Szijjártó: Megbukott a félmegoldáson alapuló brüsszeli politika!

2017. március 16. 13:08

A félmegoldáson alapuló brüsszeli migrációs politika megbukott – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, reagálva arra, hogy Törökország kilátásba helyezte az EU-val kötött megállapodás felmondását. Szijjártó hozzátette: nagy a baj, ha számon kérik Magyarországot a menekültjogi törvény miatt, holott az az uniós szabályoknak megfelel.

2017. március 16. 13:08

A tárcavezető értékelése szerint kizárólag a migrációs dealre alapozni Európa biztonságát, közben a törököket bírálni és semmit nem tenni a határvédelem megerősítése érdekében, ez egy ésszerűtlen és  kudarcba fulladt politika. Mint mondta, noha az EU kizárólag erre tett minden tétet, a kezdetektől világosan látszott, hogy a megállapodás hosszú távon nem képes kezelni a tömeges illegális bevándorlás kérdését. Szerinte Brüsszel ezzel nem tett mást, minthogy a török kormány és a török elnök kezébe helyezte Európa biztonságát. Szijjártó Péter óriási hibának minősítette, hogy a megállapodás megkötése óta az európai vezetők „mintha versenyt hirdettek volna”, hogy ki tudja hangosabban kritizálni, bírálni és támadni a török elnököt, illetve kormányt. „Még ennél is nagyobb hibának tartjuk azt, hogy nem használta ki Európa az átmenetileg nyugalmasabb helyzetet” – emelte ki, kifejtve: egy lépés sem történt a déli határok védelme érdekében, pedig bőven lett volna rá idő és lehetőség.

Az EU migrációs politikája nagyon törékeny
   

Ha ismét napi több ezer bevándorló jelenik meg a határoknál, az EU pont ugyanúgy nem tudna tenni semmit, ahogy néhány hónapja vagy éve – magyarázta a miniszter. Szijjártó Péter a jogi és fizikai határzár megerősítésének helyessége mellett érvelt. A második kerítés kiépítését és a jogi megoldásokat – például az idegenrendészet őrizetet – az unió migrációs politikájának törékenységére hivatkozva is fontosnak ítélte. „Nagy a baj” – vélekedett a tárcavezető, aki egyúttal megkérdőjelezte egyes brüsszeli tisztségviselők alkalmasságát.
   
A külgazdasági és külügyminiszter a holland-török vitát firtató kérdésre azt felelte: Magyarország megértő a problémát illetően, hiszen sok magyar állampolgár él a határainkon túl, akikkel magyar kormányzati tisztségviselők, politikusok kapcsolatot tartanak. „Szokatlannak és sajnálatosnak tartjuk azt, hogy két NATO-szövetséges között ilyen kérdésben ilyen konfliktus tudott létrejönni” – jegyezte meg, hozzátéve: ez a biztonságpolitikai együttműködésre is kihathat.

Szijjártó Péter a holland választást értékelve azt mondta: tiszteletben tartja az eredményt és gratulál a miniszterelnöknek az első helyhez, továbbá örül a kereszténydemokraták jó szereplésének. Azt kívánta a holland politikai vezetőknek, hogy legyen sikeresek egy stabil kormány megalakításában, hiszen legalább négypárti koalícióra lesz szükség ahhoz, hogy stabil parlamenti többség jöjjön létre.

Az Európai Bíróság kritikája alaptalan

Faggatták az Európai Bíróság döntéséről is, erre válaszul nonszensznek nevezte, hogy azért ítélnek el egy tagországot, mert betartja az uniós szabályokat. Azokban világosan szerepel – folytatta –, hogy ha valaki illegális bevándorlóként érkezik egy uniós tagországba és ott menekültstátuszért folyamodik, akkor annak az országnak a területén köteles megvárni a procedúra végét. Magyarország az ennek való megfelelés érdekében hozott döntéseket – hangoztatta.

A miniszter egy másik kérdésre azt is kijelentette: az uniónak világosan kellett volna beszélni arról, hogy a migrációs megállapodásnak és a Törökország vízummentességéről szóló terveknek nincs hatása egymásra.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. április 20. 18:41
Hol itt a félmegoldás? Nem oldottak meg semmit sem félig sem egészen.
BőröndÖdön
2017. március 17. 19:27
Robokuty,a tapasztalt külügyér,kac-kac...
gabor7th
2017. március 17. 19:27
Az EU vezetők kifejezetten akarják a bevándorlást.
Szívemből magyar
2017. március 17. 19:26
Miközben meg a szír és iraki keresztényekkel ki tudja mi van, mert mi ugye nem teszünk a vallása alapján különbséget senki között sem, persze abban biztosak lehetünk, hogy Erdogan igen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik