Belgrád kikérné a Hágában elítélt szerb háborús bűnösöket

2013. április 05. 08:03

Szerbiai vezetők azt fogják követelni az ENSZ-közgyűlés jövő heti ülésén, amelyet a hágai Nemzetközi Törvényszék munkájának szentelnek, hogy a háborús bűncselekmények miatt elítélt szerbek hazájukban tölthessék le börtönbüntetésüket, közölte Ivan Mrkic szerbiai külügyminiszter.

2013. április 05. 08:03

A Vecernje Novosti című belgrádi napilapban pénteken megjelent nyilatkozatában azt mondta, hogy az ENSZ-közgyűlés április 10-i ülésén a belgrádi küldöttséget Tomislav Nikolic szerbiai államfő vezeti. Nikolic ezúttal is követelni fogja, hogy szerbiai börtönökbe szállítsák át azokat szerbiai állampolgárokat, akik „szerte a világon töltik börtönbüntetésüket”, hogy családtagjaik ne jussanak csődbe a külföldi börtönlátogatások miatt.

Ivan Mrkic közölte, hogy szerbiai küldöttség az ENSZ-közgyűlésen fel fogja hívni a figyelmet a Hágában elítélt szerbek nagy számára, és az ilyen téren tapasztalható félelmetes aránytalanságokra. „A törvényszéket azért alapították, hogy kibékítse azokat a népeket, amelyek egy szuverén országon belül éltek, és megbüntessen egyes személyeket, nehogy egész népek váljanak bűnössé. Ugyanakkor valami egészen más történt, ami aligha vezet megbékéléshez: a törvényszék önmaga ellentétjévé vált” – mondta a külügyminiszter.

Az NT munkájának szentelt plenáris ülést Vuk Jeremic volt szerbiai külügyminiszternek, a Közgyűlés jelenlegi elnökének kezdeményezésére tartják meg. A Vecernje Novosti azt írja, hogy egyes országok vezetői sietősen le fogják mondani a részvételt, és az NT elnöke, Theodor Meron is megerősítette, hogy nem lesz jelen, ennek ellenére a belgrádi küldöttség komolyan készül az eseményre. A közgyűléssel párhuzamosan zajló panelbeszélgetéseken belgrádi jogi szakértők és történészek is ismertetik majd a véleményüket. Egyikük, Dragomir Milojevic, a szerbiai semmitőszék és az országos bírói tanács elnöke azt mondja a lapnak: „szemet szúr”, hogy a szerbiai vádlottakat „a priori” elítélték Hágában, gyakorta ugyanolyan alapon, mint amilyen alapon másokat felmentettek.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!