Nemet mondtak a hollandok az EU-Ukrajna társulási szerződésre

2016. április 07. 16:07

A hollandiai népszavazáson résztvevő polgárok döntő többsége, 61 százaléka elutasította, míg 39 százaléka támogatta az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási szerződést. A részvétel ugyanakkor mindössze 32 százalékos volt, de a szavazás így is érvényesnek számít.

2016. április 07. 16:07

Jelentős fölénnyel győztek az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási szerződés ellenzői az egyezmény ratifikálásáról kiírt hollandiai népszavazáson a csütörtökön közzétett, véglegesnek tekinthető eredmények szerint. Az ANP holland hírügynökség 99 százalékos feldolgozottság után azt jelentette, hogy a szavazók 61,1 százaléka elutasította, míg 38,9 százalékuk támogatta a megállapodást.

A szavazásra jogosultak 32,2 százaléka járult az urnák elé, így érvényesnek számít a társulási szerződésről szóló referendum. Hollandiában a népszavazás csak akkor érvényes, ha a választók több mint 30 százaléka részt vesz rajta. A hivatalos végeredményt jövő kedden hozza nyilvánosságra a választási bizottság.

A népszavazás nyomán a megállapodás ratifikálását újra kell tárgyalnia a törvényhozásnak, jóllehet az eredménynek a döntéshozókra nézve kötelező hatálya nincs. Mark Rutte holland miniszterelnök szerda este kijelentette, kormánya nem hagyja figyelmen kívül, ha érvényes referendumon győznek a nem szavazatok. Elmondta, hogy ebben az esetben felülvizsgálnák az egyezmény ratifikálásáról szóló döntést.

„Ez az EU végének kezdete”

Geert Wilders, a Szabadságpárt populista vezetője ugyanakkor üdvözölte eredményt. „Úgy tűnik, hogy a hollandok nemet mondtak az európai elitre és az Ukrajnával kötött szerződésre, ez az EU végének kezdete” – mondta. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke hangsúlyozta, hogy a referendum eredménye ellenére a társulási egyezmény ideiglenes jelleggel továbbra is hatályos, azt az unió másik huszonhét tagállama már ratifikálta. „Tudomásul vettem a holland népszavazás eredményét (...) Az ügyben továbbra is kapcsolatban leszek Rutte kormányfővel, mivel tudnom kell, hogy milyen következtetésekre fog jutni ő és a kormánya a referendum nyomán, és mik a szándékaik” – közölte Tusk.

Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság vezető szóvivője csütörtökön kijelentette, hogy Jean-Claude Junckert, a brüsszeli testület elnökét elszomorította a holland népszavazás eredménye. Sajtótájékoztatóján az illetékes kiemelte, hogy a referendum mindazonáltal nincs kihatással a társulási szerződésre. „A bizottság továbbra is erősen elkötelezett az Ukrajnával való kapcsolatai fejlesztése iránt” – mondta Szkínász.

A megállapodás ellenzőinek győzelme komoly kihívást jelent

Három holland euroszkeptikus szervezetnek sikerült elérnie – több mint 400 ezer támogató aláírás megszerzésével –, hogy referendumot írjanak ki a kérdésről. Még ha a népszavazás nem kötelező érvényű is, szakértők szerint valószínűleg mérvadónak tekintik majd egy olyan országban, ahol az euroszkeptikusok állnak a népszerűségi listák élén. Hollandiában 2017-ben lesznek parlamenti választások.

Elemzők szerint a referendum semmiképpen nem vonhatja maga után a társulási szerződés felbontását, a legrosszabb esetben a holland kormány végrehajtási mentességet (opt out) kérne a megállapodás alól. A társulási megállapodás ellenzőinek győzelme azonban komoly politikai kihívást jelent az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Hollandia számára.

Bár az EU és Ukrajna között 2014-ben létrejött társulási szerződés részének számító szabadkereskedelmi megállapodás január 1-jén ideiglenesen életbe lépett, az egyezményt ratifikálnia kell az Európai Unió mind a huszonnyolc tagállamának. A társulási megállapodásnak a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok mellett a politikai párbeszéd erősítése is a célja. Viktor Janukovics volt ukrán elnök 2013-ban nem volt hajlandó aláírni a megállapodást, és ez váltotta ki a forradalmat a kijevi Majdan téren, valamint Janukovics bukását is.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2016. április 08. 06:46
"Viktor Janukovics volt ukrán elnök 2013-ban nem volt hajlandó aláírni a megállapodást, és ez váltotta ki a forradalmat a kijevi Majdan téren, valamint Janukovics bukását is." Helyesen : ezert puccsoltak meg Janukovicsot az orszag torvenyes elnoket, es ultettek a nyakara kulfoldi zsoldban allo kollaborans arulo helytartokat, akik uralma polgarhaboruba sodorta az orszagot.
ciprióta
2016. április 08. 04:26
na persze, a hollandok gondolkodása némileg eltérő, az orosz tankoknak először végig kell tarolnia Ukrajnát, Lengyelországot, Magyarországot, Szlovákiát, Csehországot, Németországot...stb....és csak azt követően jönnek Amszterdam hölgyei.Igaz,hogy az orosz atomtöltetekkel felszerelt tengeralattjárók akár ma délután már leparkolhatnak mondjuk Rotterdam szabad vizein.......LOL faszkalap hollandusok..
Korrupt Kornél
2016. április 07. 22:07
majd igent mondanak a törököknek. Aztán mire észheztérnek, pár millió török náluk lesz. Akkor meg osszuk szét...
Akitlosz
2016. április 07. 19:46
"és ez váltotta ki a forradalmat a kijevi Majdan téren" Puccs volt az, nem forradalom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!