Migráció

Németország megvédi az EU-török megállapodást

2017. március 17. 15:39

Sikeres és működik az illegális migráció feltartóztatásáról született EU-török megállapodás a német kormány szerint.

A német kormány szerint sikeres és működik az illegális migráció feltartóztatásáról egy éve kötött EU-Törökország menekültügyi megállapodás.

A megállapodás közös siker

Georg Streiter helyettes kormányszóvivő pénteki berlini tájékoztatóján kiemelte, hogy a megállapodás „közös siker”, és eredményes működését a többi között az is mutatja, hogy az embercsempészet jelentősen visszaszorult az égei-tengeri görög-török uniós külső határon. A megállapodás valamennyi érintett érdekét szolgálja, és a német kormány arra számít, hogy Törökország folytatja végrehajtását.

Sebastian Fischer külügyi szóvivő hozzátette: a megállapodás egy részének felfüggesztéséről szóló török külügyminiszteri nyilatkozat ellenére a tények azt mutatják, hogy folytatódik a megállapodás végrehajtása, és semmilyen jel nem utal arra, hogy bármilyen változás történt volna az utóbbi hetekben vagy napokban. 

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerdán bejelentette, hogy Ankara felfüggeszti a megállapodás azon részét, amely a Törökországból Görögországba illegálisan átkelő emberek visszafogadásáról rendelkezik. Egyben azzal vádolta az Európai Uniót, hogy nem valósítja meg a török állampolgároknak szerinte ígért vízumliberalizációt.

Ezzel kapcsolatban Georg Streiter kiemelte, hogy a vízummentesség megadásához Törökországnak teljesítenie kell az EU valamennyi feltételét, és ez eddig nem történt meg. Amennyiben Ankara teljesíti a feltételeket, „lehet tovább tárgyalni a vízumliberalizációról” – mondta.

Az EU jobban teljesít

Tobias Plate belügyi szóvivő a legutóbbi kimutatásokat idézve hozzátette, hogy Görögországból 916 embert szállítottak vissza Törökországba, az EU viszont már 4100 menekültet vett át Törökországtól. Ez azt jelenti, hogy az EU a török külügyminiszter nyilatkozatában érintett területen a kötelezettségénél jóval többet teljesít, hiszen a megállapodás azt írja elő, hogy ugyanannyi szíriai menekültet kell átvenni Törökországtól, ahányat Görögországból visszaszállítanak.

Plate arról is beszélt, hogy a megállapodás jóval nagyobb mértékben járult hozzá az EU-ba irányuló menekülthullám csillapításához, mint a balkáni migrációs útvonal „úgynevezett lezárása”. Mint mondta, a migrációs útvonalon bevezetett intézkedések ugyan hozzájárultak a hullám csillapításához, de továbbra sem lehet arról beszélni, hogy az útvonal zárva lenne, a Törökországból az EU területére érkező menedékkérők számának nagymértékű és fenntartható csökkenése pedig egyértelműen az EU-Törökország megállapodásnak tulajdonítható. 

Ezt mutatják a legfrissebb statisztikák is, amelyek azt mutatják, hogy az utóbbi hat nap közül három nap is úgy telt el, hogy egyetlen ember sem érkezett illegális úton az égei-tengeri görög szigetekre Törökországból – mondta a német belügyminisztérium szóvivője.

Egy éves a megállapodás

A 2016. március 18-án Brüsszelben, az EU csúcstalálkozóján kiadott nyilatkozatban lefektetett megállapodás alapján vissza kell küldeni a Törökországból a görög szigetekre 2016. március 20. óta érkezett, a görög hatóságok által elutasított menedékkérőket és a menedékkérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépőket. 

Uniós tagországok cserébe, a tehermegosztás jegyében – egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig – legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.

A megállapodás a többi között arról is rendelkezik, hogy az EU 6 milliárd euróval támogatja a Törökországban tartózkodó menekültek ellátását, és felgyorsítja a Törökországgal szembeni uniós vízumkötelezettség feloldásáról 2013-ban kezdett tárgyalásokat. Az eredeti tervek szerint tavaly júliusban vezették volna be a vízummentességet, de Ankara nem teljesítette az EU 72 feltételének mindegyikét.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: http://migracio.mandiner.hu/trackback/29236

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A másik verzió az lett volna, hogy naponta érkeztek volna Mo. határaihoz ezrek, mint az egyezség előtt. A jelenben mennyien érkeznek?

Válaszok:

"Németh Zsolt: az EU-török megállapodás azt jelenti Európának, amit a kerítés Magyarország számára. Magyarország támogatását élvezi az EU-török megállapodás, mivel általa sikerült megvalósítani Európa külső határvédelmét, azaz a megállapodás azt jelenti Európának, amit a kerítés Magyarország számára - fogalmazott Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésének vitáját követően az MTI-nek telefonon nyilatkozva szerdán."

Válaszok:

"Magyarország támogatja Törökország európai uniós csatlakozási tárgyalásainak és a török vízumliberalizációnak a gyorsítását, hiszen az Ankarával való együttműködés kulcsfontosságú az Európát sújtó menekültválság kezelésében - közölte kedden telefonon az MTI-vel Szijjártó Péter...

Emlékeztetett arra, hogy Törökország a világon a legtöbb menekültet befogadó ország, és "egyúttal az európai bevándorlási válság kezelésének kulcsországa", hiszen ha Ankara nem látná el a menekültek millióit, akkor az kezelhetetlen migrációs nyomást jelentene Európára. Magyarország ezért szorgalmazza, hogy minél előbb állapodjon meg az Európai Unió és Törökország egy olyan akciótervről, amelynek keretében rögzítenék, hogy Ankara milyen támogatást és együttműködést vár a több millió menekült ellátásáért cserébe - mondta a külügyminiszter. Mint rámutatott, ennek a megállapodásnak a megkötése már csak azért is fontos, mert Európa környékén 30-35 millióan vannak azok, akik nagyon könnyen és gyorsan úgy dönthetnek, elindulnak a földrész felé, és az ő visszatartásukban Törökországé a főszerep.

Szijjártó Péter elmondta, hogy Magyarország az Ankara és Brüsszel közötti megállapodás gyors tető alá hozása érdekében támogatja, hogy még az idén minél több fejezetet megnyissanak Törökország EU-csatlakozási tárgyalásain, emellett a magyar kormány a török vízumliberalizáció felgyorsításához technikai segítséget is nyújt Ankarának. Magyarország azt is támogatja, hogy az Európai Unió vegye át a törökországi menekülttáborok finanszírozását, illetve ha új táborok építésére van szükség, akkor azokat is finanszírozza - tette hozzá." [2015.10.20]

"Németország megvédi az EU-török megállapodást"

Törökökről sok jót el lehet mondani, de hogy Európát védenék, azt nem. Kalmár nép az.

"Nem hogy megvédeni, megdugni se...."

A németek a lányaik megdugását is évtizedekig magyarokra bízták..


Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés