Török választás: abszolút többséget szerzett Erdoğan pártja

2015. november 01. 20:22

A vasárnapi török választáson a szavazatok 95 százalékának összesítése után az látszik: a konzervatív-iszlamista AKP, Erdoğan elnök pártja a szavazatok közel 50 százalékának megszerzésével abszolút többséget szerezhet a török parlamentben. A tíz százalékos bejutási küszöb ellenére újra bent lehet a parlamentben a kurdok által erősen támogatott, ellenzéki HDP is.

2015. november 01. 20:22

A vasárnap lezajlott törökországi választáson született szavazatok 95 százalékának összesítése után bizonyos, hogy Recep Tayyip Erdoğan török elnök pártja, a konzervatív-iszlamista AKP abszolút többséget szerez az új török parlamentben, így egyedül és többségben kormányozhat a jövőben. Jelen állás szerint a szavazatok 49,36 százalékát nyerte az eddig is kormányzó AKP.

Az ellenzéki pártok közül a kemalista-szekuláris-szocdem CHP 25,44 százalékot, a szélsőséges nacionalista MHP 11,97 százalékot szerzett. A Törökországban 10 százalékos parlamenti bejutási küszöb ellenére újra bejutott a parlamentbe a HDP is, amelyet elsősorban a kurdok támogatnak, de demokratikus-baloldali nézetei miatt az Erdogannal kritikus török szavazók között is rendelkezik támogatókkal.

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2015. november 02. 12:30
Ez egy ismerős manőver volt: válságot szítani és így megszerezni a többség támogatását. Ez ment Görögországban is - de míg ott ezt szélsőbalosok csinálták, Törökországban ezt egy egyre inkább elvetemedett iszlamista banda valósítja meg... ...és ezek állnak a migrációs áradat mögött is - miközben az EU-ba akarnak (az európaiak ellenére) befurakodni...!
illesl
2015. november 02. 09:04
Mi lesz most a haladó erőkkel? Vajon mit kell most gondolnom, mondanom, szajkóznom?
*ufó*
2015. november 01. 23:58
És akkor a poszthoz: --a konzervatív-iszlamista AKP, Erdoğan elnök pártja a szavazatok közel 50 százalékának megszerzésével abszolút többséget szerezhet a török parlamentben-- Aki ennek tapsol = Európa sírásója. Janis mama énekel - nov. 1. búcsújaként Janis Joplin - Ball and Chain https://www.youtube.com/watch?v=r5If816MhoU
Brigadéros
2015. november 01. 21:17
Amerika nem aggódik a fékek meg ellensúlyok miatt?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!