Ellenzéki győzelem

2009. december 28. 09:36

Fölényesen nyert a horvát elnökválasztáson az ellenzéki szociáldemokraták jelöltje, de lesz második forduló.

2009. december 28. 09:36

Ivo Josipovic ellenzéki szociáldemokrata jelölt és Milan Bandic, Zágráb polgármestere mérkőzik meg a horvát elnökválasztás második fordulójában, mivel a vasárnapi első fordulójában egyikük sem szerezte meg a győzelemhez szükséges abszolút többséget, közölte az országos választási iroda a szavazatok csaknem teljes összeszámlálása alapján. A hivatalos adatok szerint a baloldali Josipovic a voksok 32,44, míg ellenfele, a populizmussal vádolt Bandic pedig a 14,84 százalékát szerezte meg. Ez az eredmény pontosan megfelel az urnazárást közvetlenül követő exit poll felméréseknek. A választáson 12 jelölt indult.

Az 52 éves Josipovic jogászprofesszor és zeneszerző, politikai téren újoncnak számít. Az első választási forduló eredményeinek az ismeretében mondott nyilatkozatában úgy vélte: az igazság győzedelmeskedett. Arra a kérte a választókat, hogy a második menetben is az igazságra, egy jobb Horvátországra, a világosságra és ne a sötétségre szavazzanak.

Fő riválisát, Bandicot nemrég zárták ki a Horvátországi Szociáldemokrata Pártból (SDP), mert függetlenként jelölte magát az elnökválasztáson. A politikus 2000 óta áll a horvát főváros élén. A helyi sajtó megszellőztette, hogy korrupciós ügyekbe keveredett, de Bandic sohasem került összeütközésbe a törvénnyel. A két politikus elképzelései megegyeznek abban, hogy mindketten szeretnék Horvátországot mielőbb az Európai Unió tagállamai között látni. A második fordulót várhatóan január 10-én tartják meg.

A zeneszerző és a zágrábi polgármester jutott tovább a horvát elnökválasztáson (Index)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg
2009. december 28. 16:18
Az ellenzéki szocdem 32 %-ot kapott. Nem rá szavazott 67 %. Mintha mi is jártunk volna igy egyszer-kétszer.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!