Egy amerikai szenátor szerint Biden hozzájárult Putyin Ukrajna lerohanásával kapcsolatos döntéséhez

2022. április 26. 19:58

Az amerikai külügyminiszter szerint Vlagyimir Putyinnak a NATO-csatlakozással kapcsolatos bírálatai csak ürügyül szolgáltak. 

2022. április 26. 19:58
null

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem akar komolyan tárgyalni Ukrajnával a konfliktus befejezéséről – mondta kedden Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

„Eddig nem láttuk jelét annak, hogy Putyin elnök komolyan lényegi tárgyalásokat akarna” – jelentette ki Blinken az amerikai szenátus külügyi bizottságában.    

Az Egyesült Államok támogatja az ukrajnai vezetést a békeszerződésre irányuló diplomáciai erőfeszítéseiben – tette hozzá az amerikai külügyminiszter. Kifejtette: „a célunk annak a biztosítása, hogy az ukrán vezetés képes legyen visszaszorítani az orosz agressziót és megerősíteni pozícióját az esetleges tárgyalásokon”.    

Blinken Rand Paul republikánus szenátor kérdésére válaszolt, aki azzal vádolta meg Joe Biden amerikai elnököt, hogy Ukrajna NATO-csatlakozása mellett kardoskodva

hozzájárult Vlagyimir Putyin orosz elnöknek az Ukrajna lerohanásával kapcsolatos döntéséhez.    

Az amerikai külügyminiszter szerint azonban már az invázió február 24-i kezdete előtt Oroszországgal tárgyalva világos volt, hogy Vlagyimir Putyinnak a NATO-csatlakozással kapcsolatos bírálatai csak ürügyül szolgáltak.    

„Megpróbáltunk komolyan tárgyalni ezekről a kérdésekről” – mondta Blinken. „Nagyon világos volt Putyin elnök saját szavai alapján, hogy ez nem Ukrajna esetleges NATO-csatlakozásáról szólt, hanem ő mindig abban a hitben volt, hogy Ukrajna nem érdemli meg, hogy szuverén és független állam legyen” – tette hozzá.    

Blinken kérte a kongresszust, hogy hagyja jóvá a Biden-kormány által a külügyminisztérium számára javasolt költségvetést. Mint mondta, a finanszírozás kulcsfontosságú annak biztosítására, hogy az ukrajnai háború „stratégiai kudarc” legyen

Oroszország és üzenet a szomszédaikat esetleg lerohanó más országok számára.    

Blinken a hét végén Kijevbe látogatott Llyod Austin védelmi miniszterrel és az a „kitörölhetetlen benyomása” volt, hogy Ukrajna győz, mindenekelőtt a fővárosban.    

Blinken kedden a bizottságban kijelentette, hogy az Egyesült Államok vezette nemzetközi reagálás az orosz invázióra „megmutatta az amerikai diplomácia erejét és célját”, Közölte: a következő pénzügyi évre tervezett 60,4 milliárd dolláros (21 270,5 milliárd forint) költségvetésre szükség van partnerek és szövetségesek meggyőzésére az ügyben.

(MTI)

Nyitókép: AFP

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rakovszky István
2022. április 27. 11:19
Amerika Ukrajnában romboltatja le az elavott fegyvereit, amiért persz óriási összeget köetel majd Ukrajnától! De ezen felül a háború kitűnő lehetőség a legújabb fegyverek kipróbálására. És az orosz fegyverekkel való összehasonlításukra! Ami ott elpusztul, azt persze pótolni is kell minden észlelt hiba kijavításával. Ez óriási üzlet egyeseknek!
zrx8
2022. április 27. 08:54
"Blinken a hét végén Kijevbe látogatott Llyod Austin védelmi miniszterrel és az a „kitörölhetetlen benyomása” volt, hogy Ukrajna győz, mindenekelőtt a fővárosban. " tudod, Blinken, sokminden másképp látszik mint a valóság, pl. ha csak hátulról látod a zongorát..
Sorted87
2022. április 27. 08:15
Már lassan ott tartunk hogy nem a nyomorult Putyin támadta meg Ukrajnát hanem fordítva :D ez egyre szánalmasabb.....
Dezsőke
2022. április 27. 08:12
KEMÉNY MONDATOK! A LÉNYEG „Olyan szintig meggyengült Oroszországot akarunk látni, hogy ne legyen képes olyan dolgok megtételére, mint Ukrajna inváziója. És azt akarjuk látni, hogy ne legyenek képesek nagyon gyorsan visszaszerezni ezt a képességüket – ezt mondta közvetlenül a kijevi látogatása előtt, Lengyelországban Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter. Az a benyomásom, hogy Austin ezzel az USA Oroszország-politikájának lényegét mondta el. Az Egyesült Államok vezetése, a rövid Trump-közjátékot leszámítva harminc éve teljes meggyőződéssel arra törekszik, hogy Oroszországot olyan szintig gyengítse, ahonnan az már nem képes támadóként föllépni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!