Megnyitott két fontos határátkelőt a szerb határon Horvátország

2015. szeptember 25. 21:26

Pénteken 17 órakor megnyitották a Zágrábot Belgráddal összekötő autópályán fekvő bajakovói, valamint a közeli tovarniki határátkelőt. A horvát-szerb határon fekvő többi hat átkelő azonban továbbra is zárva maradt.

2015. szeptember 25. 21:26

Ranko Ostojić horvát belügyminiszter péntek délután bejelentette, hogy a horvát-szerb határon két fontos átkelőnél 17 órakor feloldották a határzárat, amelyet a migránsválsággal összefüggésben rendeltek el. Ranko Ostojic a migránsok elhelyezésére kialakított opatovaci sátortábor előtt nyilatkozott újságíróknak. Ostojić kijelentette, hogy a Zágrábot Belgráddal összekötő autópályán fekvő bajakovói, valamint a közeli tovarniki határátkelőt megnyitották a személy- és teherforgalom előtt egyaránt, mindenféle korlátozás nélkül. A horvát-szerb határon fekvő többi hat átkelő azonban továbbra is zárva maradt. A miniszter hozzátette: a horvát kormány fenntartja azt az álláspontját, hogy ha Szerbia továbbra is ellenőrizetlenül a horvát határ felé irányítja az illegális bevándorlókat, további intézkedéseket tesz.

A horvát intézkedés bejelentése előtt, pénteken az Európai Bizottság azonnali magyarázatot követelt Horvátországtól a szerb-horvát határzár elrendelése miatt. A bizottság álláspontja szerint Horvátország megsértette az Európai Unió Szerbiával kötött stabilizációs és társulási megállapodását.

Összevesztek a migránsok miatt

A horvát-szerb határátkelők lezárása miatt a héten éles diplomáciai feszültség alakult ki Horvátország és Szerbia között, a két ország viszonya délszláv háború (1991-1995) óta nem látott mélységbe süllyedt. Horvátország azzal vádolta Szerbiát, hogy Horvátország felé irányította az országba érkező migránsokat, miután Magyarország szeptember 15-én határzárat léptetett életbe a magyar-szerb határon, s a migránsok a zöldhatáron keresztül már nem jutottak át Szerbiából Magyarországra.

A horvát hatóságok hétfőn lezárták a bajakovói határátkelőt – a két ország közötti legforgalmasabb átkelőhelyet – a Szerbiából érkező kamionforgalom előtt, a romlandó árukat szállító kamionok kivételével. A másik hét átkelőt már múlt pénteken lezárták a horvát hatóságok a migránsáradat miatt. Szerbia szerda éjfélig adott határidőt Horvátországnak a súlyos gazdasági károkat okozó határzár feloldására, az ultimátum lejárta után pedig válaszul megtiltotta a Horvátországban regisztrált, illetve horvát árut szállító teherautók és áruk belépését a területére. Viszontválaszként a horvát hatóságok egyetlen Szerbiában regisztrált gépjárművet sem engednek be Horvátországba Szerbia felől, és egy ideig a szerb útlevéllel rendelkező emberek sem léphettek be. A horvát hatóságok csütörtökön megnyitották az alsóbbrendű tovarniki átkelőt, de csak a személyforgalom előtt. A szerb rendszámtáblájú teherautókat itt sem engedték át.

Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök péntek este kilencre összehívta kormánya ülését, hogy megvitassák a hét közepén elrendelt szerb válaszlépések eltörlésének lehetőségét.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2015. szeptember 26. 12:08
Azt kérik a horvátok a szerbektől, hogy ne csak feléjük, hanem felénk is vigyék a migránsokat. A horvátok akkor lettek volna hitelesek, ha anno azt kérték volna, hogy ne csak felénk jöjjenek, hanem mehetnek feléjük is, szívesen átvállalnak belőlük. Akkor hallgattak.
netesss
2015. szeptember 26. 00:38
sácok! az origot szarrá kommentelték a az illegális migráns ellenesek (Uén is:), és mots ééppen egyik migráns cikk se kommentelhető:D beszarok a röhögéstől:D pl a svéd könyvásáros közjátékról írt hazugságikhoz ezt akartam beraknide akkor ide: http://badog.blogstar.hu/2015/09/25/hirek-17-/21160/ :D rhögjetek ti is milyen szánalmasak lettek a ballibsi média katonákj:D
smarton
2015. szeptember 25. 23:07
Eddig csak a szerbeket utáltam. A horvátoknak sikerült beelőzni.
nagykata
2015. szeptember 25. 21:48
hiába, nehéz a végén jól "sakkozni", ha már az elején nagyon elrontotta az ember.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!