Ezért ellenzem a bevándorlást Amerikába (1785)

2017. április 13. 22:40

Mégis, mi az ilyen országokból várhatjuk a legtöbb bevándorlót. És ők magukkal fogják hozni azokat a kormányzati alapelveket, amelyekben élnek, és amelyeket magukba szívtak korai ifjúságukban; vagy, ha képesek tőlük megszabadulni, akkor a helyébe jön a határtalan csapongás, mint ahogy az lenni szokott, az egyik végletből a másikba.

2017. április 13. 22:40
Thomas Jefferson
Notes on the State of Virginia

„De nem adódhatnak kellemetlenségek erre a tendenciára nézve, szemben az előnyökkel, amelyekkel az idegenek importálása és így a lakók számának növekedése jár? A társadalomban egyesültek a boldogságuk érdekében igyekeznek, amennyire csak lehet, közös nevezőre kerülni olyan ügyekben, amelyekben szükségszerűen érintkezniük kell. 

Mivel a polgári kormányzat az egyetlen módja a társadalom létrehozásának, az csakis közös beleegyezéssel kormányozhat. A kormányzat minden formájának megvannak a maga alapelvei. A miénk talán sajátosabb kormányzat, mint bármelyik másik az univerzumban. Egyrészt az angol alkotmány legszabadabb alapelvein nyugszik, egyébiránt pedig olyan elveken, amelyek a természetjogból és a természetes észből származnak. Ezekkel semmi nem áll jobban szemben, mint az abszolút monarchiák alapelvei. 

Mégis, mi az ilyen országokból várhatjuk a legtöbb bevándorlót. És ők magukkal fogják hozni azokat a kormányzati alapelveket, amelyekben élnek, és amelyeket magukba szívtak korai ifjúságukban; vagy, ha képesek tőlük megszabadulni, akkor a helyébe jön a határtalan csapongás, mint ahogy az lenni szokott, az egyik végletből a másikba. A csodával volna határos, ha egyszer megállapodnának a mértékletes szabadságot választva. Ezeket az alapelveket ráadásul, nyelvük segítségével, tovább fogják adni gyermekeiknek.  A lelkükbe fogják égetni, meghosszabbítva és elferdítve irányát, továbbadva azt egy heterogén, inkoherens, őrült tömegnek. 

A jelen helyzetben talán a tapasztalathoz fordulhatok segítségért, hogy igazoljam a felvázolt folyamatokat. De talán, ha nem is biztos, hogy bekövetkezik mindez, mégis legalább nem lehetséges, nem valószínű? 

Nem biztonságosabb, ha várunk 27 éves és három hónapot türelemmel, míg befogadunk egy akármilyen nagyságú népességet, amely kívánatos vagy várható volna? Nem lenne kormányzatunk homogénabb, békésebb, tartósabb? Tegyük fel, hogy hirtelen, minden előzmény nélkül húszmillió köztársaságpárti amerikai kerül Franciaországba, milyen helyzetbe kerülne ez a királyság? Ha zavarosabb, békétlenebb, gyengébb lenne, talán mi is joggal gondolhatjuk, hogy félmillió bevándorló befogadása a mi jelen helyzetünkben ugyanilyen hatásokkal járna. Ha maguk jönnek, minden állampolgári jogra igényt tarthatnak: de én kétlem, hogy hasznos volna, ha kifejezett biztatással invitálnánk őket.”

A szerző (1743. április 13. – 1826. július 4.) a Amerikai Függetlenségi Nyilatkozat fő szerzője, az Egyesült Államok harmadik elnöke (1801-1809). Thomas Jefferson: Notes on the State of Virginia. (1785). Barnes & Noble, New York, 2010, 79. o.

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sztálin elvtárs
2021. május 02. 19:21
Rendkívül előrelátó, csak éppen semmi nem vált valóra az itt kifejtett aggodalmaiból. Mindenesetre érdekes a mai kontextusba helyezni, de az amerikai példa pont azt mutatja, hogy minden további nélkül beilleszkedtek a bevándorlók, olyannyira, hogy amit mi most amerikainak hívunk az nem más, mint az angol gyarmati lakosság és a bevándorlók elegye. Szerintem nem feltétlen célravezető a két helyzetet összehasonlítani, ugyanis Jefferson idejében lehet, hogy bár más politikai közegből érkeztek a bevándorlók, de az alapvető erkölcsi normáik megegyeztek, a közös vallási gyökereknek köszönhetően. Ma nem egészen ez a helyzet.
sztálin elvtárs
2021. május 02. 12:26
Lehet, hogy félreérthető volt amit írtam, de nem arra próbáltam utalni, hogy a közös vallás tartotta volna össze őket, hanem arra, hogy az értékrendjük nagyon hasonló volt, függetlenül a vallásuktól. Ennek az értékrendnek, az európai értékrendnek pedig a keresztény hit volt az alapja és az is a mai napig, attól függetlenül, hogy vallásos-e az ember.
OberEnnsinnen
2017. június 19. 10:49
"németek, meg a kelet-európaiak (pl. magyarok) vagy éppen a vallásilag különböző katolikus olaszok, meg írek, hogy mondjuk a kínaiak," Jefferson pont NEM EZEKRE GONDOLHATOTT. Ám, hogy G. Washington mit gondolt, az nem kérdés, persze, ő még nem ismert téged. Szóval: " G.Washington: "A zsidók hatékonyabban dolgoznak ellenünk, mint az ellenség hadseregei. ... This tribe of black gentry work more effectually against us, than the enemy's arms."
Galagonya
2017. június 19. 10:48
Bocs, de ez az utólag könnyű okosnak lenni itt konkrétan azt jelenti, hogy egy a jövőt illető állításnál megnézzük, hogy igazolta-e az idő. Amúgy meg az, hogy ez a kérdés élesebben tényleg csak később következett be, nem változtat azon, hogy akkor, a 19. században Jeffersonéhoz hasonló félelmek ugyanolyan formában jelentek meg, mint amit ő korábban kifejtett - és ugyanúgy alaptalanok maradtak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik