Csehország: az államfő engedélyezte 103 állampolgár belépését az ukrán fegyveres erők kötelékébe

2022. május 11. 20:24

Milos Zeman elnök és Petr Fiala kormányfő megállapodott, hogy azok a cseh állampolgárok, akik Ukrajnába mennek az orosz hadsereg ellen harcolni, büntetlenséggel számolhatnak.

2022. május 11. 20:24
null

Milos Zeman államfő engedélyezte 103 cseh állampolgár belépését az ukrán fegyveres erők kötelékébe – jelentette be Jirí Ovcácek elnöki szóvivő szerdán a Twitteren. Az államfő döntését Petr Fiala kormányfőnek is alá kell még írnia.

Az államfő és a kormányfő még március elején megállapodott, hogy azok a cseh állampolgárok, akik Ukrajnába mennek az orosz hadsereg ellen harcolni, büntetlenséggel számolhatnak. Csehországban jelenleg hatályos törvény tiltja a külföldi hadseregekben történő szolgálatot, erre csak az államfő, mint a hadsereg főparancsnoka adhat külön és személyre szóló engedélyt. „Megállapodtunk, hogy garantálni tudjuk a büntetlenséget elnöki kegyelemmel és az én ellenjegyzésemmel” – mondta akkor Petr Fiala újságíróknak. Rámutatott: azért választották ezt a megoldást, mert nincs lehetőség arra, hogy az állampolgároknak kollektív engedélyt adjanak az országhatárokon túli harcokban történő részvételre, s tekintettel az érdeklődők magas számára az sem lehetséges, hogy egyenként vizsgálják meg a kérvényeket. Március elején mintegy 300, ilyen irányú kérvényt tartottak nyilván a cseh hivatalok, a védelmi tárca szerint azóta ez mintegy négyszázra emelkedett.

Milos Zeman a kormányfővel egyeztetve azonban időközben megváltoztatta az eredeti álláspontját, s úgy döntött, hogy mégis egyéni engedélyeket ad ki minden, Ukrajnában harcolni akaró cseh állampolgárnak. A kérvényeket előzőleg a védelmi és a belügyi tárca is megvizsgálja. Eddig 103 kérvényt véglegesített és adott ki az elnöki hivatal. Jirí Ovcácek szerint Zeman azért változtatta meg korábbi álláspontját, mert minden formában támogatni akarja az orosz agresszió ellen harcoló Ukrajnát.

(MTI)

Fotó: Az új cseh kormányfő, Petr Fiala /k-b/ beszédet mond, miután Milos Zeman cseh államfő /k-j/ kinevezte az új kabinet minisztereit. MTI/EPA/CTK pool/Simanek Vít

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zubkov
2022. május 12. 07:06
Na, ettől az oroszok most nagyon megijednek. Amíg a légierejük erőfölényben van, addig az ukrán náciknak nem sok esélyük van. A lengyelek is mennek majd, csak még nem tudják melyik irányba...
Vörös Piranha
2022. május 12. 06:54
A cseh katonai erő :) Egy épkézláb katonai fellépésük sem volt még az elmúlt századokban. Az első világháborúban sumákoltak, aztán az első adandó alkalommal átálltak az antanthoz. Még Kun Béláék szedett védett vörös hadserege is elpicsázta őket Balassagyarmatnál. A 2. Vh-ból szinte kimaradtak. A forradalmaik is inkább bársonyosak voltak. Fegyvergyártásuk az jó, de harcolni nem igazán tudnak
luisbathhelena
2022. május 12. 05:53
Good luck!-ahogy az amcsik mondják, miközben teljesen bizonytalannak látják a kimenetelt....
krampus
2022. május 12. 03:12
Magyaran 103 fos kontingessel ezzel hivatalosan hadviselo felle valtak Hohrajna mellett!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!