EP-képviselő: Megrendült a bizalom Málta és az EU között

2019. december 03. 21:49

Sophie in 't Veld holland európai parlamenti képviselőazt követően beszélt újságírókkal, hogy Joseph Muscat máltai kormányfővel találkozott.

2019. december 03. 21:49

Megrendült a bizalom Málta és az Európai Unió között a Caruana Galizia újságírónő meggyilkolásával kapcsolatos egyre nagyobb hullámokat verő botrány miatt – jelentette ki Sophie in 't Veld holland európai parlamenti (EP-) képviselő kedden máltai látogatásán. Úgy fogalmazott, hogy a bizalom alapja már nincs meg. Sophie in 't Veld azt követően beszélt újságírókkal, hogy Joseph Muscat máltai kormányfővel találkozott.

„A találkozót követően nem hiszem, hogy aggályainkat figyelembe vették volna” – hangsúlyozta. „Hosszasan beszélhetnénk az ügy részleteiről, de végtére is a dolog a legfőbb politikai hivatal hitelességéről és igazáról szól.  Nehéz elképzelni, miként tartható ez fenn” – fűzte hozzá.

Sven Giegold: Muscat a korrupció mocsarát képviseli

Sven Giegold német zöldpárti EP-képviselő pedig azt hangoztatta, hogy Muscatnak nem lenne szabad részt vennie a következő uniós csúcstalálkozón. „Muscat pénzügyi bűncselekmények és a korrupció mocsarát képviseli, amely Caruana Galizia életét követelte. Egy ilyen személy nem vehet részt, mint bármely más miniszterelnök egy uniós csúcson” – húzta alá Giegold, aki egy héttagú tényfeltáró küldöttséggel kedden kezdte meg kétnapos vallettai látogatását, amelyen a kormányfővel is találkozott.

Giegold a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: „A még hivatalban lévő máltai kormányfővel nem lehetséges többé a megszokottak szerint bánni”. Muscatnak azonnal vállalnia kell a felelősséget, nem pedig januárban – tette hozzá az EP-képviselő. A következő uniós csúcstalálkozó december 12-13-án tartják Brüsszelben.

Vera Jourová, az uniós bizottságnak a jogállamisági ügyekben is illetékes „értékek és átláthatóság” nevű portfólióját vezető biztos a nap folyamán telefonon egyeztetett Owen Bonnici máltai igazságügyi miniszterrel és aggodalmát fejezte ki a kialakult helyzet miatt. Szóvivője szerint Jourová azt szorgalmazta, hogy a vizsgálatokat politikai befolyás nélkül zárhassák le. Bonnici ugyanakkor a máltai igazságügyi reform állapotáról tájékoztatta az uniós biztost. Jourová viszont hangsúlyozta: sok teendő van még ebben a kérdésben.

Az EP jogállamisági vizsgálatot indít

Az uniós parlament hétfőn közölte, hogy jogállamisági vizsgálatot indít a máltai újságírónő meggyilkolásával összefüggésben. Muscat pedig vasárnap este jelentette be lemondását. A politikus tudatta: arra kéri az általa vezetett, kormányzó Munkáspártot, hogy január 12-én kezdje meg az új vezető megválasztásának folyamatát, és ha megvan az új vezető, akkor a kormány és a párt éléről is távozni fog.

Máltán napok óta tüntetnek a kormány ellen. Hétfőn este rövid ideig aktivisták akadályozták a képviselőket abban, hogy elhagyják a vallettai törvényhozás épületét. Egyesek tojásokkal dobálták meg a máltai honatyákat. Caruana Galizia számos korrupciós ügyet derített fel, ami miatt több, magas pozícióban lévő politikus és kormányzati tisztviselő került kellemetlen helyzetbe. Autójába rejtett pokolgép végzett vele 2017 októberében.

(MTI)

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2019. december 04. 10:11
Akkor ezekszerint mégsem Magyarországon van a baj a "jogállamisággal"????????… NA AZ ALJAS LIBERÁL-FASISZTÁK SUNYI ALJAS PROPAGANDÁJA MEGINT MEGBUKOTT!
olajfa1
2019. december 04. 10:11
Akkor ezekszerint mégsem Magyarországon van a baj a "jogállamisággal"????????… NA AZ ALJAS LIBERÁL-FASISZTÁK SUNYI ALJAS PROPAGANDÁJA MEGINT MEGBUKOTT!
Bell & Sebastian
2019. december 03. 23:04
Én úgy emlékszem, eddig Málta volt az egyik fontos kapu, amin beengedték az ingyen importált rabszolgákat, magyar nevük: migráns, az Paradicsomunioba. Talán nem engedtek be eleget, vagy mitől borult ki a politika és gazdaság összefonódottságának bilije? Mennyivel kell megszorozni egy közönséges járókelő életét, akit leszúrt a dzsihádista, hogy felérjen egy firkászéval? Miért van az, hogy egy úgynevezett oknyomozó újságíró látványosra megkomponált halála képes csak megnyomni a vészcsengőt a tömegek fejében? Az a borzasztó az egészben, hogy az, aki látványosra komponálta a fogaskerekek közé szorult porszem mennybemenetelét, mindezt még nálam is jobban tudja. Innen továbbgondolva az ügyet, semmiféle részletet nem kell ahhoz ismernünk, hogy tudjuk a a valódi célt: tömegmanipuláció, azaz szorgos titkosszolgák munkálkodnak azon, hogy fordítsanak a szekér rúdján. Valójában csak egyetlen kérdés releváns: merre? Utólag majd megtudjuk, ha már késő a bánat. Ami eb gondolat.
tango47
2019. december 03. 23:02
Azért nem szép, hogy EP képviselők túl tesznek Virág elvtárson is. Nyilatkozataikban ítéletet hoznak, nem a véleményüket fejtik ki. El van ez baszarintva és ezt tekintik demokráciának.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!