Nagy a baj!

Szijjártó: Megbukott a félmegoldáson alapuló brüsszeli politika!

2017. március 16. 13:08

A félmegoldáson alapuló brüsszeli migrációs politika megbukott – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, reagálva arra, hogy Törökország kilátásba helyezte az EU-val kötött megállapodás felmondását. Szijjártó hozzátette: nagy a baj, ha számon kérik Magyarországot a menekültjogi törvény miatt, holott az az uniós szabályoknak megfelel.

A tárcavezető értékelése szerint kizárólag a migrációs dealre alapozni Európa biztonságát, közben a törököket bírálni és semmit nem tenni a határvédelem megerősítése érdekében, ez egy ésszerűtlen és  kudarcba fulladt politika. Mint mondta, noha az EU kizárólag erre tett minden tétet, a kezdetektől világosan látszott, hogy a megállapodás hosszú távon nem képes kezelni a tömeges illegális bevándorlás kérdését. Szerinte Brüsszel ezzel nem tett mást, minthogy a török kormány és a török elnök kezébe helyezte Európa biztonságát. Szijjártó Péter óriási hibának minősítette, hogy a megállapodás megkötése óta az európai vezetők „mintha versenyt hirdettek volna”, hogy ki tudja hangosabban kritizálni, bírálni és támadni a török elnököt, illetve kormányt. „Még ennél is nagyobb hibának tartjuk azt, hogy nem használta ki Európa az átmenetileg nyugalmasabb helyzetet” – emelte ki, kifejtve: egy lépés sem történt a déli határok védelme érdekében, pedig bőven lett volna rá idő és lehetőség.

Az EU migrációs politikája nagyon törékeny
   

Ha ismét napi több ezer bevándorló jelenik meg a határoknál, az EU pont ugyanúgy nem tudna tenni semmit, ahogy néhány hónapja vagy éve – magyarázta a miniszter. Szijjártó Péter a jogi és fizikai határzár megerősítésének helyessége mellett érvelt. A második kerítés kiépítését és a jogi megoldásokat – például az idegenrendészet őrizetet – az unió migrációs politikájának törékenységére hivatkozva is fontosnak ítélte. „Nagy a baj” – vélekedett a tárcavezető, aki egyúttal megkérdőjelezte egyes brüsszeli tisztségviselők alkalmasságát.
   
A külgazdasági és külügyminiszter a holland-török vitát firtató kérdésre azt felelte: Magyarország megértő a problémát illetően, hiszen sok magyar állampolgár él a határainkon túl, akikkel magyar kormányzati tisztségviselők, politikusok kapcsolatot tartanak. „Szokatlannak és sajnálatosnak tartjuk azt, hogy két NATO-szövetséges között ilyen kérdésben ilyen konfliktus tudott létrejönni” – jegyezte meg, hozzátéve: ez a biztonságpolitikai együttműködésre is kihathat.

Szijjártó Péter a holland választást értékelve azt mondta: tiszteletben tartja az eredményt és gratulál a miniszterelnöknek az első helyhez, továbbá örül a kereszténydemokraták jó szereplésének. Azt kívánta a holland politikai vezetőknek, hogy legyen sikeresek egy stabil kormány megalakításában, hiszen legalább négypárti koalícióra lesz szükség ahhoz, hogy stabil parlamenti többség jöjjön létre.

Az Európai Bíróság kritikája alaptalan

Faggatták az Európai Bíróság döntéséről is, erre válaszul nonszensznek nevezte, hogy azért ítélnek el egy tagországot, mert betartja az uniós szabályokat. Azokban világosan szerepel – folytatta –, hogy ha valaki illegális bevándorlóként érkezik egy uniós tagországba és ott menekültstátuszért folyamodik, akkor annak az országnak a területén köteles megvárni a procedúra végét. Magyarország az ennek való megfelelés érdekében hozott döntéseket – hangoztatta.

A miniszter egy másik kérdésre azt is kijelentette: az uniónak világosan kellett volna beszélni arról, hogy a migrációs megállapodásnak és a Törökország vízummentességéről szóló terveknek nincs hatása egymásra.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: http://migracio.mandiner.hu/trackback/29195

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Na ez most tetszett, egyetértek Petivel.

Egyebkent is, egyet adunk, egyet kapunk, ugyanannyi saskat kell etetni, csak ezert meg fizetunk is a Portanak.
Kurva nagy uzlet az mar biztos, de nem nekunk.

Sajnos, valóban nagy a baj.

Magunk ezen Erdogán féle Törökországhoz dörgölődztünk korábban, sok tekintetben követendő mintának állítva, közben az EU-tól távolodva.

Valójában Brüsszel támadása helyett - most is ezt tesszük - azon irányba kellene folyamatosan kezdeményeznünk, hogy egységesen lépjünk és cselekedjünk, kompromisszumok mentén, külön utas megoldások helyett, s részben kezdeményezzük konkrét megoldásokkal a déli határvonal ellenőrzésének további megerősítését (amely irányba már történtek EU lépések), ahol korábban magunk nem támogattuk, hogy az EU beleszólhasson adott országok határvédelmébe, hiszen azt magunk nemzeti hatáskörbe rendeltük - tévedtünk, ez így nem működik, meg is változtattuk nézetünket.

Közben az a gond, hogy már lényegében nem sokan állnak velünk szóba Európában, mert nem kis valószínűséggel vagy háborúban állunk velük vagy becsaptuk és ezért nem hisznek nekünk.

Csak Törökország és Oroszország maradt számunkra érdemi partnernek? Vagy lehetséges, hogy ők is csak a trójai falovat látják bennünk?

Valóban, magunk hogyan szeretnénk elérni, hogy figyeljenek ránk azok, akiket folyamatosan támadunk és amortizálunk? Vagy lehet, hogy nem is célunk? Valójában a jelenlegi EU bomlasztása lenne a célunk?

Másik oldalon, ha Magyarországon török politikusok nyílt politikai rendezvényeket szerveznének, magunk hogyan reagálnánk?

Válaszok:

Támadjuk Brüsszelt, azt sulykolva, hogy lám, semmit nem tesz Európa, szimplán vádolunk, megosztásra törve. Nemzeti hatáskörben képzeltük el a határvédelmet, ami a görögögnél láthatóan becsődölt - sokszor hiteltelenek, napraforgók vagyunk. Adott lépések mellett, ha azok sikert hoznak kiállunk, hogy lám mi is megmondtuk, már korábban, majd más esetekben ugyanazon irányt szimpla kritikával illetjük, manipulálva és hazudva.

A hazugságainkra a példa: "egy lépés sem történt a déli határok védelme érdekében, pedig bőven lett volna rá idő és lehetőség".

Mit szolgálnak ezen hazugságok, esetleg a bomlasztást?

Valóban, Európa stabil Törökországban érdekelt, de az, ami Törökországban történik s amit Erdogan Európában megkövetel, azt szó nélkül elengedni, dörgölődzködve hozzá elvtelenül?

S lássuk néhány példát "az egyetlen lépés sem történt" irányokra és korábbi politikai nyilatkozatokat a következetesség jegyében.

"Az Európai Bizottság kedden felszólította Görögországot, hogy két héten belül álljon elő konkrét tervekkel arra vonatkozóan, hogy miként kívánja megszüntetni a komoly határőrizeti hiányosságokat a schengeni övezet külső határának általa felügyelt részén.

A brüsszeli testület azt tervezi, hogy amennyiben a görög hatóságok nem tesznek eleget a felszólításnak, akkor legalább november közepéig visszaállítanák a Görögországból érkező utasok ellenőrzését a schengeni övezet belső határain.

Az uniós tagállamok szakminiszterei februárban ötven ajánlást fogalmaztak meg a görög hatóságok számára. Az Európai Bizottság javaslatára elfogadott ajánlások egyebek mellett az országba érkező menekültek regisztrációjára, a tengeri határok felügyeletére, a határellenőrzési eljárásokra, valamint a szükséges infrastruktúra és felszerelések biztosítására vonatkoznak." [2016.04]

"Ősszel jön a közös uniós határvédelem"

"Az Európai Parlament (EP) megszavazta az európai uniós határvédelmi ügynökség (Frontex) és a nemzeti hatóságok erőiből összeállítandó uniós határőrizeti szerv létrehozására vonatkozó határozatot – jelentette be közleményben az uniós parlament.

A megalakuló európai határ- és a parti őrség a „hiányzó láncszem” Európa külső határainak védelméhez az uniós polgárok szabadon mozgása érdekében. Segítséget nyújt ahhoz, hogy újra rendeltetésszerűen működhessen a schengeni övezet, és az átmeneti belső határellenőrzések az év végéig megszűnhessenek – írták.

A tájékoztatás szerint a leendő ügynökség a Frontex és az uniós tagállamok erőforrásait egyesíti. Tagállami felajánlások alapján bármikor rendelkezhet 1500 fős személyi állomány és eszközök mozgatásáról, a szükségesnek ítélt területekre való átcsoportosításáról legfeljebb 10 napon belül.

Kiemelték: lehetőség lesz arra is, hogy átvegye az Európai Unió külső határainak őrizetét akkor, ha valamely tagállam kormánya azt ellenzi, vagy nem hajlandó együttműködni, veszélyeztetve ezzel a schengeni zóna rendeltetésszerű működését." [2016.07]

"Németh Zsolt: az EU-török megállapodás azt jelenti Európának, amit a kerítés Magyarország számára. Magyarország támogatását élvezi az EU-török megállapodás, mivel általa sikerült megvalósítani Európa külső határvédelmét, azaz a megállapodás azt jelenti Európának, amit a kerítés Magyarország számára - fogalmazott Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésének vitáját követően az MTI-nek telefonon nyilatkozva szerdán."

"Gál Kinga fideszes EP-képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott, „egyértelműen bebizonyosodott, amit a magyar kormány több mint egy éve mond: Európának hatékonyabban kell védenie a külső határait. Csak akkor tartható fenn a belső határnélküliség, ha urai vagyunk a helyzetnek az unió külső határain. Az európai határ- és parti őrség végre egy olyan konkrét, gyakorlati lépés, amely állampolgáraink védelmét, az unió belső biztonságát szolgálja."

Válaszok:

"...kifejtve: egy lépés sem történt a déli határok védelme érdekében, pedig bőven lett volna rá idő és lehetőség."

Mit tesz az EU a menekültválság enyhítéséért?

http://ec.europa.eu/hungary/ne..

Válaszok:

Hogyan lehet úgy közösen dolgozni, közösen megoldani problémákat, hogy adott dolgokban manipulálunk, nem mondunk igazat, hogy a másikat szándékosan amortizáljuk? Magunk hogyan gondolkoznánk ellenkező eseteben? Mit várunk ezen helyzetben, egységességet, közös megoldásokat?

Európát globális problémáit csak közösen lehet megoldani. Ha folyamatosan csak támadjuk Brüsszelt, eljöhet valóban azon időszak is, hogy Európa kétsebességes lesz, valóban megszűnik az EU, s magunk hátra kerülünk, magunkra hagyva.

Igen, lépni kell tovább a határoknál, de a manipulációk és amortizációk hogyan fogják támogatni a közös lépéseket, akár, hogy komolyan vegyenek bennünket?

Igazságok mentén dolgokat nem lehet képviselni?

Nehezményezzük az Erdogan kritikákat EU irányából (amelyek többségében valós dolgokat fogalmaznak meg s túl mennek sokszor valóban a tolerálható határokon), s közben magunk ugyanezt tesszük négyzetesen az EU irányába, kevesebb valóságalap mellett, Erdogan irányába pedig csak pozitív módon viszonyulva?

Válaszok:

(jav.: s az Erdogan megnyilvánulások túl mennek sokszor valóban a tolerálható határokon)

Nyilván Európának bölcsen kell cselekednie, mert abban érdekelt, hogy Törökország stabil maradjon. Van olyan forgatókönyv is, amely rosszabb lenne mint a jelenlegi török állapot. De Erdogan mindent tehet meg Európával szemben.

Nyilván Európa déli határait tovább kell erősíteni, a terveknek olyan körülményekre is fel kell készülniük, amikor nemzeti hatáskör ide vagy oda, de egy még rosszabb forgatókönyvet megelőzve Európának fel kell tudni közösen lépni, átlépve a nemzeti határvédelmen és be kell avatkoznia, mert kaotikus állapotok is kialakulhatnak a jövőben, akár nagyobb méretekben is.

S igen, amit korábban, jóval korábban is már sokszor elővettek Európa országai, el kell gondolkoznia Európának egy közös haderő felállításán (NATO mellett s nem annak konkurenciájaként), amely irányba már történtek lépések:

"„Új Európa kezdetének” alapjait rakta le augusztus 22-én a francia, német és olasz államfő egy Nápolyban tartott találkozón, melynek középpontjában egy közös európai haderő állt. A témában két héttel később a három ország védelmi miniszterei ültek össze, ezúttal Párizsban. Federica Mogherini, az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője ezzel egy időben a La Repubblicának adott interjújában már brüsszeli székhelyű, állandó európai parancsnokság szükségességéről beszélt, amely az EU jövőbeni katonai műveleteit irányítaná. A szeptember 16-ai pozsonyi csúcson pedig olyan uniós egységek kialakításának menetrendjét ismertette a résztvevőkkel, melyek képesek a NATO-tól függetlenül cselekedni, és melyekből később felépülhetne az európai hadsereg."

További konkrét lépések és döntések az EU-ban ezen irányba

"Jöhet az Európai Védelmi Unió"

http://index.hu/kulfold/ep/201..

Válaszok:

A pozitív dolgokról a politika valamiért elfeledkezik tájékoztatni a közvéleményt.

Válaszok:

S ugyanakkor azt is látni kell, adott helyzetekből épülni is lehet.

Európa elkényelmesedett, elvilágiasodott.

Európát új kihívások érik és fogják érni, lásd oroszok általi terület elvételt Európában, a török bizonytalansági pontot, a migrációs helyzetet s egy csomó bizonytalansági tényezőt a világban, de Európán belül is, amelyek sok új folyamatot indíthatnak be.

Európát fel kell, fel kellett rázni.

Fontos, hogy Európa egységes maradjon. Fontos, hogy országai gyorsan tudjanak reagálni problémákra, közösen, megfelelő szintű lépésekkel. Európának változnia kell. Megtartva a jó dolgokat, az értékeket és befoltozva a lyukakat, javítva a helytelen dolgokon. Európának értéknek kell maradnia a világban, mércének, minden irányba.

Viszont vigyázni kell. Európa megosztása, országaik eltávolodása, országaik egészségtelen önzése, a szolidaritás háttérbe szorítása a káoszt szülné a földrészen.


Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés