Leszbosz: görög sziget a menekültek áradatában

2015. augusztus 26. 13:51

Leszbosz: egy görög sziget, amely Koszhoz, Rodoszhoz, Kioszhoz és Szamnoszhoz hasonlóan Törökország partjainál található, és mint ilyen, a közel-keleti migránsok és az őket az Európai Unió területére szállító embercsempészek útjába esik. Aki idáig eljut menekültként, az nagy eséllyel pár nap vagy pár hét múlva akár Magyarországon is felbukkanhat. Körülnéztünk, mi folyik Leszbosz szigetén, az áhított Európába vezető migrációs útvonal egyik állomásán.

2015. augusztus 26. 13:51
Bukovics Martin

Mitilini, Leszbosz szigetének harmincezres fővárosának reptere pár kilométerrel délre fekszik a várostól. A reptér akár légiközlekedési múzeumként is funkcionálhatna: harmincéves kijelzőkön mutogatják a napi hét-nyolc induló és érkező járato;, főként Thesszaloniki, Athén és Heraklion felé indulnak a gépek, de vannak charterjáratok is Hollandia és a skandináv országok felé, valamint heti háromszor Bécsbe is. A reptérről a városba vezető út végig a tenger mellett halad, először kávézókra és az első hotelekre leszünk figyelmesek, aztán a város elején egy kisebb sátortáborra, fürdőző menekültekkel.

Mitilini kikötőjében ottjártunkkor a Hellenic Seaways-nek a szigetet ellátó hatalmas kompja állt éppen – napi két nagyobb hajó hoz a pireuszi kikötőből minden olyat, amit helyben nem tudnak megtermelni. Leszbosz olívaolajáról – tizenegymillió olajfa van a szigeten –, kecske- és báránytejből készült tejtermékeiről (jellemzően a fetáról) és leginkább az ánizsízű szeszesitaláról, a plomari és mitilini ouzóról híres. 

A kikötő gyakorlatilag menekülttáborként működik, itt van a rendőrség, a határőrség, van orvosi sátor és körülbelül 1500 menekült, legalábbis én ennyit láttam a szabad ég alatt. Ők mind arra várnak, hogy elszállítsák őket a görög szárazföldre a szigetről.

Nyár elejéig 124 ezer migráns érkezett

A határvizeket őrző görög hajókból rengeteget látni a város körül. A sziget túloldalán, a török határhoz közeli, északkeleten fekvő Petra kikötőjéből hadihajót is láttunk elindulni a török partok felé. Érdekesség, hogy az útikönyvünk szerint azért nincs részletes domborzati túratérkép a szigetről, hogy nehezítsék a török kémek munkáját.

A leszboszi menekültkrízissel kapcsolatos kérdéseinkkel megkerestük Leszbosz első emberét, a legnagyobb görög ellenzéki pártban, a konzervatív Új Demokráciában politizáló mitilini polgármestert és parlamenti képviselőt, Szpirosz Galinoszt, aki szóvivője útján válaszolt a Mandinernek.

„A migránsok főleg Szíriából és Afganisztánból érkeznek a török partvonal különböző pontjain át Leszboszra. Az őket segítő embercsempészek nem kikötőket, hanem elhagyatott partszakaszokat használnak az induláshoz. Naponta hatszáz migráns érkezett átlagosan augusztus elsejéig, azóta azonban ez a szám meredeken emelkedve nagyjából napi ezerre nőtt. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint augusztusban 33 ezer migráns érkezett Leszboszra, március elejétől júniusig pedig 124 ezer” – tudtuk meg Leszbosz vezető politikusától.

A közölt számok csak hozzávetőleges becslésnek számítanak, nem hivatalos adatok. Hogy megértsük ezt a számot, vessük össze a hazai hírekkel és adatokkal, melyek szerint eddig mintegy 160 ezer menekült érkezett Magyarországra január óta.

Egy gyors ruhamosás a sós tengervízben

Mitiliniben a kikötő melletti parkolóban feltalálták magukat a menekültgyerekek: parkolóőrösdit játszanak, segítenek megtalálni az üresen álló parkolóhelyeket, aztán beállnak a vezető ajtaja elé és nyújtják a kezüket, hogy „money money”. A város kisebb kertjeiben, parkjaiban látni itt-ott pár sátrat, amikben éjszaka tartózkodnak, az eléjük leterített kartonlapokon pedig nappal üldögélnek. A kikötő környéki kávézók, pékségek a migránsok fő célpontjai Leszboszon. „Egy menekült átlagosan 3-5 napot tölt nálunk, de néhány esetben ez az idő lehet több” – tudjuk meg a leszboszi szervektől.

Egyes menekültcsoportok a Mitilinitől északra lévő, főút menti, nem túl turistabarát kavicsos-sziklás strandokon mosták ruháikat a tengerben, illetve hűtötték le magukat a 42 fokban – gondosan tartva az ötven méter távolságot a helybeliektől és tőlünk, az egyedüli turistáktól.

A leszboszi turizmus némileg eltér a gigantikus all inclusive szállodák világától: a hotelek többsége megáll négy csillagnál, nagyrészt háromcsillagosok és építészetileg is teljesen mások, mint amik Rodoszon vagy a török riviérán nőttek ki halomszámra a földből. Legfeljebb két emelet, nem egy nagy tömb, hanem pár épület három-négy apartmannal, közöttük park vagy kisebb medence. Nemhogy teljes ellátást, de félpanziót is alig kínálnak – a part menti falvak tavernáinak nagy örömére. A sziget így nem annyira a homokos tengerpartot vagy a szállodát elhagyni nem kívánó tömegturizmusra, hanem a látnivalókat és a helyi specialitásokat felfedezni vágyókra épít inkább.

Kiüt a helyzet a turizmusra, de tesznek ellene

Amikor a görög partokra tömegesen kikötő migránsokról szóló első hírek elérkeztek Nagy-Britanniába, sorra jöttek a cikkek az ottani lapokban, lemondhatóak-e a már lefoglalt utak. „Természetesen rossz hatással van a turizmusra a helyzet, bár nem túlzottan: az önkormányzat mindent megtett, hogy a negatív hatásokat csökkentse - például elértük, hogy a tengerjáró luxushajók továbbra is kikössenek Mitiliniben, illetve hogy ne mondják le a lefoglalt utakat” – nyilatkozta a Mandinernek a leszboszi önkormányzat szóvivője.

Mint megtudtuk, nincs konfliktus a helyiek és a menekültek között: „A görögök mindent megtesznek, hogy a nehéz gazdasági helyzet ellenére segítsenek nekik. Önkéntesek segítenek a menekülőknek: vizet és ételt adnak nekik. A konfliktusok nem a helyiek és a menekültek, hanem a menekültek között vannak, gyakran súlyos sérülésekkel”.

Egy hét alatt nagyjából bejárható kocsival a sziget: bár az utak néhol még magyar szemmel is hagynak némi kivetnivalót maguk után, egyre több helyen jelzi tábla, hogy EU-pénzből beruházás várható.

A Leszboszon látottak és tapasztaltak alapján kijelenthető: a menekültek nagyon kis része hagyja csak el a mitilini kikötőt, aki igen, az főleg Mitilini körül vagy sziget közepén lévő gazdasági központban, a görög labdarúgó-bajnokság élvonalában játszó csapatáról ismert Kalloni környékén járkál. Kalloniban a helyi rendőrkapitányság melletti épületben alakítottak ki nekik szálláshelyet – körülbelül negyven férőhellyel, amit aztán rendszeresen takarítottak. A turisták által is látogatott strandokon híre sincs a menekülteknek.

Babaágyak a hegyi ösvényen

Persze teljesen valószínűtlen szituációk is előfordulhatnak: a legszürreálisabb élmény a sziget legnyugatibb városába, Sigribe tartó, kimondottan rossz minőségű úton ért minket, amikor is egy húszfős csoport menetelt két nagy babaágyat cipelve velünk szemben a hegyre fel, hegyről lefelé haladó, éles kanyarokkal teli úton. Hogy mit kerestek Sigriben, rejtély – talán azt hitték, innen indulnak nyugat felé a hajók.

De nem, a városkába Mitiliniből is csak heti kétszer jár busz. 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona
2015. augusztus 26. 21:32
(bemásoltírás)---------------------------------------------------------------- SOROS GYÖRGY MOLOCH FŐPAPJA Soros György a menekültáradat egyik főszereplője augusztus 26, 2015 A dúsgazdag befektető, politikai kalandor, nem utolsó sorban zsidó származásából adódóan, magát felsőbbrendűnek képzelő köztörvényes gazember a róla elnevezett alapítványon keresztül támogatja az európai térségbe igyekvő téridegenek pokoli invázióját. A nemzetközi zsidóság – és azon belül Soros György nevével összefüggésbe hozható – Migration Aid-ként hírhedt, felforgatásra szakosodott, szabadkőműves ernyőszervezet már több ingatlant birtokol a fővárosban, ahol állomáshelyet biztosít a hazánkra zúduló parazitáknak. Étellel-itallal és pénzzel látják el azokat, akik potenciális veszélyforrást jelentenek az összmagyarság számára. Internetes tájékoztatásukban az áll, hogy a rendelkezésre álló anyagi forrásokat a magyaroktól kapják, de megtanulhattuk már, hogy egy szavukat sem lehet elhi Soros és cinkosai olyan csapást zúdítanak a fehér térségre, ami megpecsételheti fajunk sorsát. A Novus Ordum Seclorum vakolói a liberalizmus álarca mögé rejtőzve engedik szabadjára féktelen gyűlöletüket a fehér faj ellen. El akarják pusztítani rasszunkat, biológiailag félre akarják állítani az európai nemzeteket, hogy értéktelen ember-masszát hozzanak létre és a hatágú csillag uralma teljesedjen ki földjeinken. Shylock mindenek felett álló szelleme, a démoni förtelem, rémálmaink groteszk figurája, az örök zsidó. Nemzeteink testét átfogja az a szélsőséges gyűlölet, amit képviselnek köreik, testvért testvér ellen fordítanak, vámszedői a halálnak. Feláldozzák a népeket, térdig gázolnak a vérben, hogy Molochnak szerezzenek dicsőséget. A sivatag veszett démonának, aki elevenen falja fel népeinket. Soros megszállottja Molochnak, minden lépésével szolgálja jó patkányhoz híven. Hatalmát hozzá köti. Soros valósággal uszítja a selejt-népeket szülőföldjük elhagyására, nyíltan pénzeli azt az inváziót, amely néhány hét múlva elképzelhetetlenül fel fog erősödni. A vakolók gőzerővel dolgoznak az európai népek kiirtásán, talpnyaló médiájuk minden nap attól hangos, hogy segítsük a szerencsétlen menekülteket. Toleranciára kérnek bennünket a migránsok irányába, pedig tudjuk nagyon jó, hogy a tolerancia egyenlő az öngyilkossággal. A vész közeledik, nem tudni mikor szabadul el a pokol. A fehér nemzetek legjobbjaira hárul majd a feladat, hogy ellenszegüljenek a sátáni inváziónak, hogy vállt a vállnak vetve megmentsék az életterüket. Európa népeinek összefogása meghiúsíthatja Moloch-patkányainak tervét. A migránsok vissza lesznek telepítve a hazájukba egytől-egyig, Soros beteg lelkét pedig végre elnyeli a pokol. A zsidó felforgató visszatér a teremtőjéhez, a sátánhoz. Balassa Viktor
Brigadéros
2015. augusztus 26. 19:07
Leszbosz?...Nem lesz bosz...szopoklesz!
atila68
2015. augusztus 26. 16:16
Leroson korábban a kommunistákat gyűjtötték táborba, oda nem férnének el?
atila68
2015. augusztus 26. 16:16
Leroson korábban a kommunistákat gyűjtötték táborba, oda nem férnének el?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!