Zuhan a menekültek iránti szolidaritás Svédországban, ahogy egyre többen jönnek

2015. november 09. 19:45

Szeptemberhez képest 12 százalékponttal növekedett azoknak a svédeknek az aránya, akik szerint kevesebb migránst kellene az országnak befogadnia: jelenleg a lakosság 41 százaléka vélekedik így egy reprezentatív felmérés szerint. A szélsőjobboldali Svéd Demokraták elrettentő szórólapozásba kezdtek Törökországban, Görögországban és Magyarországon,

2015. november 09. 19:45

Egy november elején készült reprezentatív közvélemény-kutatás szerint ahogy egyre több migráns érkezik Svédországba, úgy a lakosság egyre kisebb része gondolja úgy, hogy továbbra is be kellene fogadni minden érkezőt. 

A november 2-5 között ezer fő megkérdezésével a Sifo által készített felmérés eredménye azt mutatja, hogy a lakosság 41 százaléka szerint kevesebb migránst kellene befogadnia Svédországnak. Ez az arány szeptemberben csak 29 százalék volt. A felmérés szerint ugyanakkor 17 százalék továbbra is több migránst fogadna be. 

Európában Svédország fogadta be eddig a legtöbb migránst, ebben az évben mintegy 190 ezer menedékkérőre számítanak. A Sifo kutatását vezető Toivo Sjören azt mondta, hogy a szeptemberi felmérés során a fejlemények és a vita is teljesen más volt: a miniszterelnök most már arra kéri az EU-t, hogy osszák el más tagállamokban a Svédországba érkezőket.

Az Ipsos vasárnap közzétett kutatása hasonló elmozdulást mért a társadalmi hozzáállásban: a további migránsok befogadását támogatók aránya a szeptemberi 44 százalékról 26 százalékra csökkent. Szeptemberben ráadásul az Ipsos azt mérte, hogy minden harmadik válaszadó akár az otthonába is befogadott volna migránsokat.

A kutatásban férfiak és a jobboldali szavazók bizonyultak kritikusabbnak a migránsokkal szemben. A szélsőjobboldali Svéd Demokraták szavazóinak 96 százaléka azt szeretné, hogy kevesebb migráns telepedjen le Svédországban – foglalja össze a kutatást a The Local.

A Svéd Demokraták egyébként szórólapokat is osztogatnak a migránsoknak a népszerű útvonalakon, Törökországban, Görögországban és Magyarországon is. A szórólapokra azt írták, hogy Svédországban nincs „se pénz, se munka, se lakás”. Joakim Wallerstein szóvivő leszögezte, hogy el akarják oszlatni azokat az illúziókat, miszerint Svédországban luxus az élet. A párt azt is tervezi, hogy tévéreklámokat sugároznak majd Szíriában és Afganisztánban.

A svéd migrációs miniszter a Svéd Demokraták kampányára úgy reagált, hogy hamis képet festenek Svédországról, de az ország globális reputációja erős.

 

Kép forrása

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuwiq
2015. november 10. 10:10
Lakva ismeri meg az ember a másikat!
kukagyerek
2015. november 10. 10:00
"Zuhan a menekültek iránti szolidaritás ...." ----- ...és még mennyit fog ezután!
kjkj945
2015. november 10. 07:14
A migrének, amikor még nem voltak svédben, szépek jók stb voltak. De amikor megérkeztek akkor ... ... Késő bánat!
pollip
2015. november 10. 06:49
Európa ébredezik. Igaz, lassan, de legalább nyitogatja a szemeit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!