg a párt kancellárja Angela Merkel szintén növelte népszerűségét, a németek több mint fele mögötte áll. A közvélemény-kutatások azt is kimutatták: a választók több mint kétharmada nem lát összefüggést Angela Merkel menekültpolitikája és a berlini merénylet között.

A németek többsége szerint nincs összefüggés a Berlinben karácsony előtt elkövetett iszlamista terrormerénylet és Angela Merkel kancellár menekültpolitikája között - mutatta ki egy szerdán ismertetett felmérés.

A Forsa közvélemény-kutató társaság adatai szerint a december 19-én egy karácsonyi vásár ellen elkövetett merénylet óta erősödött a kancellár pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségének támogatottsága; a pártszövetségre 38 százalék szavazna, ha most vasárnap lenne a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás, ami 2 százalékpontos emelkedés az egy héttel korábbihoz képest.

A CDU/CSU ezzel kiegyenlítette az év közben elszenvedett veszteségeket, támogatottsága elérte a januárban beállított éves csúcsértéket. A választópolgárok „óvakodnak a kísérletezéstől, és inkább felsorakoznak a kormányzó erők mögött, mint mindig, amikor ilyen szörnyűséges tettek kavarják fel az embereke” - magyarázta a jelenséget Manfred Güllner, a kutatócég vezetője, hozzátéve, hogy a CDU/CSU támogatottsága mellett Angela Merkel személyes támogatottsága is emelkedett.

52 százalék áll Merkel mögött

A németek 52 százaléka Angela Merkelre szavazna, ha közvetlenül lehetne kancellárt választani, ami ugyancsak 2 százalékpontos emelkedés az egy héttel korábbihoz képest. A kormányfő így már 39 százalékponttal vezet lehetséges kihívója, a koalíciós társ szociáldemokraták (SPD) elnöke, Sigmar Gabriel előtt, aki 13 százalékon áll.

Az SPD nem profitált a rendkívüli helyzeteknek a kormányon lévőket erősítő hatásából, támogatottsága 2 százalékponttal 20 százalékra süllyedt. A Forsa vezetője szerint ez annak tulajdonítható, hogy a választók nem tartják különösebben kompetensnek a szociáldemokratákat belbiztonsági ügyekben.

A veszélyes iszlamistaként számon tartott elutasított menedékkérő, Anis Amri terhére rótt merénylettel kialakult helyzet a kormány menekültpolitikáját és Angela Merkelt a leghevesebben támadó pártnak, a Bundestagon kívüli az Alternatíva Németországnak (AfD) sem kedvez igazán a Forsa felmérése szerint. A CDU/CSU-tól jobbra álló globalizáció-, euró-, elit-, bevándorlás- és iszlámellenes párt - amelynek egyik vezetője szerint a Breitscheid téren elkövetett merénylet áldozatai „Merkel halottai” - mindössze 1 százalékponttal tudta növelni támogatottságát, 12 százalékra.

A Bundestag ellenzéki oldalán nem történt változás, a Zöldek 10 százalékon stagnálnak, a Baloldal továbbra is 9 százalékon áll. A Bundestagból 2013-ban kiesett liberális FDP 1 százalékpontos visszaeséssel 5 százalékon, a bejutási küszöbön áll - mutatta ki a Forsa idei utolsó, Stern-RTL-Wahltrend című kutatása. 

Az emberek többsége nem lát összefüggést a merénylet és a menekültpolitika között

A Stern című hírmagazin és az RTL kereskedelmi televízió megbízásából végzett felmérésben azt is vizsgálták, hogy a választópolgárok látnak-e összefüggést a 12 halálos áldozatot és 53 sebesültet követelő támadás és Angela Merkel menekültpolitikája között. Az eredmények szerint több mint kétharmaduk, 68 százalékuk nem lát összefüggést. A Zöldek táborában a legmagasabb, 93 százalékos mindazok aránya, akik szerint nincs kapcsolat a merénylet és a kancellár menekültpolitikája között. Utánuk a Baloldal szavazói következnek 85 százalékkal, majd az SPD támogatói 83 százalékkal, a kancellár vezette CDU szavazói közül pedig 80 százalék vélekedik így.

A választók 28 százaléka szerint van összefüggés a támadás és Angela Merkel menekültpolitikája között. Az AfD-szavazók 93 százalékának ez a meggyőződése. Melletük még a CSU táborában meghatározó ez a vélemény, ott 49 százalék hozza összefüggésbe a tömeges kamionos gázolást a kancellár menekültpolitikájával.

A Stern-RTL-Wahltrend felmérést december 19. és 23. között végezték 2504 ember megkérdezésével. A támadás és a menekültpolitika összefüggéséről szóló kutatásban 1003 embert kérdeztek meg december 21-én és 22-én.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: http://migracio.mandiner.hu/trackback/27436


Összesen 202 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerintNem vagyok hajlando elhinni.

Ennyire nem lehetnek hulyek a nemetek. Nem is azok. A kozvelemenykutatok ujra es ujra megprobaljak eljatszani hogy azt hozzak ki amit szeretnenek hallani. Nem jott be a Brexitnel, nem jott be Trumpnal, es most sem fog bejonni.


Igy van, csak azert nem vettek meg be kollektiven a ciantablettat ami az egyetlen polkorrekt valasz lenne, mert ugye anno a Fuhrer is azt csinalta, es ez visszarettenti oket..


Az a helyzet, hogy nem vagy elég fejlett
ideológiailag. Az európai terrorizmus ugyanis nem
a friss bevándorlási hullámmal van
összefüggésbe, hanem a 40 évvel ezelőttivel.

Válaszok:
allen99 | 2016. december 28. 15:45

minden ügyet erősítenek a mártírjai..


Természetesen! A németek egyszerűen imádják az ilyen társasjátékokat, hogy ki tud elugrani egy közéjük hajtó kamion elől!?
Nem kellene a világot (meg a németeket) ennyire hülyének nézni!!!
A kint élő rokonaim, érdekes módon egészen mást hallanak a németektől. Lehet persze aljaskodni a közvéleménykutatóknak, de nagy pofáraesés lesz a vége az biztos! Ha meg nem, akkor egy rendes polgárháború elé néz Németország!

Válaszok:
Negue | 2016. december 28. 15:55

Egyébként baromira kíváncsi lennék, ha valaki elmagyarázná, hogy milyen logika mentén tud emelkedni Merkel népszerűsége, a sorozatos németországi történések után, főleg, hogy eddig csökkent, de most aztán emelkedik a népszerűsége!
Nooooomálisak???????

Válaszok:
kipafay | 2016. december 28. 16:04

Igen. Ezek az aljas, gennyes médiatrükkök! Sajnos iszonyú hatalom van a kezükben, és az emberek nagy része szereti a "konyhakész híreket".Nem kell rajta gondolkodni!


"Stern című hírmagazin és az RTL kereskedelmi televízió megbízásából hetente elvégzett, Stern-RTL-Wahltrend..."

A Stern, RTL megbízás lenne a leghitelesebb forrás? Ez úgy már 2017-es vicc akar lenni?


Akkor megint a Kaftános Merkel lesz Németország kancellárja?

Válaszok:
kipafay | 2016. december 28. 16:49
brabant89 | 2016. december 28. 23:12

Ez azért nagyon érdekes, mert most megnéztem a merénylet utáni napokban a kommenteket, több jelentős német sajtóorgánum internetes oldalán. Erre már én is kíváncsi voltam, hogy még mindig ilyen zombik-e.

Egy kicsit meglepődtem. Ugyanis nem sokat, nem többségében, hanem kizárólag olyan bejegyzéseket olvastam, amik a Merkelt és az ő politikáját hibáztatják. Száz százalékban. És egyetlen egy olyat sem olvastam, ami ennek az ellenkezőjéről tanuskodott volna.

Válaszok:
thymian | 2016. december 28. 20:32
barna.public | 2016. december 29. 07:57

Vagy pedig hazudik a propagandagépezet.


Ez sem igaz egyébként. Ebből az igaz, hogy a német médiában sujkolják ezt állandóan.


A németek egyéni döntése, hogyan szeretnének élni a jövőben. Felőlem száz százalékban támogathatják Merkelt, egészségükre!
Mi a kvótát nem kérjük!

Válaszok:
Akitlosz | 2016. december 28. 20:58

Elemke! Te nem látod az új kerítést, de ne csodálkozz!


Ez is igaz. Erdély is úgy veszett el, hogy a kapzsi magyar földesurak importáltak maguknak olcsó, román munkaerőt. Mert az nem kér annyit, meg nem pofázik. Jól elszaporodtak, többségbe is kerültek, aztán kitalálták maguknak, hogy az az övék. És el is intézték. Sőt, nem csak elvették, de ki is akarják sajátítani, az őslakosságot meg akarják fosztani a jogaitól. Úgyhogy nekünk van már ilyesmiből történelmi tapasztalatunk.Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó