Nem bomlik egyelőre a német nagykoalíció

2015. október 29. 15:05

Német kormányzati politikusok szerint a belső feszültségek ellenére nem bomlik fel a kormányzó nagykoalíció. Manfred Weber, a bajor CSU politikusa szerint a koalíció felbontása nincs napirenden, és nem is alkalmas az idő ilyesmiről vitatkozni, mert meg kell oldani a problémákat. A menekülthullám szerinte annyira erős, hogy „sem Bajorország, sem Németország nem tudja elviselni”.

2015. október 29. 15:05

Nem bomlik fel a nagykoalíció Németországban a menekültpolitika miatt - mondta egy csütörtöki interjúban a legnagyobb kormánypárt, a konzervatív CDU egyik alelnöke. Hasonlóan vélekedik a CDU-t a migrációs válságban követett politikája miatt bíráló bajor testvérpárt, a CSU több befolyásos politikusa is.

Julia Klöckner, a CDU Rajna-vidék-Pfalz tartományi szervezetének vezetője, a párt egyik alelnöke a ZDF országos köztelevíziónak azt mondta, hogy nem forgolódik ágyában álmatlanul éjszaka Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CSU elnökének kijelentései miatt. Hatalmas bizalmi válság keletkezne, ha a koalíció a menekültpolitika miatt felbomlana, de nem kell ettől tartani. A politikus szerint a CDU/CSU és a pártszövetséggel kormányzó szociáldemokraták (SPD) megegyezésre jutnak a tranzitzónák ügyében. Az ország menekültbefogadó kapacitásának felső határa körüli vitáról azt mondta: „talán nincs számszerű felső határ, amelyet ma ki lehet jelölni, de van egy tényleges felső határ”. Ezt számos tényező, például az önkéntesek teherbíró képessége és a rendelkezésre álló férőhelyek száma határozza meg.

Manferd Weber, a CSU elnökségi tagja, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak azt mondta, hogy Horst Seehofer kijelentései nem fenyegetést jelentenek, hanem segélykiáltást. Szerinte a koalíció felbontása nincs napirenden, és nem is alkalmas az idő ilyesmiről vitatkozni, mert meg kell oldani a problémákat. A menekülthullám annyira erős, hogy „sem Bajorország, sem Németország nem tudja elviselni”, az áradatot pedig csak az uniós külső határ ellenőrzésének erősítésével csillapítani, és ehhez együttműködésre van szükség Törökországgal. A koalíciós pártok vezetőinek hétvégi találkozóin ezekről a kérdésekről kell tárgyalni – mondta Manfred Weber.

A CSU parlamenti (Bundestag-) csoportjának vezetője, Gerda Hasselfeldt a Süddeutsche Zeitung című lapnak azt mondta, hogy pártja „nap mint nap harcol” a menedékkérők áradatának korlátozásáért. Ennek a küzdelemnek a sikeréhez pedig a CDU-val kötött frakciószövetség felmondása és a CSU-s miniszterek visszahívása „nem segítene hozzá, ezért nem is veszi ezt fontolóra senki”.

A Bild című lap szerdán arról írt, hogy a CSU-ban mérlegelik ezt a két lehetőséget, Horst Seehofer pedig a CSU bajor tartományi gyűlésben (Landtag) működő képviselőcsoportjának müncheni ülése után újságíróknak nyilatkozva nem adott egyértelmű választ a pártszövetség és a koalíció esetleges felbontására vonatkozó kérdésekre. Csupán annyit mondott, hogy a CSU ugyan megállapodást szeretne, de „mindenre felkészült, jogilag és politikailag” minden eshetőséget megvizsgált. 

Markus Söder bajor pénzügyminiszter pedig a Süddeutsche Zeitungnak azt mondta, hogy a mostani „a legnehezebb helyzet a CDU és a CSU viszonyában 1976 óta”. Ezzel arra utalt, hogy 1976 novemberében a CSU Bundestag-beli csoportja felmondta a frakciószövetséget a CDU-val, mert az elveszített választás után kibékíthetetlennek tűnő nézeteltérések alakultak ki az ellenzékben követendő politikáról. A szövetséget végül csak hetekig tartó tárgyalások révén sikerült helyreállítani.

A 630 tagú Bundestagban a CDU/CSU frakciószövetségnek 310 tagja van. Ebből 56 képviselő tartozik a CSU-hoz, és 254 a CDU-hoz. A harmadik koalíciós pártnak, az SPD-nek 193 képviselője van. Amennyiben a CSU esetleg távozik a koalícióból, a CDU és az SPD kényelmes többségre – 447 képviselőre – támaszkodó kormányt tudna alakítani.

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2015. október 30. 08:37
Vasárnapig kapott Merkel időt. Meglátjuk.(Ha nem történik semmi a CSU együtt bukik Merkellel)
hátakkor
2015. október 29. 16:44
Nem Mindenszentek utánra szólt az ultimátum?
Monkey4you
2015. október 29. 16:42
Amennyiben a CSU esetleg távozik a koalícióból, a CDU és az SPD kényelmes többségre – 447 képviselőre – támaszkodó kormányt tudna alakítani. ---------------- Ez így nem müködik!!! Az SPD kiabálna a leghangosabban, hogy írjanak ki új választásokat!!!
Monkey4you
2015. október 29. 16:37
A német Coala nem a menekültügy miatt fog megbukni, hanem a meztelen királynö miatt!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!