A Bundesrat is rábólintott a német kormány 100 milliárd eurós haderőfejlesztési programjára

2022. június 10. 15:28

A döntés révén a német hadsereg lehet a legnagyobb konvencionális haderő a NATO-n belül Európában.

2022. június 10. 15:28
null

A német szövetségi parlament (Bundestag) után a törvényhozás parlamenti kormányokat összefogó kamarája (Bundesrat) is hozzájárult a kormány százmilliárd eurós haderőfejlesztési programjának elindításához szükséges alkotmánymódosításhoz.

A pénteki döntés révén a német hadsereg (Bundeswehr) lehet a legnagyobb konvencionális haderő a NATO-n belül Európában,

a fejlesztést Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt indítják el.

 

A Bundesratban az alaptörvény módosításához szükséges kétharmadnál nagyobb támogatottsággal fogadták el a kormány javaslatát. Négy tartomány – Berlin, Bréma, Mecklenburg-Elő-Pomeránia és Türingia – tartózkodott, mert a helyi kormányt alkotó koalícióban részt vesz a Baloldal (Die Linke) nevű párt, amely ellenzi a haderőfejlesztést.

 A Baloldal négy érintett tartományi szervezetének vezetői közös közleményükben hangsúlyozták, hogy a Bundeswehr „felfegyverzésére” biztosított új források „nem vetnek véget a szenvedésnek Ukrajnában, és nem járulnak hozzá ahhoz, hogy békésebb és biztonságosabb legyen a világ”.

A Bundestag már június elején hozzájárult az alkotmánymódosításhoz, amelyet a kormánypártok – szociáldemokraták (SPD), Zöldek, liberálisok (FDP) – frakciói mellett a legnagyobb ellenzéki erő, a CDU/CSU jobbközép pártszövetség is támogatott.

 A módosítás értelmében a szövetségi kormány létrehozhat egy 100 milliárd eurós pénzügyi alapot a költségvetésen kívül. Az alapot kizárólag hitelfelvétellel lehet finanszírozni, az így bevont forrást pedig csakis haderőfejlesztésre szabad fordítani.

A tervek szerint a 100 milliárd eurót fokozatosan, nagyjából öt év alatt használják fel,

kiegészítve a Bundeswehr évente rendre hozzávetőleg 50 milliárd eurós költségvetését. Németország így jóval a NATO-tagállamoktól elvárt - a hazai össztermékhez (GDP) mért 2 százalékos – szint fölé emeli védelmi kiadásait.

Scholz: A védelmi képességek fejlesztése nemcsak Németország, hanem egész Európa biztonságát erősíti

Olaf Scholz kancellár az utóbbi hetekben többször hangsúlyozta, hogy a védelmi képességek fejlesztésére fordított pénz nemcsak Németország, hanem egész Európa biztonságát erősíti, és a program révén a Bundeswehr lesz a NATO-n belül a legnagyobb, úgynevezett konvencionális – atomfegyverrel nem rendelkező – haderő egész Európában.

Az eddig ismertté vált tervek szerint az új források legnagyobb részét haditechnikai korszerűsítésre fordítják, így például

a legmodernebbnek számító harci repülőgépre, az amerikai Lockheed Martin F-35-ös modelljére cserélik a légierő (Luftwaffe) Tornado típusú gépeit.

Mint ismert, Olaf Scholz az Ukrajna elleni orosz támadás harmadik napján, február 26-án jelentette be a Bundestagban, hogy kormánya az orosz agresszióra válaszul nagyszabású haderőfejlesztést indít, és ehhez 100 milliárd eurós pénzalapot állít fel. Azt is közölte, hogy a kormány a válságövezetekbe irányuló fegyverexportot elutasító álláspontját megváltoztatva úgy döntött, hogy mégis segíti Ukrajnát az orosz támadás elleni védekezésben.

(MTI)

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hájas Gerzson a hitlerszakértő
2022. június 10. 21:34
Csak katona nem lesz hozzá, ahogy folyamatosan sztálini tisztogatások folynak a német hadseregben a "nácik" után kutatva. Helyette lesznek travik, buzik, kvótanők meg muszlimok, akik majd az első adandó alkalommal lefejezik a többit és lehet majd hápogni hogy dehát ez EUs jogot séééért mikor kikiáltják a kalifátust.
kubota
2022. június 10. 21:02
Na, csak jól (nagyon jól) járnak az amerikai fegyvergyártók. Mily érdekes...
fogas paduc
2022. június 10. 18:17
hát, elég sok meleg vizet meg kell ehhez spórolniuk a németeknek!
Pathfinder76
2022. június 10. 18:04
Katonája honnan lesz a németeknek? Besorozzák Abdult és Mohamedet?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!