Ukrajna kéri felvételét az EU-ba

2014. június 27. 10:25

Több társulási szerződést is aláírtak pénteken Brüsszelben az uniós csúcson: Moldovával és Grúziával társulási és szabadkereskedelmi megállapodást, míg Ukrajnával az egyezmény még hátralévő, a szabadkereskedelmről szóló részt. Petro Porosenko ukrán elnök az aláírást követően bejelentette: Ukrajna kéri felvételét az Európai Unióba.

2014. június 27. 10:25

Aláírták péntek délelőtt Brüsszelben az Európai Unió és Moldova, valamint Grúzia közötti társulási és szabadkereskedelmi megállapodást, valamint az Ukrajnával kötendő egyezmény még hátralévő, a szabadkereskedelemről szóló részét.

Az uniós csúcstalálkozóra érkezve Petro Porosenko ukrán elnök úgy vélekedett, hogy ez Ukrajna számára új perspektívát nyit, valamint a legjelentősebb nap az ország történetében, amióta elnyerte függetlenségét. Az ukrán elnök az aláírás előtt azt is bejelentette, hogy Ukrajna az uniós szerződés 49. cikke értelmében felvételét kéri az Európai Unióba.

Az Európai Unió állam- vagy kormányfőit tömörítő Európai Tanács a nap folyamán később külön is találkozik az ukrán államfővel, és megvitatják a válság legutóbbi fejleményeit.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gombóc XVI. Artúr
2014. június 27. 11:57
Putyin cár elvtárs most fog végképp megvadulni és ez nagyon nem lesz jó, sem Ukrajnának sem az EU-nak...
Kvasztics Fedor
2014. június 27. 11:17
Mit szólnak ehhez a keleti országrészben élő orosz nemzetiségek, akik nem akarnak egy ellenséges szövetség területén élő, határon túli oroszokká válni? Mert az EU után jön majd a NATO tagság. Nekünk vannak határon túli magyarjaink, akiket nem tudtunk Trianon idején megvédeni, talán mi jobban megérthetjük ebben az ukrajnai oroszokat. Azon kívül a felelőtlenül felvett déli országok mellett szükség van még egy szegény Ukrajnára is? Mindent a piacszerzésért, bármibe kerül? Ukrajna inkább illik az orosz érdekszférába, mint az európaiba, és most minden csak azért történik, hogy ne jöhessen létre az oroszok által elképzelt vám únió az EU mintájára. Ez viszont főleg amerikai érdek.
szintiboj
2014. június 27. 11:00
Kérheti, de a következő 20 évben biztos nem lesznek tagok
tapsihapsi
2014. június 27. 10:51
Bővöl... bővül... majd összeomlik! Ez elkerülhetetlen így akkor!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!