Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Testet és lelket edzeni – így találkozik a harcművészet és a pszichológia Józsefvárosban

2023. június 18. 12:21

Egy önvédelmi szakértő és egy pszichológus összeállt, hogy egyedülálló módszert fejlesszen ki. Így léphetjük át saját árnyékukat szimulált támadások és azonnali elemzés segítségével. Riportunk!

2023. június 18. 12:21
null
Kovács Gergő
Kovács Gergő

Egy belvárosi edzőteremben

egyedülálló módon ötvözi a harcművészeteket és a pszichológiát

Fürtös János önvédelmi szakértő, harcművész és Sárkány Dominik szakpszichológus – a vállalkozás, a DF method lényegében magyar találmány, valódi start-up, és bizonyos szempontból nem más, mint a test és a lélek fúziója. Meglátogattuk őket!

Elöljáróban leszögezhetjük: belekóstolni az új lehetőségbe mindazok számára ajánlott, akik változni vagy fejlődni akarnak, vagy csak simán holtpontra jutottak, amin szeretnének átlendülni. Azoknak érdemes meglátogatni az alapítókat, akik nem csak beszélni szeretnek a saját fejlődésükről,

de tenni is képesek érte és a saját bőrükön tapasztalnák meg a változást.

A kérdésre, hogy mégis, milyen előképek mozgatták meg a fantáziájukat, a pszichológus elmondta: „Ha az előképet nézzük, itthon és külföldön is jó ideje ismert, hogy a változás előidézése szempontjából a tapasztalati tanulás a leghatékonyabb. A klasszikus tanácsadási folyamatokat nézve viszont arra figyeltünk fel, hogy azok steril környezetben és absztrakt szinten zajlanak, márpedig a mindennapi helyzetek korántsem ilyenek. Persze, a klasszikus folyamatoknak ettől még fontos szerepük van, mivel kereteket és biztonságot adnak, ugyanakkor a lehetőség korlátozott a gyakorlásra, a helyzetek átélésére, pedig sokszor erre van szükség. A tudást tehát már ott volt előttünk, nekünk csak meg kellett valósítani, ebben egyedülálló a módszerünk.”   

„Edzésen találkoztunk” – veszi át a szót Fürtös János, vagy ahogy a tanítványai ismerik, Fürti, aki elmondja: a közös gyakorlások alkalmával és a beszélgetések során kiderült, hogy sok mindenben hasonlóan gondolkodnak Dominikkel. „Mindketten láttuk az összefüggéseket a saját és a másikunk szakterületén. Így jött az ötlet, hogy állítsunk össze egy programot néhány fontos pszichológiai területre fókuszálva, ahol eredményesen alkalmazhatjuk szakmai tudásunkat és tapasztalatainkat.”

Mi ez az egész?

A vállalkozás lényege, mint kiderült, hogy a klasszikus tanácsadói beszélgetésen túlmutatva, tapasztalat alapú fejlődést biztosítsanak a hozzájuk fordulóknak oly módon, hogy személyre szabott, mozgásos gyakorlatok segítségével dolgoznak egy-egy kijelölt területen. Konfliktuskezelés, stresszkezelés, kríziskezelés, az önbizalom erősítése, a pszichés nyomás alatt nyújtott teljesítmény optimalizálása, a személyes hatékonyság fejlesztése – hosszú a sor, és

a középpontban korunk, mindennapi életünk legnagyobb, leggyakoribb kihívásai állnak.

„Mindketten saját szakterületünk tudását, módszereit, eszközeit, tapasztalatait hozzuk a vállalkozásba” – jegyzi meg a harcművész. Hozzáteszi: „Az előkészítő munka során közösen ötletelünk, a tréningeken mindketten aktívan részt veszünk. A kiértékelést és az utánkövetést ugyanúgy közösen végezzük. Az elmúlt időszakban kiderült, hogy jól kiegészíti egymást a stílusunk, a habitusunk, az aktivitásunk”.

Működik a kémia a harcművészetek és a pszichológia között

A tréningek leggyakoribb helyszíne a harcművészeti edzőterem, tudjuk meg. Külső helyszínen is tartanak képzéseket, de a teremben eleve adott minden feltétel, hogy hatékonyak legyenek: a fizikai, mozgásos gyakorlatokat váltogatják a pszichológiában alkalmazott beszélgetéssel, együtt gondolkodással.  

Hogyan képzeljünk el egy foglalkozást? A gyakorlatok során a résztvevő először megtapasztalja saját viselkedését és a helyzethez kötődő érzéseit, utána ezt a vezetőkkel közösen feldolgozzák, ezzel is tudatosítva az emóciókat, valamint cselekvési tervet dolgoznak ki, mi több,

amennyiben szükséges, ezt a tervet ott helyben le is tesztelik.

A gyakorlatok során tapasztaltakról valós idejű visszajelzést biztosítanak.

Nincs elvesztegetett idő, hangsúlyozzák a cég alapítói. Ha kiderül, hogy változtatniuk kell valamin, akkor változtatnak: ez a szemlélet, a gyors reakció és a rugalmasság, mint a hatékonyság alapja, a harcművészetekben is jelen van. A résztvevőket igyekeznek olyan helyzetbe hozni, hogy annak szervezete hasonló reakciókat mutasson, mint „éles”, „valódi” helyzetben. Például dinamikus, mozgásos feladatokkal – zsákolás, ütés-rúgás –, vagy

váratlan, szimulált támadással megemelik a pulzusszámát, adrenalin szintjét.

A következő lépés a személyre szabott feladatok elvégzése: ilyen például a saját határok megvédése egy munkatárssal szemben, mindezt úgy, hogy a munkatárs reakcióit személyre szabottan alakíthatják a helyzet során.

„Közvetlen módon biztatom, inspirálom, vagy akár provokálom a résztvevőket”

A harcművészet és a pszichológia reagál egymásra, erősítik és kiegészítik egymást. „Mivel mindketten jelen vagyunk, ráadásul egyikünk éppen aktív, belső szereplőként, a másikunk objektív külső szemlélőként, így különböző nézőpontokból látjuk és tudjuk értékelni az eseményeket. Az edzői megközelítés inkább gyakorlati, tényszerű és direkt. Megmondom mit csinált jól, vagy rosszul. Kézzelfogható, gyakorlati javaslatokat adok a változtatásra. Közvetlen módon biztatom, inspirálom, vagy akár provokálom a résztvevőket” – emeli ki Fürtös János.

Ezt egészíti ki Dominik pszichológusi szemlélete, ami a megfigyelésen alapul: a pszichológus tehát az érzés- gondolat- és viselkedésmintázatok elemzésével, a szemléletváltást elősegítő kérdések módszerével segít. Az alkalmak során a résztvevők maguk dönthetnek, hogy az adott helyzetben melyik fajta hozzáállást engedik közel magukhoz, de mindkettő biztosított.

Mivel a probléma nem oldható meg ugyanazzal a szemlélettel, amivel kialakult, valamit változtatni kell. Ha sikerül a komfortzónából kilépni és az itt szerzett tapasztalatokat beépíteni, akkor elindul a változás, a fejlődés” – részletezi az önvédelmi szakértő.

Kijutni a negatív spirálból

Az önvédelmi szakértő úgy fogalmaz: arról, hogy honnan hova lehet eljutni, az eddigi résztvevőket lenne érdemes megkérdezni.  „De azt mondanám, hogy a teljes bizonytalanságból, a negatív spirál aljáról a magabiztosságig érhetünk, illetve a saját belső kontroll megtalálásán keresztül egy olyan útra lehet lépni, ahol már külső segítség nélkül is boldogul az ember.”

A pszichológus elmondja:

Visszajelzések alapján a korábbi konfliktusokhoz képest a csapatépítő alatt olyan dolgokat tudtak megoldani – helyszín evakuálása, lerobbant jármű sikeres transzportálása a célterületre – egységet alkotva csapatként, amit közvetlen a feladat előtt egyáltalán nem gondoltak volna…”

Végül a cég elnevezéséről is lerántottuk a leplet: a DF method az alapítók módszere, így a D és az F betűk nemes egyszerűséggel Dominik és Fürti kezdőbetűi. Vagy, egy kis szójátékkal: Dragon Fight.

 

Nyitóképen az alapítók: Fürtös János (balra) és Sárkány Dominik (jobbra)

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senki Alfonz
2023. június 18. 15:25
A megoldás sokkal egyszerűbb: TAI CHI!!!!! Persze nem a tai chi chuan, azaz a harcos, hanem az egyszerű, taoista tai chi, mégpedig a Moy Lin Shin mester féle! Kínában már több ezer évvel ezelőtt gyakorolták!!!! A lényeg: önmagunkat kell legyőzni, mert mi magunk vagyunk a legnagyobb ellenségünk!!!! Ha megvan ez a cél, akkor jöhet a harmónia, a belső egyensúly megteremtése!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ez teljesen ingyenes, nem kell hatalmas pénzekért pszichomókusokhoz meg harci Marcikhoz fordulni, klubtagsági sem kell és terembérlet sem, de parkolási díj sem vagy tömegközlekedési jegy, esetleg bérlet sem!!!!!
Draco Paladin
2023. június 18. 13:52
A fasza kata: Vegyük elő a faszunk, kezdjük el verni, amíg jó kemény nem lesz. Aztán tegyünk a csípőnkkel köröző mozdulatokat, hogy a faszunk is pögrögjön körbe körbe. Kiválóan alkalmas önvédelemre, mert ha valaki támad, az üütését felfoghatjuk a kemény faszunkkal. És (!) remek közönségünk is lesz, Szájer, Philip és Otbán Gazsi személyében.
Hgelimert
2023. június 18. 13:48
szemlélete, ami a megfigyelésen alapul: a pszichológus tehát az érzés- gondolat- és viselkedésmintázatok elemzésével, a szemléletváltást elősegítő kérdések módszerével segít. Az alkalmak során a résztvevők maguk dönthetnek, hogy az adott helyzetben melyik fajta hozzáállást engedik közel magukhoz, A gyakorlatok során a résztvevő először megtapasztalja saját viselkedését és a helyzethez kötődő érzéseit, utána ezt a vezetőkkel közösen feldolgozzák, ezzel is tudatosítva az emóciókat, valamint cselekvési tervet dolgoznak ki, mi több, A vállalkozás lényege, mint kiderült, hogy a klasszikus tanácsadói beszélgetésen túlmutatva, tapasztalat alapú fejlődést biztosítsanak a hozzájuk fordulóknak oly módon, hogy személyre szabott, mozgásos gyakorlatok segítségével dolgoznak ----------------------------------------------- 1. Szemlélet? Bullshit hang! 2.Figyel? Figyelmezetet? Az etimológia bizonylosza, vanni duad a fi stumától is, ahogy spitz, vagy a spahen stumától. Nem van rakni. De sokkal inkább rakni van az uer stuma, ennek magyaros formája az őr, a vár már nem, az őred. Az uer stuma rakórekkésje a wahrnehmen, így helyettje a figyel: őrjni, vahn kausatív-presenz ja-nk: őrjni:wahrnehmen őred: warten őrt: schützen, t-vel őru: nem vár őrda: nem várda őrjedni: sich kümmern őrnyni: warnen órnya, őrnyung És így a hülye bullshit hang figyelmeztet helyett, ahol a z bullshit, és ma-ra, és tat is, sokkal egyrakásúbb, rakni vanóbb: őrnyni. Van nekünk az uer stumánk, erre a presenz ana, ahogy va, és a kausatív-presenz ja, így lesz őrnyni. Főnévnek innen volna az őrnya a Warnung és az őrnyó az outpost. 3.Alap? Ilyen hang nem van, ez egy nyelvszarítási hang, az al hang egy rossz perspektíváját erősíti. Vissza? Nem nakta ősmagyar, illiberális, racionális. Van ugye az indogermán e partikelstuma, ez a germagyarnak innen háromvá vált, rakódta e(itt, id, így, én, egy) és lett az o, az ott, az onnan, germán ennan, és rakódta az a, ahogy a és az. De lássuk dungelyen(nem tengely, germán hang, a dung stumától,nem teng): e---o---o---a. Az o már stak kevéssé van itt, ahogy ocsuh, vagy ostuh vagy óid?... Három fokozat van így: e és o és a. Az al l-je az indogermán l, ahogy a nál-nak innen, vagy a távolnak innen is, a hettita tauvala. Az al rokonja az át, ato, indogermán a-val és to-val, ahogy az ott-innen és az itt-innen is, indogermán ati-eti. Az át to-val vahn, az al l-vel. A fenti dungyeltől rakni van, hogy így az al jenseits is, és így van rakni alles is. Olyan hang, hogy lényeg nem van, nyelvszarítási halandzsa. Az ősmagyarnak innen három hang volt: 1. A raku, a ra és re stumától, ez a racionális, erre raknak, ez a Grund. 2. A stuma, a steu stumától, csu, ahogy ettől a csunk, csánku, csup és antsó hangok is. A stuma raktányja a stupom(csupom) a stumát. 3. Az ühgy: ennek az etimológiája bizonylosz, de az ihma rokonja volna, ez a Wicht, germán wihtja. Az ühgy így a beszéden, az igén át vál, az ihmán át. 4. Érzés? Bullshit hang z-vel! Stak er és ár stuma van:er(nem ér)-ered-erda-eredva(erdő)-erny-ernya-ernyed-ernyeszt-ernyesztu-erjed-eron(rohan)-erő-... és az ár flektált formája. 5.Gondol? Stak a libcsi gondol, gonduja van, gonosz, göndör. Ilyen hang nem van, magyarul a verstehen a rakni, denken a rakandni. Így olyan bullshit hang, hogy ötlet nem van, hanem mány-val(mahnen) vahn a rakandmány, ahogy a rekkent-től rekkentmány, az úgymond Beweis. 6. Visel? Nem, magyarul bírong, a bír, beran stumától ong-val. 7. Minta? Ilyen bullshit hang nem van, halandzsa! 8.Elemez? Bullshit hang z-vel, de így elem se van, vagyis elma. Magyarul rekkés van. Tart? Mutat? A tart németizmus, halten, de a tart az indogermán dar stumától ered. A mutat egy jevevényhang, balti-szláv muj-tól, motat. Magyarul a ra és re stumától, a rak flektált formájától mondjuk, hogy rekkni. Ha rekkem a karut, úgy az rekkett rakód, vagyis gerade, így ez a wofür halten is, így racionális. Mondjuk azt: raktának rekkem, nem jónak tartom. Ha a karut rekkem így zeigt, és a nak raktányval(rektion) wofür halten. Ezt a hangot mondjuk a bullshit jelentés helyett is, ana máshol regu. Ha rekk, úgy racionálisan bedeutet. Ez a hang van a segít helyett is, ana jevevényhang, árja-iráni sanknoti, sociti. Ha rekkés van, úgy raktává rakás, egyenesítés, vagyis így támogatunk mást, a rejku így rekk.A rekk-rak egy flektált o-s formája a rokon. Vagyis: rekkni nak rekkni ra rekkné thé De ezt a hangot mondjuk a jevevényhang, vagy libcsi hang, a kutat helyett is, ana etimológiája bizonylosz, van duadnia ku stumától, ahogy kút, germán kút, vagy a szláv kutati. De magyarul a studieren, evaulieren a rekkni hang. Irány? Az irány etimológiája bizonylosz. Dubb stuma is duadni van itt, ahogy az er stuma egy kurka, korcs formája, vagy az uer, ör-ir egy formája, vagy talán az ar stuma, vagyis a ra és re stuma. Ha az irány az arány, úgy volna az ar stumától. Az arány így annyi ahogy nakrekkni, vagyis a-ran-ja, a ra és re ana-val, ranni, vagyis az ősmagyar machen hang. De sokkal inkább rakni van a ra és re stumától, a rak stumától a raktajang. A raku egynek innen Reihe és Weg is, hisz racionális, ahogy mondjuk: a rakta rakuja.Ha valana így racionális, vagyis líneráris, úgy rakta, raktajang. De ha rekkem a karut úgy raktajangot rekkem. Így magyarul a Kompass az a raktajangrekkár. 9.Szerint? Sor? Nem, szer-sor hangokat, indogermán ser stuma, dúrgerni a rakura, így azt mondjuk, hogy rekkint. 10. Alkoholizálás? Nem rakem a hangot. 11.Ad? Ez a hang az indogermán ad stuma duadna vanni. De a legraktább ehelyett a rejni hang:re-rej-rejk-rejm-rejt. A ra és re stumából rakód ja kausatívval a rejni ige, ahogy árja raja is, és más. A magyarnak regerda és rejku van, így a raktány(rektion) a rejni ige. 12. Helyzet? Bullshit hang z-vel! Magyarul álladn, ahogy Stand. 13.Dönt? Nem dönt, az ö magyarlosz, dent vagy dánt, de fát szoktunk denteni. Ez itt nem dilemma, hanem rakus, habár rakanta lehet a dilemma is, va-va szitu, ezt rakantat ina lehet rakni. De a magyar rakusan tesz, línerárisan,így antorakni van: Vég? A vég egy szleng hang, úgy ahogy annyi ahogy a kampec a kampótól. A vég az uei, íj stumától ered, ahogy az ín is. Etimológiája így problémás, hisz a magyaros hang az í, ahogy ín és íniog, vagy ébely, éber, imboly. A vég így szleng, így magyarul azt mondjuk, hogy anatt:A ma és me az ana, nu, ni kurka, korcs formája, ahogy az újkurdinnen, a perzsa-zazaki na ni, nu lesz me,eme az újkurdinnen. A perzsa-zazaki na-ni-nu az indgoermán ana, ez a magyarnak innen a domináns: hwannan, a honnan, ennan, az onnan, az enek a nak-nek, ír aig-icc, nach-noch, nál, és az ut-ana. És így nincs mint se,hwa-ho-ha-val kell mondani a hangokat. De lássuk dungelyen(nem tengely, germán hang, a dung stumától,nem teng): e---o---o---a. Az a vahn tova, ez az indogermán na-nu-ni-vel, ana a domináns a magyarnak innen. Az ana-ra rakód a to, vagyis az itt to részje mondjuk, rakód: anatt, anato. Anatt így: Ende, Ant, Ent. Anatt: anatt bei, nál is, anatt: weg is, anattregyni(widerlegen) E-vel lehet ahogy enett Kopf is, hisz az e vahn, anatt az Ende. De az etimológia bizonylosz, hisz a va-vá, ve-vé stumától is duadna vanni egy hang indogermán gho-val, így volna vé gho(engem, téged, japán go is ez volna). De az anto is maradni duad, ahogy a vé gho is, is volna mondani: ana to vé gho is. Gondol? Stak a libcsi gondol, gonduja van, gonosz, göndör. Ilyen hang nem van, magyarul a verstehen a rakni, denken a rakandni. Így olyan bullshit hang, hogy ötlet nem van, hanem mány-val(mahnen) van a rakandmány, ahogy a rekkent-től rekkentmány, az úgymond Beweis. Van egy raku, ott A-B-C, a C az anto, és magyarul a verstehen rakni, denken rakandi, így antorakni van. 14.Fajta? A faj etimológiája bizonylosz, a ta az múltidő. A faj problémás hang, duad vanni a felten-től, ahogy fágyni, fátyol, germán falja, vagy ahogy mondják páran a germán fi stumától, fi, fiú. Etimológia bizonylosz. Így magyarul a rata van itt. Ez a latin Art, az ar vagyis ra és re stumától, ta múltidővel, a ta-to-ti stumától. 15. Nem hoz, ez itt nem Örményia, hanem nak-nek, indogemrán enek-anak. 16. Nem közel, hanem nakva. Nem követ izé. A követ egy jevevényhang, nem igen rakható kez-vel, hülye bullshit hang, itt rakja jobban az ember a ranakeredvát: Ez sokkal jobban rakható, ahogy a köz izé, hisz: ra: indgoermán ar, ra gyök, ebből a rakjan, rak, a regyó, rend, germán hang, így magyar, rakvány, regu, remu, remer... nak: indgoermán enek, ír aig-icc, nach-nahe er: indgoermán er gyök, az er-ered lehet, ahogy a dühderegben is, a germán dider ed: germán kausatív-presenz, skeidan, szakad, ered va: indgoermán au, az és ott így táveredés is, vá naker: odajut, rejk nakered: nahert sich ranakered: folge, folgernd ranakeredva: folgerung Elég?Közel? Ezt a hangot nem rakom, a köz hangot is dúrgerni kell. Sokkal jobban rakni van helyette a nakva. A nak az indogermán enek, és az au együttesje, így rakód nakva, ahoy Nahe is. Ez így ősmagyarabb, rakni volna, hogy azt mondja, hogy ana-k és va, a va az az és ott, annak ott vagyis antsóhogy. A közel hang helyett így a magyar a nakva. Így magyarosabb volna a nak, enek, anak, ta kulunkodott(zárt) múltidővel, a ta-to-ti stumától: nak-ta, a nak ta van. A ség-et nem bírom, így vagy ma-mány-val vagy rakuval: naktaraku vagy naktama, naktamány. De a hang lehet naktava is, vagy naktavály, a Genüge. Present ti-vel nakti, vagy a ti rekkja, hogy kell noch: -nakta -nakti -naktama -naktaraku -naktava, naktavály 17. Gyakorol helyett dúrjad. Fordul? Ez a hang az indogermán sper stumától ered, ha az s hészakad, úgy a p az f-vá vál,vagyis fer, ahogy fertő is. De sokkal inkább rakni van a dúr stuma, germán dru, dur-der, ettől rakód k-vel dúrekni, és dúrkerni, nem tekerni, vagy dúrekszelni. A dúr stuma ja kausatív preseztvel rakód dúrjni, ez to-val, dúrjatni(fordít) és ed kausatív-presenzt-vel rakód dúrjad. A dúrjad rakta hang a marternire is, ahogy a dúrelnire is. Antsó nyelveknek innen a torn a dúr stumától a drehen, ahogy az üben is, ahogy a gót dúrjad, így: -dúrekni -dúrkerni -dúrekszelni -dúrgerni -dúrjni -dúrjat -dúrjad Fenyeget? Ezt a hangot nem rakom. Az etimológia bizonyvész,hogy most talán a fen hangtól ered, a spi, fi formájától, vagy antsóól? A dúr stuma sokkal inkább rakni van, így ha a dúr-ra rakom a va-vá-t, indogemrán au, rakód dúrva, ahogy dúrva van, ez főnévhént Leid is, de így dúrvány is, ahogy Garten, hisz a Garten dúrva van. A dúrva hang volna magajanak innen ige is, de rakni volna kausatívina is, így rakód dúrvat(dúrvati, dúrvato), ez tenni rakjuk múltidőina is, így rakód dúrvata. Dúrvatni volna annyi is, ahogy dúrjatni. Ez a dúrvat hang a rakta magyar, a rakta primitív, hisz: Ginyu rengyár a Dragon Ball-tól dúrvat(droht), ha a marokájával a molyt málasztja, vagyis dúrvat. A dúr stumától így a dúrva Leid is, így ha a marokával molyt málaszt az ember, úgy dúrvat, rekkja, hogy az anattsó is így vál tettavá. Nem törölünk. Törjük az ablakot? Nem, nem törjük az ablakot. Dúrunk! A dúr stuma g-vel dúrg rakód, ana nem dörg, ez az hang dialektus, az ö magyarlosz, és ez a hang egyina menne a dörög hangval is, így nem maradni duad.Ígyhát a dúrástól eredünk itten hé, ez g-vel dúrg, ez er-vel dúrgerni. Dúrgerjük mondjuk a málmát, tovadúrgerjük. 18. Tapasztal? Nem hanem tapat a tap stumától, germán tap vagyis magyar, ettől a taps, taper, tapos, tapaptno ahogy Tappe... Vagyis tapatni, tap és tapat a baltára, vagy tap-atja a baltát fejet lékni, vagy tapatja a vesét leütni. Tapasztel is rakta volna, st germán kausatívval és el-ala partikelvel, ana itt folyamatos. 19.Nem köt, az ö magyarlosza, hanem kunt, a ku stumától, ahogy konty, kunty. 20.Tud? A kúrománytól a hang pejoratívvá vált, így ha können, vagyis inkább mögen: Képes? Ezt a hangot nem rakem. A kép magyarul hép rakódna, a skep-skeb stumától, stak a kretény-libcsik átírták. Magyarul a fahig az er stumától ered, ez az ernya hang, ez naknév, rokonja az árnynak, és az eronnak(nem rohan): -ernya -ernyesz -ernyeszt Az ernyesz egy akciós forma, annyi ahogy a muskelokat ernyeszni, így mondjuk: Nappa ernyesz Piccolot meredíteni. Ez van rakódni kausatív to-val: ernyeszto, és múltidőnek innen is, ahogy ernyeszta, ahogy a to forma múltidőnek innen is ernyesztota. A hatalom egy libcsi hang, a libcsi álladnak kuntód, nem bírom, sokkal jobb a du stumától a duad, nem duzzad. Ez egy hang rakta indogermán és árja Weltanschauungtól, ahogy ezt az árja-perzsa tav-taviti is rekkja. Ha az ember kann, úgy azt mondja, hogy duad. Ahogy ha mondjuk Vegita mondja Nappának: most te duadsz.Így duada vagy duadva van, duadni können. De ha úgymond wissen, stak úgymond, hisz a wiss az ész, az empíria, nem a ráció, a germanizmus, a magyarizmus: Gondol? Stak a libcsi gondol, gonduja van, gonosz, göndör. Ilyen hang nem van, magyarul a verstehen a rakni, denken a rakandni. Így olyan bullshit hang, hogy ötlet nem van, hanem mány-val(mahnen) van a rakandmány, ahogy a rekkent-től rekkentmány, az úgymond Beweis. 21. Terv? Ilyen hang nem van, nyelvkakilás, a magyarnak remu van, a ra és re stumától, ettől a remutól a remni és remerni hangok. 22. Dolgoz? Bullshit hang z-vel! De a dulgs a Schuld, így totál bullshit az egész. Remut remni vagy remut rakni, remut rengyni magyarul. 23. Cseleke he? Nem rakem a bullshit új-ónemmagyart, most csalnak, stelnek? He? 24.Tanácskoz? Na ez egy bullshit hang nem rakom, csak dun gyököt rakom:duad, dumb, dumer, nem tömör, dum, dumuly, nem tömeg,dul, nem tel, dudor, dunni, dundi, dun: dunad, dunya,nem tunya, dunyu, nem tanya, duny, a dehnen, ja kausatívval, ahogy kuny, dunyered, dunyér, nem tenyér,dungely, nem tengely, dung, nem teng, dunger, nem tenger,dunyeszt, dunszni, dunkni. Hát lehet, hogy a tan izé épphogy a dunakod, vagyis tanakod-tól ered, és így nem rakom a tan bullshitet. Az új-ónemmagyarnak innen sok olyan bullshit van. Így nincs tan. De ezt cs-ina? A cs magyarlosz, de annak utana koz-ina? Ha mondjuk a tan épphogy a dunakod-tól ered, ahogy dingen sich,hogyan hogy újra egy ilyen bullshit hang? De magyarul a tanács vagy a libcsi javaslat helyett, ana nincs, libcsi ideológia, a ra és re stumától azt mondjuk, hogy regyó. Ahogy a regyó-t úgy a Rat-ot így o kell rakni eredetina, ahogy mondja Hitler is. Ad? Ez a hang az indogermán ad stuma duadna vanni. De a legraktább ehelyett a rejni hang:re-rej-rejk-rejm-rejt. A ra és re stumából rakód ja kausatívval a rejni ige, ahogy árja raja is, és más. A magyarnak regerda és rejku van, így a raktány(rektion) a rejni ige. 25.A feszít hang egy kis peis stumától ered, és épp ez az indogermán hang a fingárnak innen is ott van, de a magyanak innen az idedúrongásja értelmetlenségi. A peis gyöknek sok flektált formája van: fejt, fesz, fosz, fos... De ez egy kicsi gyök. A du gyök sokkal duasabb, és racionálisabb is, és inkább rakni van: dunyér, nem tenyér, dunya, nem tunya, dunyu, nem tanya, dungely, nem tengely, dung, nem teng... A hang a dun sz-vel: dunszni. A feszít ősmagarul dunszni, ez ed-vel, kausatív-presenzvel dunszad. Fejlődés? Nem nagyon van rakni? most fejlövés? Fejt-től ered? Ana a lófasz az? Na de van rakni a du gyöktől: dun ja-val duny, nem teny, dehnen, csak a dehnnek-innen nincs ja kausatív, sz-vel dunsz, g-vel dung, nem teng, és k-val dunkni. 26.Nem több. Az ö magyarlosz, u-val van, és így dubb. A gyök a du magyarul, és az ö magyarlosz: du gyök: duad, dumb, dumer, nem tömör, dum, dumuly, nem tömeg,dul, nem tel, dudor, dunni, dundi, dun: dunad, dunya,nem tunya, dunyu, nem tanya, duny, a dehnen, ja kausatívval, ahogy kuny, dunyered, dunyér, nem tenyér,dungely, nem tengely, dung, nem teng, dunger, nem tenger,dunyeszt, dunszni, dunkni 27.Vezető? Ez a hang igen szlávos, az uegh stuma magyaros formája uh stuma. De a magyarnak rejku van és regerda, így a hangok: rakó, raktár, rengyár, rektár, regény. Vállalkoz? Bullshit hang, a váll az végansló, uhansló, unszol, vonszol. 28.Szabni? Azt a szabó teszja. Szabad? Nem rakom ezt a hangot. A szabad nem szláv hang, hanem a szab stumától ered, indogermán skeb, skap, skab. Ez nem a sippés a suebada, suebadaz, suebadus. De nem rakom: - szabad, szabta: múltidővel, rédi ed múltidő, vagy da, ahogy az angolnak innen. A múltidő folyton nőnemű, passív, possesív, az aktív ti és kausatv to a hímnemű, de a to lehet neutrum is. -szabad ige: ed kausatív-presenz, indogermán, ahogy ered, szakad... -szabda főnév: a szabadni igétől, ettől főnév. Szablya? Stak a libcsinek van szablyja, azok kreálnak, alkoholizálnak vagy alkot izélnek, nem rakem ezt a hangot. A magyar illberális, racionális, germanoid, azt rakja, anat a rend, a ráció, Scott őrmester regya. A magyar nem libcsisked. Így a magyarnak a ra és re gyöktől regály van, ez az ?smagyar. Ígyhát: raktaregály. 29.Mozog? Az etimológiája bizonylosz. A magyarnak innen a mo-s stumák az indogermán meu, ahogy mond, mormol, mokkan...és a mo, ahogy moha, modár, nem mocsár, mos....A mozogduadna vanni úgy, ahogy az angol-latin mowe, a mei-mau stumából, ahogy menni is. De sokkal magyarosabb volna ide és máshová az er stuma, ahogy itt az ereg hang:: er(nem ér)-ered-erda-eredva(erdő)-erny-ernya-ernyed-ernyeszt-ernyesztu-erjed-eron(rohan)-erő-... és az ár flektált formája. G-vel a hang az ereg, to-val ereget vagy eregto. Ahogy: er-ed er-je er-je-sz er-je-ed er-eg er-eg-to. De lássuk dungelyen(nem tengely, germán hang, a dung stumától,nem teng): e---o---o---a. ena-ona-ana em-om-am el-(ol?)-al Az ol bizonylosz, hogy ide vagy indogermán ueid. Ha a latin emó m-vel úgy igenstak rakni van. Így amal, árja ámíti, így rakni duad, ahogy dúrongani. Vagyis: emel-omol-amal. 30. Derül? ilyen hang nem van, nem rakem a der stumától, a ster stuma egy formájától: dered, derjed, dermed, dernya, dernyni, derbed, derékni, deréka, deréku, dereng, derengár, derengered....
-Zsolt-
2023. június 18. 13:44
Persze. Magyar találmány. Japánban, Kínában már ezer évekkel ezelőtt volt ilyen, pl. Shaolin. Nekünk csak a pszichopata bozótharcos röfike jutott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!