Bírálja az ENSZ az Egyesült Államok bevándorláspolitikáját

2019. július 16. 10:32

Hétfőn jelentették be, hogy szigorúbb szabályozást vezetnek be a menedékkérők számára.

2019. július 16. 10:32

Az amerikai menekültügyi szabályozás e hét elején bejelentett szigorítása veszélybe sodorja a leginkább rászoruló menekültcsaládokat – foglalt állást Filippo Grandi, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) vezetője keddi hírügynökségi jelentések szerint.

„Megértjük, hogy az amerikai menekültellátó rendszer nagyon leterhelt, és készek vagyunk konstruktív szerepet játszani a nyomás csökkentésében” – szögezte le Grandi a szervezet Genfben kiadott közleményében. Úgy vélte azonban, hogy Donald Trump amerikai elnök kormányzatának friss döntése „aláássa a térség országainak a menekültkérdés megoldására irányuló átfogó erőfeszítéseit”.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium és az igazságügyi tárca hétfőn jelentette be, hogy szigorúbb szabályozást vezet be a menedékkérők számára. Az új intézkedések szerint a Mexikó felől az amerikai déli határokhoz érkezőknek először egy biztonságos harmadik országban kell védelmet kérniük. Ezzel gyakorlatilag megvonta a menedékkérelem jogát mindazoktól a migránsoktól, akik Mexikó felől érkezve akarnak bejutni az Egyesült Államokba. 

Az ENSZ-főbiztosság szerint az új szabályozás túlzott mértékben korlátozza a menedékkérelmek beadására vonatkozó jogot, valamint azt a jogot, amely megvédi a menekülteket a kitoloncolástól, és a nemzetközi normáknál magasabb szintre növeli azokat a terheket, amelyeket e kérelem megalapozása ró a bevándorlókra. Az új amerikai szabályozás kedden lépett életbe.

Az Egyesült Államok bevándorlási törvénye szerint bárki folyamodhat menedékért az országban, függetlenül attól, hogy miként jutott be. Egyetlen kivétel van: ha a menedékkérő „biztonságosnak” minősíthető országon keresztül érkezik. Jelenleg az Egyesült Államoknak csak Kanadával van olyan egyezménye, amely Kanadát „biztonságos harmadik országnak” minősíti. Déli szomszédjával, Mexikóval Washington csak a menekültek hullámának visszafogásáról állapodott meg. A közép-amerikai országok már fontolóra vettek egy közös megállapodást ez ügyben Mexikóval, de eredmény még nem született.

(MTI)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!