Az Iszlám Állam köszöni, jól van

2022. február 02. 12:29

Tragikus emlékeztető Szíriából: miközben a nemzetközi közvéleményt az ukrajnai válság köti le, a Közel-Keletről aggasztó hírek érkeznek.

2022. február 02. 12:29
Szalai Máté

Szíriában az Iszlám Államhoz tartozó dzsihádisták megkíséreltek elfoglalni egy börtönt Haszaka városban, amelyet a kurd támogatású kormányzat felügyelt. A majdnem egy hétig tartó konfliktus során a börtön négyezer lakóját az Iszlám Állam háromszáz katonája próbálta kiszabadítani, és végül a helyi milíciáknak nyugati légi segítséget kellett kérniük az épület visszaszerzéséhez.

A börtönben és környékén zajló csata több aggasztó jelenségre is felhívja a figyelmet. Egyrészt az Iszlám Állam él és virul – ugyan nem területbirtokló „államként”, hanem potens terrorszervezetként. A csoport iraki és szíriai visszaszorulása ellenére úgy tűnik, a mélyponton már túl van. A „kalifátus” bukása, vagyis 2019 márciusa óta a haszakai válság volt az Iszlám Állam legnagyobb és legprofibb akciója, amelyhez több száz harcos koordinált és rejtett tevékenységére volt szükség.

Még ijesztőbb a kép, ha számításba vesszük, hogy az akció szervezése során az Iszlám Állam igazából lebukott. Tavaly ősszel az északkelet-szíriai hatóságok leleplezték a terrorista hálózat sejtjeinek működését, elkobozva több száz fegyvert és több ezer töltényt. A börtön megtámadását mégsem sikerült megakadályozni – a rajtaütés csak eltolta az akciót két hónappal, amely során az Iszlám Államnak sikerült pótolnia az elvesztett készleteket. A legyengült terrorszervezet tehát egy pillanatra lankadó figyelmet is ki tudott használni, hogy végrehajtsa tervét.

Az Iszlám Államtól akkor is tartanunk kell, ha nem kerül be a hírekbe”
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!