Több mint kétszáz migráns érkezett Leszboszról a görög szárazföldre

2019. október 01. 10:07

Mintegy 30 ezer menedékkérő várakozik a görög szigeteken, hogy továbbutazhasson Nyugat-Európába.

2019. október 01. 10:07

Kétszáztizenöt migráns, főként családok és betegek érkeztek Leszboszról a görög szárazföldre egy komp fedélzetén a hatóságok engedélyével – tájékoztatott az ERT görög állami tévécsatorna kedden.

A következő napokban több száz további bevándorlót szállítanak át a görög szigetek – Leszbosz, Számosz, Híosz, Lérosz és Kósz – túlzsúfolt regisztrációs központjaiból az Athénhoz közeli pireuszi kikötőbe.

A móriai menekülttáborban kedden nyugodt volt a légkör – számolt be a helyi média. A fogadóközpontban korábban tűz ütött ki, amelyben egy nő és gyermeke életét vesztette. A tűzeset nyomán zavargások törtek ki a táborban, az ott lakók a tűzoltókra támadtak, és a lángokat emiatt nem is tudták azonnal eloltani. A készenléti rendőrség végül csak könnygázzal tudta feloszlatni a feldühödött tömeget.

Leszbosz, Híosz, Számosz, Lérosz és Kósz szigetén mintegy 30 ezer menedékkérő várakozik, hogy továbbutazhasson Nyugat-Európába. Számuk most a legmagasabb azóta, hogy 2016 márciusában hatályba lépett az Európai Unió és Törökország által megkötött menekültügyi egyezmény. Az uniós-török megállapodás értelmében az Európai Unió visszatoloncolhatja Törökországba azokat, akik illegálisan léptek be területére török földről.

Áprilisban mindössze 14 ezer volt a görög szigeteken tartózkodó menedékkérők száma, azóta azonban újabb migránsok érkeztek. A szigetek regisztrációs táborai összesen körülbelül hétezer férőhelyesek. A menedékkérelmek feldolgozása csak lassan halad a szakértők hiánya miatt.

(MTI)

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2019. október 01. 10:54
A görög biztos szerint a migráció megszűnt:-))))))
luzitanxaver
2019. október 01. 10:16
Álprobléma.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!