Orbán: A magyar kerítés biztosítja a németek nyugodt álmát

2017. március 17. 08:33

„Ausztriában és Németországban az emberek nyugodtan aludhatnak, mert a magyarok itt meg fogják védeni Európa külső határait” – mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban. A miniszterelnök hozzátette: az épülő második keresés a Törökország felől érkező legnagyobb tömegeket is feltartóztatja majd.

2017. március 17. 08:33

A magyar határon épülő második biztonsági kerítés, ha kell, a Törökország felől érkező legnagyobb tömegeket is feltartóztatja majd – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. „Ausztriában és Németországban az emberek nyugodtan aludhatnak, mert a magyarok itt meg fogják védeni Európa külső határait” – fogalmazott.

A kormányfőt arra reagáltatták, hogy Törökország részlegesen felmondta az Európai Unióval kötött migrációs egyezményt. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett: korábban is azt az álláspontot képviselte – ismerve a magyar történelmet –, hogy meg kell egyezni a törökökkel, de nem okos politika, ha kizárólag az ő kezükbe tesszük a biztonságunkat.

Az a miniszterelnök szerint az végképp nem okos politika, ha „a törökök kezébe tesszük le a biztonságunkat, és közben egyfolytában piszkáljuk, támadjuk, bíráljuk őket”, hogy „nem elég demokratikusak, nem jól áll a hajuk, nem jó a politikai rendszerük, nem így kell viselkedni”.

Sorosék majd „jól megtámadnak bennünket”

Jelezte azt is: nem állítja, hogy a törökök ártatlanok ebben a vitában, de az európaiak hozzáállása – miközben Törökországtól várjuk a biztonságunkat – nem tűnik harmonikusnak. Ezért már korábban is azt mondta – idézte fel –, hogy a török megállapodással párhuzamossal gőzerővel építeni kell a kerítéseket.

A jogi határzár elfogadott szigorításáról a miniszterelnök kifejtette: a legutóbbi brüsszeli csúcstalálkozón is ismertette a változtatást, amelynek lényege, hogy egy menedékkérőnek ügye jogerős lezárultáig ellenőrzött helyen, a tranzitzónában kell maradnia. Ez „nem minősül fogságnak”, mert Szerbiába bármikor vissza lehet menni – emelte ki. „A miniszterelnökök szó nélkül tudomásul vették, amit mondtam” – közölte, hozzáfűzve, hogy Magyarország valójában egy európai jogszabályt tart be, és közben a tőle nyugatra lévő, jóval gazdagabb országok érdekét is védi. Megjegyezte azt is, arra számít, hogy „a Sorosék” majd „jól megtámadnak bennünket”.

Össze kellett csapnia a nagyobb országok vezetőivel

Azzal kapcsolatban, hogy a strasbourgi bíróság szerint a magyar hatóságok jogellenesen tartottak fogva és toloncoltak ki két menedékkérőt, Orbán Viktor azt mondta: Magyarországot egy Soros György által is finanszírozott nemzetközi szervezet perelte be, és a bíróság igazat adott neki. Vagyis azt az országot „meszelték el”, amelyik betartja a jogszabályokat – kommentálta az ítéletet. Szerinte „az egész egy abszurd képtelenség”, ami az embercsempészek, a brüsszeli bürokraták és a Magyarországon működő, külföldi pénzből finanszírozott szervezetek összjátéka.

Kitért az unió alapításának 60. évfordulójára készülő, Európa jövőjéről szóló, a tervek szerint jövő héten Rómában elfogadandó dokumentumra is, amelyről azt mondta: össze kellett csapnia nagyobb országok miniszterelnökeivel is, mert olyan szöveget akarnak elfogadni, amely szerint a migrációt emberségesen és jól kell menedzselni. Ezzel szemben szerinte a célt kellene megfogalmazni, vagyis hogy „ne jöjjenek be migránsok Európába”, a tényleges menekülteket pedig a határainkon kívül válogassák külön.

Brüsszel miatt lesz nemzeti konzultáció

A miniszterelnök beszélt az öt témában bejelentett nemzeti konzultációról is, amelyre azért van szükség – magyarázta –, mert Brüsszelnek számos olyan kezdeményezése van, amellyel nemzeti hatásköröket akar elvenni. Az öt ügy a rezsicsökkentés megvédése, a migráció kérdése, a Magyarországon politika tevékenységet végző külföldi szervezetek átláthatóvá tétele, az adómegállapítás jogának Magyarországon tartása és a munkahelyteremtési eszközök megvédése – sorolta fel. Ezért ebben az évben Brüsszelt meg kell állítani – hangoztatta.

Az adómegállapítás jogáról szólva kifejtette: ha a magyar adórendszer szerkezetének ügyében nem Budapesten, hanem Brüsszelben fognak dönteni, akkor „a multik jól fognak járni, de a magyarok nem”. Ugyanígy lenne a rezsidíjak esetében, ha az energiaárakat nem a tagállamokban, hanem „valahol Brüsszel környékén” fogják meghatározni – tette hozzá.

A kereskedelmi láncokat érintő tervekre rátérve Orbán Viktor jelezte, hogy még nem dőlt el, milyen lépések lesznek. Konzultációkat folytatnak – amelyek még hetekig eltarthatnak – a kereskedelmi szervezetek képviselőivel, de az biztos, hogy a jelenlegi szabályozás nem megfelelő – erősítette meg.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 150 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. április 20. 18:41
És ezzel megmentjük Merkelt is, mert a lecsökkent migránstömeg a Mutti malmára hajtja a vizet.Meg az osztrákok is nekünk köszönhetnék a nyugalmukat, de nem teszik. Végül is mindegy az a szomorú, hogy csak mi tartjuk be az EU előírásait és ezért csesztetnek.
motoros
2017. április 19. 09:47
Barom vagy Gréczy, a rosszabbik fajtából. A hülye főnököd már elárasztotta volna Magyarországot migránssal és IMF hitellel.
motoros
2017. április 19. 09:46
Azért elsősorban mi, magyarok szeretnénk nyugodtan aludni. A kezelhetetlen tömeget, ha millió számra jönnek, át kell engedni! Menjenek azokhoz, akik hívták őket!
motoros
2017. április 19. 09:46
A magyar ember mindenkit befogad, aki dolgos. Az én ázsióm is megnövekedett, amikor látták, hogy a toll éppen olyan hasznos a kezemben, mint az ásó, a kapa-és!! ami nagyon fontos: a környezetemben élőknek minden lehetséges erőmmel segítek. Nekem ezt a világot kell védenem, nem csak magam miatt. Melyik párt hirdet hasonlót? Engem nem érdekel, ki van hatalmon, de az érdekel, hogy aki hatalmon van, az mit tesz azért az országért, ami a hazám. Ezért nem választok soha ballibet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik