Berlini gázolás: újabb részleteket árultak el a nyomozásról

2016. december 28. 17:20

Elfogták a berlini merénylő feltételezett segítőjét a német fővárosban, a tunéziai férfi ellen tart a nyomozás, egyelőre házkutatást tart nála a rendőrség. Másik fejlemény, hogy a boncolás során kizárták, hogy a kamion meggyilkolt lengyel nemzetiségű sofőrje órákkal a merénylet előtt halt volna meg, a halál időpontját azonban csak később hozzák nyilvánosságra.

2016. december 28. 17:20

Őrizetbe vettek Berlinben egy férfit, aki kapcsolatban állhatott a német fővárosban karácsony előtt elkövetett iszlamista terrormerényletért felelősnek tartott Anis Amrival - közölte szerdán a nyomozást felügyelő szövetségi legfőbb ügyészség.

A közlemény szerint a 40 éves tunéziai férfit azért vették őrizetbe, mert telefonszáma szerepel Anis Amri mobiltelefonjában, és ellenőrzése során megállapították, hogy köze lehet  a támadáshoz. 

Kiemelték, hogy majd csak a nyomozás következő lépései után derül ki, megalapozott-e a gyanú, és csütörtök estig döntenek arról, hogy kezdeményezzék-e előzetes letartóztatását.

A közlemény alapján a gyanúsított hosszabb ideje élhet Berlinben, lakását és üzlethelyiségeit is átkutatták. A Spiegel Online hírportál értesülése szerint szerda kora reggel vették őrizetbe a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) nyomozói.

Új információkat hozott a boncolás

A lengyel ügyészség szerdán kizárta, hogy órákkal a merénylet előtt halt volna meg a lengyel sofőr, akinek a kamionját a berlini iszlamista terrortámadáshoz felhasználták. A Lengyelországban végzett boncolás után közölt információk cáfolták a Bild című német lap korábbi, nem hivatalos értesüléseit. 

A 37 éves lengyel sofőr, Lukasz Urban holttestét kedden adták át a lengyel hatóságoknak, továbbítva egyúttal a Németországban végzett boncolás előzetes eredményeit. A szerdán az északnyugat-lengyelországi Szczecinben végzett újabb boncolás eredményét Aldona Lema, a szczecini vajdasági ügyészség vezetője ismertette szerdán a Superstacja lengyel kereskedelmi televíziónak nyilatkozva.

„A jelenleg rendelkezésünkre álló anyag alapján cáfolhatom a Bild által közölt információkat, miszerint a halál néhány órával korábban állt volna be” - mondta Lema. Az ügyész később a TVN24 lengyel hírtelevíziónak is nyilatkozott, hangsúlyozva, hogy „egyes német tömegtájékoztató eszközök által közöltektől eltérően a kamionsofőr nem a délutáni órákban hunyt el”. A halál pontos időpontjáról azonban nem közölt adatot.

Még tart a nyomozás, ezért időpontot csak később közölnek

A lengyel ügyészség előzetesnek minősítette a szerdai eljárását, a végleges eredményt bejelentések szerint később közlik. Amint Aldona Lena elmondta, céljuk az, hogy Lukasz Urban halálának körülményeit tisztázzák, és megállapítsák, ki volt a gyilkosság elkövetője. A sofőr holttestét szerdán átadták családjának.

Lena később a PAP hírügynökségnek nyilatkozva úgy pontosította a korábban elmondottakat, hogy a lengyel ügyészség ismeri a sofőr halálának időpontját, ezt azonban, tekintettel a folyamatban lévő nemzetközi nyomozásra, nem hozzák nyilvánosságra. Elmondta azt is, hogy a halál óráját nem a szerdán Szczecinben végzett vizsgálat alapján állapították meg. Ez, mint mondta, a gyilkosság óta eltelt hosszabb idővel, valamint a német hatóságok által korábban végzett vizsgálattal függ össze.

A szczecini vajdasági hivatal szerdai közleménye szerint Urbant pénteken helyezik örök nyugalomra. Korábbi bejelentések szerint a temetési költségeket a lengyel állam fedezi.

A lengyel sofőrt németek tízezrei tüntetnék ki

Lukasz Urbant a december 19-én este elkövetett merénylet után a fejét ért lőtt sebbel és késszúrással találták meg a vezetőfülkében. A Bildben közölt cikk is lehetségesnek vélte, hogy a sofőr nem halt bele azonnal a fejlövésbe, még élt, amikor a merénylő az emberek közé hajtott.

Egyes sajtóértesülések szerint a merénylővel dulakodó lengyel sofőrnek köszönhető, hogy a Breitscheid téri karácsonyi piacon nem haltak meg még többen, mert elrántotta a kormányt, a 40 tonnás kamion így 60-80 méter után balra fordult, a vásár területét elhagyva kifutott a Budapest utcára és megállt. Németországban ezért több tízezren kérik Joachim Gauck szövetségi elnöktől, hogy adományozza a legmagasabb állami elismerést Urbannak.

(MTI)

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
illesl
2016. december 29. 22:42
Ja azt még elfelejtettem, lehet, hogy a ökényuralmi Kaczynksi rezsim most igyekszik elterelni a figyelmet arról a fontos tényről, hogy a lengyel sofőr gázolt Berlinben. Xenofóbiájában elkövetett gázolásakor épp a muszlimok rántották el a kormányt, hogy megleckéztessék lengyelt és megvédjék a németeket....
illesl
2016. december 29. 22:38
Még egy-két robbantás, esetleg vegyi támadás és Angel Merkel abszolút többséget szerez majd a bundesratban és bundestagban.
választópolgár
2016. december 29. 08:54
ELKAPTÁK A BERLINI MERÉNYLŐ FELTÉTELEZETT TETTESTÁRSÁT: angela merkellt.
74bro
2016. december 29. 06:28
Lengyel ügyészség vs. német média. Ki hinne már a korrupt, reakciós lengyeleknek. Vagy...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!