Izrael korlátozná a svéd újságírókat

2009. augusztus 24. 14:41

Tovább gyűrűzik az Aftonbladet napilapban megjelent cikk nyomán kitört svéd-izraeli botrány. A zsidó állam szűkítené a svéd újságírók mozgásterét Izraelben, de még az országba való bejutásukat is korlátozná.

2009. augusztus 24. 14:41
Tel-Aviv tervezett intézkedése a szombaton megjelent Aftonbladet-cikkre adott válasz. A svéd napilap arról írt, hogy izraeli katonák halott palesztinok holttestéből szerveket operáltatnak ki és azokkal kereskednek. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt követeli, hogy a svéd kormány itélje el a cikk tartalmát és határolódjon el tőle, amit Carl Bildt külügyminiszter és Fredrik Reinfeldt miniszterelnök a svéd alkotmányra való hivatkozással egyaránt megtagadott. A Svéd Újságíró Szövetség az ügy kapcsán tiltakozó levelet adott át a stockholmi izraeli nagykövetségnek, amelyben elítéli a tagjait sújtó kollektív elbánást.

Izraelnek egy másik skandináv országgal, Norvégiával is problémái vannak. A zsidó állam külügyminisztere, Avigdor Liberman azt sérelmezi, hogy a norvég kormány megemlékezik Knut Hamsun Nobel-díjas író 150. születésnapi évfordulójáról, akiről köztudott volt, hogy szimpatizált a nácikkal, a második világháború végeztével pont ezen tulajdonsága miatt lett kegyvesztett, ám az évek során fokozatosan rehabilitálták. Norvégia augusztus elején bélyeget adott ki és múzeumot avatott fel az író tiszteletére a kerek évforduló alkalmából. Ezen kívül az izraeli külügyminiszter azt is sérelmezte a skandináv országgal szemben, hogy az ENSZ áprilisban tartott rasszizmusellenes értekezletén Norvégia nem bojkottálta az antiszemita kirohanásairól ismert Mahmúd Ahmadinezsád iráni államfő felszólalását.

Izrael korlátozni akarja a svéd újságírókat (NOL)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bmucsai
2009. augusztus 24. 23:44
"szenatomi" ezek a szemiták mind egyformák. A Dánokkal is milyen cirkuszt csináltak a moszlim hívők. Most az izraeliek a svédekkel cirkuszolnak. Ezek az északi népek még azt hiszik sajtó szabadság van. Különben is, ezek ott mindannyian szőkék. A szőkék pedig genetikailag "nácik". Minden film erről szól.
szenatomi
2009. augusztus 24. 15:46
Beszarok. Nálunk írna valamit a Blikk Izraelről, ami nem tetszik nekik, és engem nem engednének be az országukba magánszemélyként, vagy mondjuk az index újságírójaként. Vicc. Nem is értem, mit képzelnek magukról.
tevevanegypupu
2009. augusztus 24. 15:25
Te jo eg, csak nem zsido emberekbe fogjak a palesztin szerveket beultetni? A multkor az amerikai zsido rabbikat kaptak el szervkereskedesert,, most meg izraeli katonak..Ez valami szokasos kenyerkereset lehet?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!