Menekültek tízezreivel fenyeget Törökország

2017. március 17. 16:03

Azzal fenyegetőzik a török belügyminiszter, Süleyman Soylu, hogy havi 15 ezer menekültet szabadítanak Európára – derül ki a CNN Türk török hírtelevízió pénteki adásából. Soylu úgy nyilatkozott: a német és holland kormánynak nincs joga beleszólni a török belügyekbe.

2017. március 17. 16:03

Soylu szerint Németország és Hollandia beavatkozik a török belügyekbe, azok közül is kiemelten az elnöki rendszer bevezetéséről döntő április 16-i török népszavazás kérdésébe. Németország és Hollandia most azt próbálja véghezvinni, amit egyebek mellett a tavaly július 15-i puccskísérlet alkalmával nem sikerült – vélekedett a miniszter. Soylu rámutatott: Ankara mellőzésével Európa nem játszadozhat Törökország térségében. Mint fogalmazott: Európa „megőrülne”, ha a török kormány „kikövezné az utat” azelőtt a 15 ezer menekült előtt, akit havonta küldhetne.

Nem helyes fenyegetni Európát

Devlet Bahceli, a nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) vezetője – jóllehet az elnöki rendszer támogatója – csütörtökön arra figyelmeztette a kormányt, hogy nem helyes „a fegyver elől menekülőket fegyverként használni Európa ellen”.

Ankara azért bírálja élesen, s nevezi szinte napi rendszerességgel nácinak vagy fasisztának Hágát és Berlint, mert a közelmúltban visszautasították, hogy török miniszterek az elnöki rendszer mellett kampányoljanak a Németországban és Hollandiában élő törökök körében. A török vezetés úgy látja, hogy Németország és Hollandia a Recep Tayyip Erdogan török államfő által szorgalmazott elnöki rendszerrel szemben foglaltak állást.

Elállt a menekültügyi megállapodástól Törökország

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerdán bejelentette: Ankara teljesen elállt a menekültügyi megállapodásnak attól a részétől, amelynek értelmében Törökország visszaveszi az illegális migránsokat Görögországból. „Ezt már nem hajtjuk végre” –fogalmazott Cavusoglu. Hangsúlyozta, hogy az Európai Unió a vízummentességgel „ámította” a törököket. Felhívta a figyelmet arra, hogy Ankara felülvizsgálja a menekültek visszatartására vonatkozó vállalásait is, és ha a vízummentesség megadására vonatkozó feltétel nem teljesül, a török kormány bármely pillanatban egyoldalúan véget vethet a megállapodásnak. 

Az Európai Unióval tavaly márciusban kötött megállapodás egyik rendelkezéseként Törökország vállalta, hogy megakadályozza az újabb migrációs útvonalak kialakulását a szárazföldön, illetve a tengeren is. A török partokról induló migrációs hullám jórészt elapadt a megállapodás hatályba lépése óta.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
választópolgár
2017. október 30. 01:49
"Elállt a menekültügyi megállapodástól Törökország" mit is mond a korán a "hitetlenekkel" kötött egyezségről, szerződésről? Semmis. Nyugodtan lehet hazudni nekik, sőt dicsőség csellel átverni őket. Jó reggelt kívánok.Vagy további szép álmokat. Hány milliárd eurót utalt is át az eu a törököknek eddig?
választópolgár
2017. augusztus 11. 01:45
te biztos meg fogod szívni.
választópolgár
2017. augusztus 11. 01:44
Így van az amikor valaki Aljasan csúsztat és/vagy dilettáns... egy ország lakosságszámához mérni a bevándorlók számát hazugság. A KOROCSOPORTOKAT KELL ARÁNYOSAN EGYMÁSHOZ MÉRNI. Tehát: Mivel az illegális határsértő gazdasági bevándorlók pirézek 80%-a 20-40 közötti férfi, ezért az elözönölt országok 20-40 éves férfi korosztályához kell viszonyítani a számukat. Így nézve már brutális a szám. Jó reggelt kívánok. Vagy további szép álmokat.
balbako_
2017. április 20. 18:41
Ott tartunk, hogy a török választás Németországban és Hollandiában török belügy!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik